Clubul Petrolul trimite la loturile naționale numai „juniori mici”! Unul dintre cei „mari” suferă cumva din cauza unui „eveniment” recent, al cărei protagonist nefericit a fost?

Dragos Trestioreanu -

Clubul Petrolul trimite la loturile naționale numai „juniori mici”! Unul dintre cei „mari” suferă cumva din cauza unui „eveniment” recent, al cărei protagonist nefericit a fost?

Deși este un club cu echipă în Liga a II-a de fotbal, Petrolul Ploiești se poate lăuda că este printre grupările din țara noastră ai cărei diverși jucători îi sunt selecționați la loturile naționale de juniori. Dacă în sezonul 2019-2020, mai precis în toamnă lui 2019, Petrolul a avut doi foarte tineri fotbaliști chemați la echipa națională „U 18”, Ianis Stoica (foto, în echipament galben, cu numărul 7 pe tricou), împrumutat atunci de la FCSB, fiind totuși un produs al defunctului centru de copii și juniori al găzarilor, SC FC Petrolul, și Mario Bratu, în această ediție de campionat nu mai există niciun petrolist la „juniorii mari”, așa cum li se mai spune celor de la „U19”. De ce nu mai sunt?

În 2019, Bratu nu a rezistat decât o singură repriză într-un meci amical, la pauză fiind înlocuit, iar apoi selecționerul Dan Oprescu a renunțat definitiv la serviciile lui! Motivele le știe, evident, numai tehnicianul arădean. Totuși, în anul în curs, Oprescu îl inclusese pe Mihai Constantinescu într-un lot lărgi det la aceeași echipă națională „U 19”, însă nici el nu a mai debutat în partida internațională amicală cu Serbia, desfășurată pe renovata arenă Francisc Neuman, din Arad, terminată cu scorul de 0-0. Una în care Ianis Stoica, în prezent la CSM Slatina, sub comanda unui alt ex-petrolist, Dinu Todoran, a fost căpitan în prima repriză, la reluare fiind înlocuit, ca și alți nouă coechipieri ai săi.

Nu se știe nici de ce Constantinescu nu a mai fost chemat la lot. O fi fost lăsat să joace, astăzi, la Chiajna, în meciul Petrolului, contra Concordiei sau un „eveniment” recent neplăcut, al cărui nefericit protagonist a fost, să-l fi influențat cumva pe selecționer să nu-l mai convoace? Reamintesc că echipa națională de juniori „U 19” a ratat prilejul de a juca acasă la EURO 2021, de profil, din acest motiv FRF luând decizia de a înființa echipa națională „U 20”, la care vor juca, mai mult ca sigur, destui dintre tinerii care nu au avut parte de un campionat european la ei acasă, din cauza pandemiei de coronavirus!

Totuși, dacă la „U 19” nu mai există acum vreun petrolist, în schimb, la lotul național lărgit „U 18” este unul. Ba chiar, doi prahoveni au fost selecționați. Este vorba despre fundașul central Adrian Nicolae (foto sus), de la Petrolul, și atacantul Rareș Dogaru, din Breaza, transferat de la CS Blejoi la Gaz Metan Mediaș, având astfel minute bune jucate în campionatul Ligii 1. Nicolae, născut în 2003, face parte din efectivul echipei de seniori a „lupilor”, evoluând și la cea „U 19”. Tot la un lot de juniori, „U 16”, a fost selecționat, în aceste zile, și portarul echipei de juniori „U 17” a Petrolului, așa-numita a celor „mici”. De ziua lui, goal-keeper-ului Andrei Jercălău (foto jos; 16 ani) i-a fost oferit drept cadou, de către conducerea executivă a clubului, așa cum a notat www.fcpetrolul.ro, primul contract de profesionist! Semn clar că, de când a venit la club Costel Lazăr, atenția față de academia de juniori a devenit cu totul alta, iar asta și cu sprijinul material al partenerului finanțator, Veolia România!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.liga2.prosport.ro