Comuna Bărcăneşti, inundată cu apa Ploieştiului

Daniel Dimache -

Comuna Bărcăneşti, inundată cu apa Ploieştiului

În ultima săptămână, comuna Bărcăneşti a fost inundată masiv în zona giratoriului Lukoil de pe DN1. A fost o mobilizare de urgenţă a pompierilor, care au evacuat continuu apa din şosea cu pompele, dar şi a autorităţilor judeţene şi naţionale din administraţia locală şi din instituţia care administrează drumurile naţionale din România.
În realitate, administraţia locală din Bărcăneşti, prin primarul comunei, Valeriu Lupu, a făcut numeroase demersuri de doi ani de zile semnalând pericolul de inundaţie şi cerând luarea de măsuri, măsuri care, iată, se iau la noi la români în ceasul al 12-lea, când inundaţia se produce.
Autoritatea locală a făcut anumite lucrări, pe zonele aflate în competenţa sa, evitând producerea şi a altor inundaţii. Nu se puteau investi banii din bugetul local şi în locul respectiv, pentru că ar fi fost practic o deturnare de fonduri. Locul cu pricina este sub jurisdicţia Consiliului Judeţean, CNAIR (intersecţia unui drum judeţean cu unul naţional), precum şi pe proprietate privată (benzinăria Lukoil). În fapt, apa este deversată pe canale, de pe perimetrul Ploieştiului, din zona Rafinăriei Astra.
La momentul de faţă, există o nemulţumire mare în rândul cetăţenilor, afectaţi sistematic de debitul mare de apă deversat din Ploieşti, având curţi şi beciuri inundate. Unii dintre localnici ar fi dispuşi să blocheze cu saci de nisip canelele de deversare la limita comunei cu municipiul şi să producă astfel un conflict deschis, însă autorităţile au potolit spiritele.