Cod portocaliu de caniculă în Prahova, Capitală și alte 21 de județe. Temperaturi de 42 de grade, la umbră

Redactia -

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic pentru București si 22 de județe din estul și sudul țării, unde temperaturile ajung până la 42 de grade, celelalte județe fiind avertizate cu cod galben.

Potrivit avertizării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, luni si marți canicula se va intensifica în regiunile sudice si estice, unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Avertizarea cod portocaliu de caniculă este valabilă pentru București și județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași si Botoșani.

În aceste zone, temperaturile maxime vor atinge frecvent 38 – 40 de grade și izolat în Câmpia Română se vor înregistra 41- 42 de grade.

Celelalte județe sunt avertizate cu cod galben, meteorologii precizând că valul de caldură va persista luni în toate zonele țării, iar marți în sud, centru și est. În județele avertizate cu cod galben, temperaturile maxime vor înregistra frecvent valori de 36 – 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Miercuri, temperatura aerului va scădea în toate regiunile, astfel încât doar în sudul țării vor mai fi valori maxime de 35 – 37 de grade.