Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Ploieşti – omagiu la mormintele eroilor români căzuţi în Bulgaria
Daniel Dimache -
Colegiul Economic “Virgil Madgearu” (CEVM) Ploieşti continuă seria de manifestări patriotice şi de cinstirea eroilor începută de Centenar, cu acţiuni de o rară ţinută patriotică şi naţională ce fac cinste învăţământului prahovean, Ploieştiului şi României. O delegaţie a Colegiului a petrecut Sărbătoarea Înălţării Domnului, care pentru noi coincide cu Ziua Erolilor, pe meleaguri străine, acolo unde ostaşii români şi-au jertfit viaţa în luptă pe altarul patriei.
Reprezentanţii Colegiului Economic au ales să se deplaseze în Bulgaria pe câmpurile de luptă unde au căzut atât de mulţi ostaşi români, în două conflagraţii de importanţă majoră pentru ambele naţiuni vecine: Plevna – Războiul de Independenţă (1877) şi Turtucaia – Primul Război Mondial (1916). Delegaţia română, compusă din cadre didactice, elevi şi absolvenţi, a fost condusă de directorul Colegiului Economic, Simona Lupu, organizator al acţiunii fiind profesorul de educaţie fizică Ion Samoilă şi prof. turism Nicolae Iuliana, iar semnatarul acestor rânduri având privilegiul de a participa la acţiune şi de a trăi momente vibrante la sud de Dunăre.
Turtucaia – Tutrakan
Pe 5 iunie, delegaţia a pornit în zori de zi, de la Ploieşti, cu direcţia Tutrakan, oraş denumit Turtucaia, pe vremea când Cadrialterul a aparţinut României (1913-1940), acolo unde armata română a suferit o grea înfrângere (1-6 septembrie 1916), în faţa trupelor bulgare şi germane, în Primul Război Mondial.
Astăzi, Turtucaia e un mic oraş bulgăresc, pe malul Dunării, unde încă mai vieţuiesc câţiva dintre urmaşii românilor care au populat aceste locuri în secolul trecut, înainte de schimbul masiv de populaţii ce a golit de români regiunea. Acum urbea abia mai numără vreo 8.000 de locuitori, mai puţini ca atunci când ţinea de Regatul României.
Înfrăţire cu liceul „Iordan Iovkov”
Delegaţia a trecut Dunărea cu feribotul, la Călăraşi, într-o călătorie aproape iniţiatică, precum mulţi dintre soldaţii ce au luptat cu mai bine de un secol în urmă aici. De la Silistra, drumul a continuat pe malul Dunării, până la Turtucaia, acolo unde, la Liceul „Iordan Iovkov”, ploieştenii au fost primiţi de directoarea Amelia Iordanova, cadre didactice şi elevi, rămaşi în aşteptare câteva ore după terminarea cursurilor.
Este a doua întâlnire dintre cele două părţi, după ce reprezentanţi ai Colegiului Economic „Virgil Madgearu” mai făcuseră o vizită de Centenar, în luna noiembrie 2018. Manifestările de prietenie au fost, aşadar, mai calde şi mai lesne de legat între români şi bulgari. S-au făcut schimburi de daruri simbolice, de impresii dar, mai ales, cadrele didactice au fost avide de informaţii fiecare despre sistemul de învăţământ din ţara vecină.
Întâlnirea dintre elevii şi profesorii români şi cei bulgari a fost pecetluită cu semnarea de către cele două doamne directoare, Simona Lupu şi Amelia Iordanova, a unui acord de parteneriat între cele două licee, însoţit de invitaţia către partea bulgară să ne întoarcă vizita la Ploieşti şi să participe alături de colegiul ploieştean la o serie de acţiuni comune.
Mândri de copiii noştri
Ospitalităţii bulgarilor, ai noştrii le-au răspuns cu un program folcloric de cânt şi dans popular, susţinut de talentatele fete din Ansamblul folcloric al Colegiului, denumit „Mugurelul”, împreună cu Nicolae Dovâncă, reputatul instrumentist, îndrumătorul al Ansamblului. Toată lumea a fost impresionată şi a aplaudat cu entuziasm, iar nouă ne-a dat o lacrimă văzând ce copii talentaţi avem, impresionând mai ales profesionalismul şi bucuria cu care fetele au evoluat.
Ar mai fi de spus că delegaţia noastră a avut un translator perfect în persoana elevei Daria Lupu, de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, care a tradus perfect în şi din engleză, în tandem cu o profesoară de la liceul din Turtucaia, iar o traducere „pe direct” a făcut-o Ilia, fochistul Liceului „Iordan Iovkov”, provenit dintr-o familie românească şi vorbind binişor limba noastră.
Fructele eroilor…
Însoţiţi pe post de ghizi de fochistul Ilia şi de profesoara Nidalina Nikolova, românii din delegaţia CEVM s-au deplasat pentru a depune coroane de flori la cimitirul militar din Complexul Memorial de la Daidâr, acolo unde eroii români, germani, turci şi bulgari căzuţi în luptele de la Turtucaia îşi dorm somnul de veci în două uriaşe gropi comune, dar şi sub sutele de cruci de pe mormintele individuale. Aici a depus o coroană din partea Asociaţiei Cultului Eroilor Prahova sculptorul Nicolae Lupu, vicepreşedintele Asociaţiei.
Binevenită a fost invitaţia profesoarei Nikolova la livada sa de vis, o adevărată fermă, aflată chiar în drumul spre monument, acolo unde toată lumea s-a delectat cu fructe gustoase şi naturale culese chiar din pom, dovadă a faptului că bulgarii ştiu mai bine ca nimeni alţii să obţină roadele pământului şi să le ofere cu plăcere.
Plevna
A doua zi a început ca şi prima, dis de dimineaţă, pentru că distanţa de peste 200 de kilometri, parcursă într-o ţară străină, trebuia parcursă repede, programul zilei fiind încărcat şi mai era întoarcerea acasă.
Plevna este un oraş important, cu peste suta de mii de locuitori, cu câteva clădiri impunătoare chiar, ce poartă o vie amintire şi amprenta puternică a istoriei trecutului, din care pagina crucială este Războiul ruso-turc 1877-1878, pentru noi – Războiul de Independenţă, pentru bulgari – de Eliberare a ţării.
În acest război au luptat 66.000 de militari români, cu 190 de tunuri. 4300 nu s-au mai întors, căzând pe câmpurile de luptă din Balcani. Asediul Plevnei, dus de trupele ruse şi române împotriva turcilor, a fost cea mai importantă operaţiune militară din război, cheia victoriei.
Muzeul de Istorie din Plevna: doi eroi prahoveni şi un director bun vorbitor de limba română
Muzeul Regional de Istorie Plevna a fost primul obiectiv vizitat de delegaţia de la CEVM. Aici, ploieştenii au avut plăcuta surpriză să fie întâmpinaţi de directorul muzeului, vorbindu-le într-o limbă română cât se poate de curată şi corectă. Acesta spune că nu are origini româneşti, ci că ne-ar fi învăţat graiul lucrând ca arheolog în România. Greu de crezut. Muzeul cuprinde o secţiune importantă dedicată Războiului din 1877. Uniforme, arme, inclusiv tunuri, hărţi, înscrisuri, fotografii, picturi şi desene, toate mărturisesc depre ceea ce s-a întâmplat atunci şi constituie un prinos de recunoştinţă faţă de eliberatori.
Printre exponatele Muzeului din Plevna, la loc de cinste stau cele ce îi evocă pe doi prahoveni decoraţi pentru faptele lor de arme la 1877: portretul lt. colonel (ulterior general) Alexandru Candiano Popescu, având pieptul plin de decoraţii şi un desen cu capturarea steagului turcesc de către sergentul Grigore Ion (din Dumbrăveşti), aceştia fiind comandantul Batalionul 2 Vânători din Ploiești şi ostaş în subordinea sa. Emoţia a fost, astfel, maximă pentru ploieştenii din delegaţia CEVM văzând mărturiile de vitejie ale eroilor români şi prahoveni, dar încercând şi o anumită amărăciune din pricina faptului că prim-planul muzeului este acordat „eliberatorilor ruşi”.
Totuşi, asta este istoria: greul războiului de la 1877 a fost dus de armata rusă, rolul românilor fiind de aliaţi, iar sângele slav comun al celor două popoare contează mai mult.
Mausoleul Sfântul Gheorghe Biruitorul
Delegaţia ploieşteană s-a îndreptat spre Mausoleul- Osuar Sfântul Gheorghe Biruitorul, din centrul Plevnei, dedicat soldaţilor din Armata Imperială Rusă şi din Armata Română Aliată. Aici, într-o ceremonie omagială pregătită de profesorii şi elevii Colegiului Economic „Virgil Madgearu” Ploieşti, a fost depusă o coroană de flori în onoarea şi întru amintirea eroilor noştri morţi în asediul Plevnei.
Un moment neaşteptat şi totodată superb a fost întâlnirea la Mausoleu cu o altă delegaţie, sosită de la Brăila. Ceea ce s-a întâmplat mai departe a fost ca un simbol al unităţii românilor. Aceştia au vizitat osuarul de la subsolul clădirii împreună, practic s-au înfrăţit pe teritoriu bulgar. Ploieştenii au împărţit, în tradiţia noastră creştină, pregătite de directoarea Simona Lupu, cozonac şi vin, pentru sufletele poate neîmpăcate ale eroilor care au murit înainte să-şi vadă ţara independentă.
Drumul spre casă a fost unul al amintirilor, al impresiilor, al discuţiilor despre patrie şi românism. Toţi cei care am participat la călătoria pe urmele eroilor români căzuţi la sud de Dunăre ne-am întors mai bogaţi sufleteşte.
Alte acţiuni omagiale ale Colegiului Economic „Virgil Madgearu”, în Anul Centenar:
- Vizită la Mausoleul Eroilor de la Focşani, Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja
- Plantarea cu stejari a Aleii Eroilor, în Parcul Muncipal Ploieşti Vest
- Prima vizită la Complexul Memorial al Eroilor de la Turtucaia
Mulţumiri Apa Nova, sponsorul acţiunii!
Organizatorii acţiunii au ţinut să menţioneze gestul SC Apa Nova Ploieşti de a susţine deplasarea delegaţiei Colegiului Economic „Virgil Madgearu” Ploieşti în Bulgaria şi adresează şi pe această cale mulţumiri sponsorului.
Delegaţia CEVM Ploieşti
Simona Lupu, director CEVM
Ion Samoilă, profesor educaţie fizică CEVM
Iuliana Nicolae, profesor turism CEVM
Loredana Voicu, profesor lb. română CEVM
Corina Lazăr, profesor management CEVM
Nicolae Dovâncă, profesor muzică CEVM şi coordonatorul Ansamblului folcloric „Mugurelul”
Nicolae Lupu, vicepreşedinte Asociaţia „Cultul Eroilor” Prahova
Eleve CEVM:
Alexandra Pătrăşcoiu 11E2 – solistă în Ansamblu
Bianca Piroiu, 11 G
Adina Stanciu, 10 S1
Fabiana Cosma, 11 G
Bianca Andrei 11 E3
Cristina Măciucă şi Lăcrămioara Tomescu, absolvente CEVM
Daria Lupu, elevă Liceul de Artă „Carmen Silva”
Daniel Dimache, jurnalist.