Concluzii după un meci în care „musafirii” au fost darnici. Golurile victoriei Petrolului, cadouri ale fraților prahoveni Cotolan!

Dragos Trestioreanu -

Concluzii după un meci în care „musafirii” au fost darnici. Golurile victoriei Petrolului, cadouri ale fraților prahoveni Cotolan!

În ultima etapă a ediției 2017-2018 a campionatului Seriei a III-a din Liga a III-a de fotbal, se știe deja, la marea sărbătoare a promovării, de pe arena Ilie Oană, a Petrolului, echipă care ajunsese după doar două sezoane în eșalonul secund național, show-ul local fusese „stricat” de-un rezultat negativ pe teren. Atunci, portarul Mihai Cotolan a făcut minuni între buturi, în vreme ce fratele său geamăn, mijlocașul la închidere Nicolae Cotolan, fusese eliminat de pe teren în repriza a doua, ambii venind cu chef de revanșă, la Ploiești deoarece nu au fost reținuți la clubul găzarilor.

Așa cum se întâmplă în marea majoritate a cazurilor, atunci când fotbaliști evoluează contra fostei lor echipe, se declanșează dorința de a demonstra că renunțarea la serviciile lor ar fi fost o eroare. Atunci, cel care a arătat așa ceva a fost goal-keeper-ul echipei SC Popești Leordeni, Mihai Cotolan, unul dintre artizanii succesului trupei ilfovene. Astfel încât, la revenirea lor pe „Ilie Oană”, a doua din acest an, se anticipa că Mihai va confirma evoluția de la finele primăverii, iar Nicolae îi va ține isonul, după ce, la prima revenire, rămăsese dator. Când colo, ei au dovedit exact opusul! În minutul 1 și 23 de secunde, căpitanul „lupilor”, Sebastian Ghinga, a trimis o diagonală senzațională, din propriul teren spre stânga, către Alexandru Saim Tudor, cel care, într-un duel cu fundașul dreapta improvizat din meciul opunându-i Petrolului pe Pandurii Târgu Jiu, l-am numit pe Nicolae Cotolan, a căzut în colțul careului mare, în interior, arbitrul ardelean Sergiu Popa punând imediat mingea pe var. Deși nu arăta mult mai puternic decât petrolistul, unul dintre gemenii Cotolan pare-se că ar fi împins mai tare cu umărul și… asta a fost! Penaltiul a fost transformat cu fentă de Sergiu Arnăutu, cm o făcea și în Liga a III-a, celălalt Cotolan neavând replică eficientă, dar fiind totuși de scuzat în cazul unei lovituri de pedeapsă.

Unu la mână, Nicolae Cotolan a făcut primul cadou fostei sale echipe, așa cum, pe când juca pentru SC Popești Leordeni, fusese eliminat pe un fond mai bun de joc al Petrolului! Doi la mână, după 37 de minute, a fost rândul fratelui geamăn să fie, și el, un musafir… darnic pe arena Ilie Oană! La o lovitură liberă executată de pe dreapta, puțin lateral, de către Claudiu Herea, mingea a sărit din zid spre „6 metri”, Mihai Cotolan a ieșit ca după… fluturi, iar din duelul aerian dintre Saim Tudor și Alexandru Vasilescu, norocosul a fost petrolistul, trimițând balonul în poarta goală și stabilind scorul pauzei la 2-0. Deși ocazii au mai fost pentru o diferență mai mare de scor. Cum și gorjenii puteau să dea emoții, la un șut din lateral stânga Tordai Arpad a vrut să rețină mingea, scăpând-o însă și apoi, cu un ultim efort, a voleibalat-o în afara terenului, în corner. A fost o primă repriză în care Petrolul a jucat mai bine decât în precedentele două partide, ba chiar și decât în cea victorioasă la un scor de forfait de la Chiajna, cu „lanterna roșie” CS Balotești. Iar cel care avea să fie „omul meciului”, Alexandru Saim Tudor, care a scos un penalti și a marcat un gol, s-a dovedit, ca și Tordai, un „U 21” absolut util.

Cum replica oaspeților nu fusese cine știe ce în cel dintâi mitan, iar „galben-albaștrii” demonstrau un mic progres în ceea ce privește jocul, era de așteptat ca în partea a doua a duelului – tranșat facil în prima jumătate a acestuia de Ghinga și coechipierii lui – ca măcar în această confruntare din Liga a II-a Petrolul să înscrie în repriza secundă. Nu o făcuse nici acasă, la debut, cu Sportul Snagov, când, e drept, a fost remiză albă la ultimul fluier, nu a făcut-o nici la Chiajna, cu Baloteștiul, rezultatul final de 3-0 de-atunci fiind stabilit încă de la pauză. Și nu a fost cazul nici acum, unicul gol din al doilea mitan fiind cel al oaspeților, unul venit târziu, în minutul 85, dând totuși destui fiori „spațiului tehnic” petrolist, care s-a agitat destul de mult pe final. A fost un gol bifat de Nicolae Pârvulescu, fotbalist pe care îl remarcasem și în meciul precedent, cel de la Târgiu Jiu, cu FC Argeș, mijlocașul stânga gorjean taxând superficialitatea lui Antonio Cruceru, apoi lipsa de decizie a lui Alberto Olaru, și a finalizat frumos pe lângă un Tordai care a plonjat oarecum ca în bazin. Din fericire pentru ploieșteni, timpul a fost prea scurt până la final, lipsa totuși de forță a Pandurilor salvându-i de la o nouă remiză pe teren propriu. Iar cu 7 puncte și un goalveraj de 5-1, Petrolul rămâne în grafic, la egalitate perfectă cu Sportul Snagov, pe locurile 2-3, derbiul rundei, cel dintre Universitatea Cluj și ACS Energeticianul, încheindu-se cu 3-0 în favoarea trupei lui Adrian Falub, ce putea câștiga chiar cu scor-fluviu!

Însă, deplasarea următoarea, de la București, a Petrolului, pentru disputa cu Metaloglobus, va fi una dificilă, restructurata echipă din capitala țării oferind o replică serioasă, la Pitești, echipei locale, FC Argeș, cea care s-a impus cu 2-0 (1-0), după un scor deschis repede, reușită ce-a rezistat până îm penultimul minut al prelungirilor dictate de arbitru, care a ignorat, incredibil, un fault în atac și a permis detașarea exagerată pe tabelă a gazdelor. Echitabil ar fi fost un rezultat de egalitate. Deci, mare atenție pe sinteticul terenului mic al Metaloglobusului!

Pe compartimente, în meciul cu Pandurii, Petrolul s-a prezentat cam așa: inclus în categoria „U 21”, Tordai devine tot mai mult titularul greu de scos dintre buturi, iar Olaru și Alexandru Țigănașu – fundași laterali aparent de neînlocuit. Probleme mai cauzează, și în continuare, tandemul de apărători centrali, lipsa de specializare a celor doi folosiți, Ghinga și Lucian Cazan, primul fiind un mijlocaș la închidere foarte bun, iar al doilea, improvizat dintr-un fundaș stânga, conducând la dese nesincronizări, care deocamdată, din fericire pentru Leo Grozavu și staff-ul său, nu au fost taxate decât o singură dată, de gorjeanul Pârvulescu mai exact. În fața defensivei, acolo unde ar trebui să joace Ghinga, își face datoria, cu aceeași discreție și seriozitate ca și în eșalonul imediat inferior, Marius Chindriș. Ca și acesta din urmă, duetul care ar fi menit să construiască nu o face la nivelul la care trioul din atac să poată avea mingi multe și utile. Are puține și nici acelea prea… grozave. Cruceru și Herea au bunăvoință, nu ziuce nimeni că nu ar avea, dar nu cred că au fost vreodată play-makeri. Cum nu este nici Chindriș, însă el are scuza că-și respectă fidel fișa postului și nu se bagă unde nu-i fierbe oala! Ofensivei, după ce a trecut peste șocul realizărilor la cota 0, în meciul de debut, iar apoi a punctat de cinci ori, nu i se poate reproșa ceva, acum. Însă, e loc de mai bine și la acest capitol. Asta-i limepede. Însă, per total, merge. Așa cum „merge” și Tordai. Din aceste puncte de vedere, paorta și atacul, Petrolul nu stă rău. În rest, mai e de lucru pentru promovare. Chiar destul de lucru. Mai ales că încep, curând, meciurile cu adevărat tari, care pot așeza echipa pe un trend bun. Ori dimpotrivă. De urmărit…

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)