Cod galben de vânt și viscol în Prahova: incendii și copaci prăbușiți

Daniel Dimache -

Până maine, luni 11 martie, la ora 16:00, ne aflăm sub atenționare COD GALBEN DE VÂNT ȘI VISCOL. Fenomele vizate sunt intensificări ale vântului la munte ( peste 80-90km/h) și ninsori viscolite la peste 1800 m. În aceste condiții, transmitem conmunicatul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova.

”Recomandăm persoanelor aflate pe stradă să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. Aceste puncte vulnerabile trebuie avute în vedere şi în cazul parcării autovehiculelor.

De asemenea, este bine să se sisteze activităţile desfăşurate în spațiu deschis sau la înălţime, să fie închise toate ferestrele locuinţelor, să fie evitaţi stâlpii sau firele căzute la pământ.”

Apel către populație: Opriți acțiunile de igienizare a terenurilor prin ardere!

In ultimele 24 ore pompierii prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 29 incendii de vegetație uscată în localitățile Nucșoara, Salcia, Comarnic, Amaru de Buzău (2), Gura Viitoarei, Corlătești, Boldești-Scăieni (2), Valea Călugarească, Lipănești (3), Breaza (2), Drăgănești, Bărcănești, Bușteni, Berceni, Mănești, Șotriile, Albești-Paleologu, Pleașa, Ceptura, Podenii Noi, Vărbilău, Ploiești (2) și Zona A3, km 60 sens Ploiești – București.

Favorizate de vântul puternic, flăcările au scăpat de sub control, cuprinzând și locuințele și anexele gospodărești.

Toate aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale, dar, din păcate, și cu rănirea mai multor persoane. Pentru stingerea lor s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate.