Concluzii post-ultima repetiție a Petrolului înaintea startului returului L3. De fapt, după a… doua ultimă repetiție!

Dragos Trestioreanu -

Concluzii post-ultima repetiție a Petrolului înaintea startului returului L3. De fapt, după a… doua ultimă repetiție!

Turul ediției 2017-2018 a campionatului Seriei a III-a din Liga a II-a de fotbal s-a încheiat pe 18 noiembrie 2017. Atunci, FC Petrolul a jucat în deplasare, la margine de București, și a trecut, cu unele emoții, de SC Popești Leordeni, în urma unui gol decisiv reușit mai spre finalul meciului. Au urmat imediat două meciuri-test, pentru a evalua mai bine lotul noul de-atunci antrenor principal, Romulus Ciobanu. Prima a fost la Ploiești, pe arena Ilie Oană, cu CSU 2 Craiova, iar a doua, la Câmpina, pe terenul sintetic de la Grupul Școlar Industrial de Petrol, cu CS Blejoi. Imediat după cel din urmă amical, „lupii” au intrat în vacanță până pe 16 ianuarie 2018 inclusiv, a doua zi revenind la „Ilie Oană”, pentru reluarea pregătirilor. Ei bine, antrenamentele și meciurile de pregătire s-au tot succedat de-atunci și până aproape de jumătatea lunii în curs, primul joc oficial din acest an urmând a avea loc la nu mai puțin de patru luni fără o săptămână după cel de la Popești Leordeni! Asta, e adevărat și după ce condițiile meteorologice din week-end-ul trecut nu au permis startul returului, amânat pentru cel apropiat. Când se va porni însă cu a doua rundă din retur, prima fiind reprogramată, reamintesc, pentru 28 martie. Ce-au făcut găzarii în tot acest interval de timp foarte lung?

Grație sprijinului financiar deosebit al partenerului-finanțator, Veolia România, Petrolul a avut parte de două cantonamente și de condiții cum dacă măcar 10% dintre toate competitoarele din cele cinci serii ale celui de-al treilea eșalon au beneficiat în iarnă. Cel montan, axat îndeosebi pe pregătirea fizică, dar și asezonat cu trei confurntări amicale contra unor formații locale, toate câștigate, a fost găzduit de stațiunea brașoveană Cheile Grădiștei. Apoi, s-a mers în al doilea stagiu, mai apăroape de casă, la Buftea, la unul dintre centrele naționale ale Federației Române de Fotbal. Din nou antrenamente, de data aceasta axate mai mult pe latura tactică, plus amicale și mai multe, unul chiar la Pitești, cu divizionară secundă, FC Argeș, cel dintâi joc din acest an desfășurat de „lupi” pe iarbă naturală! În rest, sinteticul principal de la CNF-ul din Buftea a fost suprafața pe care s-a combătut, aproape ca-n meciurile cu miză, cu formații din al doilea și al treilea nivel al sportului rege autohton. Nu au mai fost victorii pe linie, apărând prima remiză, în Trivale, cu FC Argeș (L2), urmată de un eșec, învingătoarea găzarilor fiind ocupanta locului al treilea de pe podiumul ligii secunde, Chindia Târgoviște. Seria acestor dueluri amicale a continuat, la întoarcerea acasă, cu un succes la scor, pe „Conpet 2”, al doilea – și ultimul! – amical disputat pe iarbă naturală. A fost o victorie obținută în dauna unei colege de eșalon, nu și de serie, Progresul Spartac București. Și apoi, a venit rândul a ceea ce se credea că va fi ultima repetiție, remiza pe sintetic, în compania campioanei de toamnă a Ligii A Prahova, CS Blejoi. Deci, primele emoții de dinaintea startului returului sau, pur și simplu, stresul post-cantonamente? Sau chiar ambele explicații valabile, continuate și după… înfrângerea de pe teren neutru, tot de pe sintetic, la revenirea în județul Brașov, suferită în fața celei de-a treia clasată din ierarhia turului campionatului Seriei I a Ligii a III-a?

Tocmai asupra acestui test, susținut în compania echipei FK Csikszereda Miercurea Ciuc, realmente ultima repetiție de dinaintea debutului părții a două a competiției, merită zăbovit. Dar nu numai pentru că a fost vorba despre un eșec. Antrenată de un tehnician încă tânăr și înzestrat, cu un CV apreciat ca fotbalist în Liga 1, Balint Laszlo, echipa ciucanilor este o veritabilă selecționată multinațională! Fapt cu adevărat inedit la nivelul celui de-al treilea eșalon. Balint are sub comandă fotbaliști unguri, sârbi, brazilieni, spanioli, români de origine maghiară și un singur român sadea, Cătălin Savin. În rest, Lalic, Fabio Guaru, Eder Gonzales Tortella, Horvath, Kiliyen, Hodgyai, Bajko sau Magyari și – nu în ultimul rând – Ilyeș. Da, acel Robert Ilyeș debutând și jucând ani buni în Liga 1, la Astra Ploiești și, apoi, la Rapid și FC Brașov, retras târzu spre casă. Până să împlinească 44 de ani, Ilyeș a fost de toate la formația din orașul natal: jucător, antrenor-jucător, director sportiv, ultima funcție a sa fiind aceasta! Deși este pe locul 3 în clasamentul turului, Csikszereda e la egalitate de puncte cu echipa de pe poziția a doua, CSM Roman, devansată de moldoveni doar de patru goluri, la golaveraj, respectiv cu doar o lungime în urma liderului, Aerostar Bacău. Asta după ce Robert Ilyeș & Co. rataseră incredibil promovarea în ultima etapă a sezonului trecut! Și se vor bate din nou pentru același obiectiv, în frunte cu autorul golului victoriei de săptămâna trecută, de la Tărlungeni, Eder Gomzales, produs al clubului Palma de Mallorca!

Bref, adversar dificil ales pentru week-end-ul precedent, pe sinteticul de la Tărlungeni. Și bine că s-a ales astfel, fiind important a ști exact unde ai ajuns și la ce trebuie să te aștepți în confruntările oficiale cu oponente la fel de bine puse la punct ca trupa din Miercurea Ciuc. Motiv pentru care acel eșec din județul Brașov nu trebuie să fie considerat ca un capăt de țară, dar nici tratat la preț de matineu, pentru că arată totuși ceva. Mai precis că, atât în meciul cu Blejoiul, 1-1, cât și în cel cu Csikszereda, 0-1, Romică Ciobanu a dovedit că Petrolul… încă se caută! Concluzie rezultată după o logică simplă: numărul de schimbări, după pauză, din ambele jocuri, mai mare decât cel permis în campionat! În ceea ce privește primul „11”, Ciobanu s-a arătat consecvent, însă înlocuirile multiple ulterioare celui dintîi fluier chiar dau de gândit. Chiar atât de mulți titulari nu-l mulțumesc, încât să nu prindă pe teren ultimul minut?

Stând strâmb, dar judecând drept, tânărul tehnician gândește bine. Posibil ca, prin schimbări, să încerce să-i motiveze pe cei care nu l-au mulțumit, cât să rămână tot meciul pe teren. Cum este posibil, însă, și ca – descoperind dubluri noi pentru unele posturi – să riște cu titularizări surpriză, cel puțin în meciuri care permit și astfel de încercări. Din aceste exemple ale antrenorului lor, cei care credeau că sunt deja siguri că vor intra în joc din minutul 1 al oricărei partide ar trebui să înțeleagă că fac parte din cel mai competitiv efectiv din Seria a III-a a Ligii a III-a. Pe cale de consecință, orice schimbare a primului „11” nu ar afecta deloc nici jocul și, implicit, nici succesele anticipate viitoare. Cine nu va înțelege totuși așa cea sau se va face că nu înțelege va avea surprize mari. Și deloc plăcute, evident!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan Păsărică)