CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR – DESCHIDEREA STAGIUNII 2018-2019

Daniel Dimache -

CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR – DESCHIDEREA STAGIUNII 2018-2019

Filarmonica “Paul Constantinescu” deschide Stagiunea cu numărul 66 având-o invitată pe Mălina Ciobanu, una dintre cele mai  valoroase tinere violoniste ale României. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se va afla maestrul Radu Postăvaru. Programul cuprinde Concertul  în  Re  Major  op.  77,  pentru  vioară şi  orchestră și Simfonia  a  IV-a,  în  mi  minor op. 98, ambele lucrări aparținând compozitorului Johannes Brahms.

Născută la Iași, Mălina Ciobanu a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, la Colegiul Național de Artă Octav Bancilă din orașul natal. A studiat sub îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, iar din toamna anului 2017 este studentă a Academiei “Barenboim – Said” din Berlin, la clasa violonistei Mihaela Martin.

La 19 ani, Mălina are un repertoriu impresionant de premii şi concerte susţinute. A reușit să impresioneze juriul la toate concursurile la care a evoluat, câștigând numeroase premii I și premii speciale. Mai mult de 45 de distincții vin să răsplătească un talent deosebit, dublat de o muncă tenace, perseverentă, a cărei finalitate este mereu performanța. De asemenea, tânăra violonistă are un palmares strălucit, cu peste 100 de recitaluri și concerte susținute în România, Austria, Grecia, Italia, Elveția, Germania. Recent, Mălina Ciobanu a susținut un recital în cadrul Festivalului International Young Classic Europe (Germania), precum și în cadrul evenimentelor Lipatti 100 (Italia), cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti.

Programul serii cuprinde două compoziții emoționante care poartă semnătura Johannes Brahms: Concertul în Re major op.77  (dedicat lui Joseph Joachim și considerat, în primă instanță, “împotriva viorii” şi “împotriva orchestrei) și Simfonia a IV-a (celebrul dirijor Felix Weingartner aprecia drept “supranatural” “înspăimântătorul conținut sufletesc al acestei lucrări”).

Biletele, în valoare de 30 de lei – preț fix, pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii, de la Agenția Teatrală sau online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/