Cod portocaliu de vânt puternic în Prahova. Când expiră avertizarea

Redactia -

Cod portocaliu de vânt puternic în Prahova. Când expiră avertizarea

Până luni, 30 octombrie, ora 23:00 județul Prahova se află sub cod galben și cod portocaliu în zona de nord a județului, informează ISU Prahova.

În intervalul menționat, intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 și 70 km/h și local 75…85 km/h.

Valorile termice vor scădea, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece.

În ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a decis activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor – etapa I ( Grupa operativă a ISU Prahova va fi la sediul unității), concomitent cu activarea Centrului Județean de Comunicare și Informare Publica. 

Avertizarea de cod galben și portocaliu a fost transmisă prin sms și prin fax tuturor CLSU-urilor în vederea aplicării prevederilor și obligațiilor legale și a celor din Manualul primarilor.

Totodată, toate instituțiile care au atribuții în managementul situațiilor de urgență vor posta pe site-uri recomandări pentru populație.

Rugăm cetățenii să aibă în vedere câteva măsuri preventive în cazurile în care se produc condiții meteorologice nefavorabile, de vânt puternic, cu aspect de vijelie, și anume:

– închiderea tuturor ferestrelor de la locuințe și alte categorii de construcții, precum și îndepărtarea de acestea;

– se va evita trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum și a imobilelor aflate în construcție;

– aceste puncte vulnerabile vor fi evitate, pe cât posibil, și în cazul parcării autovehiculelor;

– neatingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ și ocolirea acumulărilor de apă din zonele de risc cu pericol potențial de electrocutare;

– evitarea adăpostirii de intemperii sub copaci izolați.

Orice situație deosebită generată de fenomenele meteorologice poate fi anunțată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

 

Peste 221 de pompieri, cu 71 autospeciale de intervenție și 176 mijloace tehnice vor veghea, zilnic, pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranța cetățeanului, bunurilor și mediului.