Concert eveniment la Filarmonica „Paul Constantinescu”

Redactia -

Concert eveniment la Filarmonica „Paul Constantinescu”

Filarmonica ‘Paul Constantinescu’ pregătește un nou concert-eveniment joi, 22 martie, când vă invită la o seară Piotr Ilici Ceaikovski. Programul cuprinde Concertul nr. 1 în si bemol minor, pentru pian și orchestră op. 23 și Suita ‘Spărgătorul de nuci’, op. 71 A. La pupitrul orchestrei simfonice se va afla maestrul Ilarion Ionescu Galați, iar solistă va fi pianista Daria Tudor, ce se numără printre cei mai talentați foști elevi ai Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești.

Violonist, dirijor și director onorific al Filarmonicii din Ploiești, Ilarion Ionescu Galați reușește mereu să surprindă publicul. A dirijat toate orchestrele naționale, iar în străinătate a condus orchestre simfonice din Italia, Statele Unite ale Americii, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Mongolia, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și altele.

Daria Tudor a susținut primul concert la vârsta de 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Alexandru Ganea, în Studioul ‘Mihail Jora’ al Radiodifuziunii Române. Despre ea maestrul Galați afirma, în 2007, că este ‘un copil de o excepțională valoare… ‘. A cântat pe scenele filarmonicilor din Iași, Sibiu, Pitești, Craiova, în Sala Mare și în Sala ‘Studio’ a Ateneului Român, în Studioul ‘Mihail Jora’ al Societății Române de Radio, la ‘St. Martin in the Fields’ — Londra, în Franzosische Friedrichstadtkirche — Berlin, la ‘Artists Homes’ — Berlin, la ‘Akishino Music Hall’ — Kyoto, pe scena ‘Radialsystem V’ — Berlin, pe Scena ICR — Berlin, pe Scena Mare a Teatrului ‘Givatayim’ din Tel Aviv, în Sala ‘Atelier’ a TNB, pe Scena Mare a Consevatorului Regal — Koninklijk din Bruxelles etc.

Programul serii cuprinde Concertul nr. 1 în si bemol minor, pentru pian și orchestră op. 23, lucrare scrisă într-o singură lună, în 1874. S-a auzit prima dată în 1875, la Boston, unde a avut un succes răsunător. Astăzi, orice pianist de anvergură își face un titlu de glorie din a stăpâni această partitură. La baletul ‘Spărgătorul de nuci’ Ceaikovski a început să lucreze în ianuarie 1892, iar trei luni mai târziu îl finaliza. Ulterior a extras șase scene pe care le-a reunit în Suita ‘Spărgătorul de nuci’, Op. 71a. Spărgătorul de nuci’ s-a bucurat de un mare succes, fiind montat de nenumărate ori, lucru de care nu s-a mai bucurat un alt balet clasic.

Prețul unui bilet este de 20 de lei — întreg, 15 lei — pensionar și 10 lei — elev și student. Acestea pot fi achiziționate atât online, pe www.filarmonicaploiesti.eu cât și de la Casa de Bilete a Filarmonicii ‘Paul Constantinescu’ Ploiești și de la Agenția Teatrală.