Concursul de Eleganţă Sinaia 2023, pe 24 iunie, la Castelul Peleş

Redactia -

Concursul de Eleganţă Sinaia 2023, pe 24 iunie, la Castelul Peleş

Cel mai important eveniment din Europa Centrală şi de Est dedicat autovehiculelor de epocă revine pe 24 iunie la Castelul Peleş. De la Dacia Lăstun la Lamborghini Miura, 43 de automobile şi motociclete de epocă vor fi prezentate pe covorul roşu, în faţa Castelului Peleş. Evenimentul aduce participanţi din România, dar şi un număr-record de şapte participanţi din afara ţării – din Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Polonia şi Marea Britanie, unii dintre aceştia anunţându-şi deja intenţia să parcurgă şi mai bine de 1000 km pe roţi până la eveniment cu automobile foarte valoroase.

În lumea concursurilor de eleganţă moderne, Concursul de Eleganţă Sinaia îşi propune să aducă în prim-plan nu doar automobile valoroase financiar, cât şi pasiunea şi poveştile pasionaţilor obişnuiţi. Un automobil devine valoros nu doar prin preţul de achiziţie, ci şi atunci când în spate există o poveste sau pasiunea de zeci de ani de restaurare a proprietarului (aşa cum a fost cazul de mai multe ori la Sinaia). De aceea, la Sinaia pot străluci în egală măsură automobile interbelice de lux sau automobile autohtone care ţin în viaţă istoria automobilului românesc.

Concursul de Eleganţă Sinaia este organizat cu sprijinul Primăriei Oraşului Sinaia şi a Muzeului Naţional Peleş într-un spaţiu încărcat de tradiţie. Castelul Peleş a găzduit două ediţii clasice ale Concursului de Eleganţă, în 1934 şi 1935, iar Castelul încă mai păstrează urmele garajelor regale. Relansat în 2011, Concursul de Eleganţă Sinaia a ajuns la a 10-a ediţie modernă exact în anul în care principalul organizator, Retromobil Club România, aniversează 25 de ani de la înfiinţare.

Evenimentul are în prim-plan o serie de aniversări importante din partea a doi producători mondiali emblematici: Porsche şi BMW. Aniversarea a 75 de ani de istorie Porsche este marcată de prezenţa unui automobil BMW 356 pre-A, adus din Germania de la Muzeul Porsche, dar şi de o grupă specială în concurs dedicată acestui eveniment. BMW aniversează 90 de ani de grilă dublă – unul dintre cele mai recognoscibile repere de design din lumea automobilului, cu o grupă dedicată, în timp ce o mică expoziţie marchează centenarul BMW Motorrad. În prim-plan va fi şi aniversarea a 100 de ani de la crearea cursei de 24 de ore de la Le Mans, precum şi 175 de ani de la naşterea lui Giovanni Battista Pirelli, un pionier al industriei anvelopelor.