Comentarii politice: România, învinsă

Redactia -

Comentarii politice: România, învinsă

Situația învățământului, sănătății și culturii din țara noastră este în metastază. Fostul președinte al României, Traian Basescu, atrage atenția asupra situației fără precedent în care se află aceste sisteme. Traian Băsescu face, chiar în prima zi de Paște, afirmații grave care nu trebuie trecute cu vederea. El spune că există un interes pentru distrugerea programată a națiunii române prin distrugerea învățământului, culturii și sistemului de sănătate. La acest dezastru au contribuit oameni precum Ecaterina Andronescu, Raed Arafat, care se bucură de un boom de popularitate nemeritat si actorul Ion Caramitru.
Țara noastră ajunge să aibă destinele conduse de actori – Ion Caramitru, Mircea Diaconu, de populism și nicidecum de personalități, de oameni cu viziune.
Unde se va ajunge? În articolele mele precedente am ridicat problema sistemului de învățământ.
Iată, deci, cât este de gravă situația.
Traian Băsescu: „Poate în liniştea sărbătorilor, putem citi fără patimă, dar cu luciditate.
Avem obligaţia să oprim, azi, dezastrul viitorului!
EDUCAŢIE – 2011 O lege modernă a educaţiei trece prin asumarea răspunderii. Sistemul intervine având ca lider pe Ecaterina Andronescu şi aplică 98 de modificări legii. Rezultatul: abandonul şcolar a ajuns la 18 la sută, avem doctori în stiinţe fără număr şi cu lucrările plagiate, nicio universitate românească în primele 500, învăţământul superior rămâne nerelevant. Sistemul retrograd a triumfat.
SĂNĂTATE – 2012 O nouă lege a sănătăţii care introducea concurenţa şi finanţarea privată a sistemului de sănătate este îngropată în stradă. Sistemul a intervenit având ca lider pe popularul Raed Arafat. Rezultatul: în fiecare an, mii de oameni care, în mod normal, ar trebui să fie în viaţă mor în spitalele româneşti. Sistemul retrograd a triumfat.
CULTURĂ – 2016 Un ministru încearcă să introducă performanţa în managementul instituţiilor de spectacol şi al muzeelor, încearcă să introducă un sistem de protecţie a patrimoniului construit, a siturilor istorice şi naturale. Sistemul intervine prin figura sa emblematică Ion Caramitru, iar ministrul care voia reforme pleacă din guvern. Rezultatul: nu se schimbă nimic, mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii. Sistemul retrograd a triumfat.
Oare înţelegem, azi, care poate fi viitorul unei naţiuni, al unei ţări fără educaţie, fără sănătate şi fără cultură?”
Andrei Pavel – membru PMP