Concursul naţional EUROSCOLA: O poveste adevărată de viață

Daniel Dimache -

Concursul naţional EUROSCOLA: O poveste adevărată de viață

Colegiul Național „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte participă la Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a XII-a (2019-2020), organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN) și derulează o campanie de informare și de conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii pornind de la povestea de succes a doamnei CRISTINA PAVEL, antreprenor și președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP – IP) care a reușit să aibă un parcurs demn și frumos în viață prin educație și învățarea și practicarea unei meserii și a contribuit la funcționarea normală și la bunăstarea comunității (locale, județene, naționale).

Concursul se desfășoară sub titlul generic „Educația schimbă vieți”, în perioada 24 iunie-24 octombrie 2019. Coordonatorii echipei au fost: prof. Visoschi Ioan – limba şi literatura română şi Mircea Mihaela Carmen – Informatică/TIC.

Echipa formată în urma selecţiei s-a întrunit în cadrul unui atelier de lucru în cadrul căruia s-au stabilit următoarele:
Propunerea şi selectarea unei persoane/personalităţi care a reușit să aibă un parcurs demn și frumos în viață prin educație și/sau învățarea și practicarea unei meserii. În urma dezbaterilor, a fost aleasă doamna Cristina Pavel, antreprenor și președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, filiala Prahova. Stabilirea strategiei de realizare a campaniei de promovare a educaţiei şi a persoanei alese.
Realizarea siglei şi a motto-ului echipei: „Educatia este cheia care deschide poarta de aur a libertății.” (George Washington Carver).
Stabilirea culorii și a înscrisului de pe tricouri. S-a ales culoarea albastră cu înscrisul galben #EUROSCOLA_RO2019; „EDUCAȚIA SCHIMBĂ VIEȚI”.
Imnul campaniei de promovare: versuri prof. Visoschi Maria, muzica prof. Gresieanu Olivia.
Partenerii în cadrul campaniei de promovare.
Repartizarea responsabilităților fiecărui elev în cadrul campaniei de promovare.


Lansarea proiectului campaniei de promovare a educaţiei s-a realizat pe data de 30 august 2019, dată la care am celebrat Ziua Limbii Române (31 august 2019) printr-un eveniment cultural-educativ consacrat limbii române, desfășurat sub forma unui concurs de eseuri şi recitări de poezii. La această activitate au participat elevii echipei Euroscola şi elevi din școală, profesorii coordonatori şi membrii juriului: doamna Cristina Pavel, doamna profesor Visoschi Maria, doamna Liana Pelmuş din partea societății civile, care administrează pagina de Facebook „Orașul meu – Vălenii de Munte”. Elevii au recitat poezii şi au citit eseurile scrise ca elogiu adus limbii române și un îndemn pentru prețuirea ei. Juriul a premiat eseurile şi recitările oferind cărţi dăruite de către Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ preuniversitar (FNAP-IP), prin intermediul doamnei Cristina Pavel.
În data de 13 septembrie 2019 am organizat activitatea „Puterea exemplului ne motivează – Cartea vie”, sub forma unui dialog între doamna Cristina Pavel şi elevii prezenți. Cartea vie – doamna CRISTINA PAVEL – a fost „lecturată” de elevii participanți cărora le-a oferit un model de viață, împărtăşindu-le din experiențele pe care le-a trăit şi explicând modul în care a reușit să depășească obstacolele. Răspunzând cu sinceritate tuturor întrebărilor adresate, Cartea vie Cristina Pavel le-a spus elevilor: „Dacă vă vorbesc despre mine, nu o fac pentru că viața mea este mai interesantă, o fac pentru a vă transmite ce m-a învăţat ea şi ca acest lucru să vă fie de folos. Fiecare dintre voi e, la rândul lui, o carte – pe care el însuși o scrie. Educația este penelul care vă ajută să faceți această muncă”.


Echipa Euroscola a participat la activitatea „LET’S DO IT, ROMANIA!” în data de 21 septembrie 2019, alături de voluntarii din școală și de doamna Cristina Pavel. Partener la această activitate a fost Ocolul Silvic Vălenii de Munte. Elevii s-au deplasat într-un loc care trebuia să fie frumos, dar pe care oamenii l-au murdărit cu gunoaie de tot felul, pădurea Cazacu – Slănic, jud Prahova. Ei au înţeles că educaţia ecologică este o componentă fundamentală în dezvoltarea personală și au realizat ecologizarea pădurii Cazacu din apropierea orașului Vălenii de Munte.
În săptămâna 23-27 septembrie s-a desfăşurat campania de informare a elevilor la staţia de amplificare a şcolii sub genericul (Şi) În recreație vorbim despre educație.
Cu ocazia Zilei Limbilor Europei (26 septembrie), echipa Euroscola, alături de catedra de limbi străine, a organizat şi susţinut sub titlul Educaţie şi comunicare un mic program artistic – în recreaţia mare. Elevul Popa Nicolae a interpretat câteva melodii în limbile engleză, spaniolă şi franceză, corul școlii a intrepretat cântece pentru copii în limba franceză şi eleva Maria Diaconescu a citit un eseu referitor la campania de promovare a educaţiei: Importanța educației în viața tinerilor. Corul şcolii din care fac parte elevii înscrişi în echipă a interpretat cântece în limba engleză şi în limba franceză.
Ziua Mondială a Educaţiei a fost marcată pe 4 octombrie prin activitatea cu titlul „Educaţia este paşaportul meu către viitor” care a cuprins discuţii sincere la o masă rotundă despre educație și viitor. Au participat elevii liceeni şi de gimnaziu din colegiu, alături de membrii echipei Euroscola.


Pe 10 octombrie, sub titlul generic Erasmus Day şi Euroscola – doi prieteni – educație, creativitate, implicare și multe zâmbete! a avut loc o întâlnire, un schimb de experiență între doi parteneri furnizori de educație: Colegiul Național „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte şi Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte participante la proiectele Euroscola şi Erasmus+.


În data de 17 octombrie 2019 a avut loc activitatea CCD Prahova, filiala Vălenii de Munte, cu tema „Dezvoltarea personală și inteligența emoțională”. În cadrul activității, d-na prof. Visoschi Maria de la Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” din Vălenii de Munte a susținut o expunere pe tema menționată mai sus și a relevat importanța educației în dezvoltarea personală. Echipa de teatru constituită în cadrul proiectului Euroscola a interpretat sceneta didactică „Omul cât trăiește-nvață”, în care se accentuează necesitatea educației pe tot parcursul vieții și a formării profesionale prin completarea studiilor, a instruirii, a calificării într-o meserie. Profesorii prezenți la activitate au discutat, și-au împărtășit experiențe, gânduri și opinii privind tema abordată și tema proiectului Euroscola – „Educația schimbă vieți”. Ei au apreciat colaborarea dintre cele două licee, modul în care a fost promovată educația de către echipa Euroscola în cele două școli și au completat chestionarele distribuite. La activitate a participat și d-na CRISTINA PAVEL care a împărtășit profesorilor participanți aspecte din experiența profesională și personală pe parcursul vieții, punând accent pe folosirea inteligenței emoționale și educația pentru dezvoltarea personală.
Conform Parteneriatului încheiat cu Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu”, echipa a prezentat în Amfiteatrul liceului activitățile desfășurate până în 17 octombrie. Eleva Maxim Izabela a realizat o lucrare PowerPoint cu principalele activități ale proiectului despre care elevii și coordonatorii le-au vorbit colegilor de la acest liceu. Echipa de teatru a interpretat sceneta didactică și a fost interpretat cântecul realizat în cadrul proiectului. Au fost distribuite materiale promoționale, flyere, cocarde și chestionarele de impact care au fost completate de 53 de elevi.


Elevii care au făcut parte din echipa Euroscola au fost actori – prin interpretarea rolurilor în sceneta didactică, au scris eseuri, au recitat poezii, au interpretat melodia special compusă pentru acest concurs, au realizat afișe, flyere, cocarde, au comunicat pe WatsApp, au făcut fotografii, au realizat pagina de Facebook a proiectului, au realizat filmul campaniei, videoclipuri, au derulat această campanie din care au învățat că munca în echipă îi poate conduce spre victorie.
Suntem îndreptățiți să afirmăm că impactul prezentării persoanei alese – Cristina Pavel – precum și impactul campaniei noastre „Educația schimbă vieți” este unul pozitiv, echipa noastră contribuind la formarea unor convingeri despre importanța educației și despre modelele care ar trebui urmate în realizarea unei cariere de succes.

EDUCAȚIA

Educația ne schimbă viața
Cu căldura ei topește gheața
Tuturor le dă putere și voință
Ca să-și împlinească-orice dorință.

Refren:
Fără ea apune soarele
Fără ea își uită razele
Fără ea nimic nu are rost
Fără ea se pierde tot ce-a fost.

E un adevăr recunoscut
Că minuni mereu ea a făcut
Dac-o prețuim cum se cuvine
Vom ști cum să facem ce e bine.

Refren

Ea e calea spre prosperitate
Este drumul drept spre libertate
Și europeni vom deveni
Dacă zi de zi o vom cinsti.

Refren

Prof. VISOSCHI IOAN
Prof. VISOSCHI MARIA
Prof. MIRCEA MIHAELA