Gazeta de Prahova

Cod galben de vânt și viscol în Prahova: incendii și copaci prăbușiți

Fără categorie

Daniel Dimache

Până maine, luni 11 martie, la ora 16:00, ne aflăm sub atenționare COD GALBEN DE VÂNT ȘI VISCOL. Fenomele vizate sunt intensificări ale vântului la munte ( peste 80-90km/h) și ninsori viscolite la peste 1800 m. În aceste condiții, transmitem conmunicatul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova.

”Recomandăm persoanelor aflate pe stradă să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. Aceste puncte vulnerabile trebuie avute în vedere şi în cazul parcării autovehiculelor.

De asemenea, este bine să se sisteze activităţile desfăşurate în spațiu deschis sau la înălţime, să fie închise toate ferestrele locuinţelor, să fie evitaţi stâlpii sau firele căzute la pământ.”

Apel către populație: Opriți acțiunile de igienizare a terenurilor prin ardere!

In ultimele 24 ore pompierii prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 29 incendii de vegetație uscată în localitățile Nucșoara, Salcia, Comarnic, Amaru de Buzău (2), Gura Viitoarei, Corlătești, Boldești-Scăieni (2), Valea Călugarească, Lipănești (3), Breaza (2), Drăgănești, Bărcănești, Bușteni, Berceni, Mănești, Șotriile, Albești-Paleologu, Pleașa, Ceptura, Podenii Noi, Vărbilău, Ploiești (2) și Zona A3, km 60 sens Ploiești – București.

Favorizate de vântul puternic, flăcările au scăpat de sub control, cuprinzând și locuințele și anexele gospodărești.

Toate aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale, dar, din păcate, și cu rănirea mai multor persoane. Pentru stingerea lor s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate.

Citeste mai departe

Imagini de la recuperarea cu suport aero realizata astazi pe Valea Albă, de catre salvamontistii prahoveni si elicopterul pus la dispozitie de catre Inspectoratul General pentru Aviatie si Departamentul pentru Situatii de Urgenta.Din pacate, astazi a fost situatia in care cel mai negru gand al salvamontistilor cand merg sa recupereze un decedat, devine realitate , cel in care trupul gasit sa nu fie al persoanei cautate, ci al unei alte persoane neanutate ca disparuta, cum s-a intamplat si acum, ca in multe alte situatii. Actele gasite asupra victimei ne confirma ca aceasta nu este persoana anuntata ca disparuta acum 2 saptamani, fiind vorba de o persoana cu un al nume, domiciliata in Giurgiu. Continua cautarile, continua consumul de resurse umane si materiale, continua expunerea la risc, dar , noi nu putem spune "NU", noi nu putem spune "NU se poate" !

Publicată de Salvamont Romania - Dispeceratul National Salvamont pe Duminică, 17 martie 2019
Fără categorie
Statistici T5
Inline
Inline