Condiția sine qua non ca FC Petrolul să aibă șanse mari să elimine, din sferturile Cupei României, o echipă de Liga 1. Chiar dacă nu-i străină de arena Ilie Oană, Sepsi Sfântu Gheorghe este departe de a fi vreo „bestia nera”!

Dragos Trestioreanu -

Condiția sine qua non ca FC Petrolul să aibă șanse mari să elimine, din sferturile Cupei României, o echipă de Liga 1. Chiar dacă nu-i străină de arena Ilie Oană, Sepsi Sfântu Gheorghe este departe de a fi vreo „bestia nera”!

În urma tragerii la sorți de ieri, de la sediul Casei Fotbalului, în sferturile de finală ale Cupei României adversara Petrolului va fi o echipă ce va juca în viitorul play-out al Ligii 1, Sepsi Sfântu Gheorghe. Până să-și fi terminat nocturna de pe cocheta arenă din orașul de domiciliu, ardelenii au ales arena Ilie Oană, din Ploiești, pentru trei meciuri oficiale, apreciind că, deși situat la mai bine de 100 de kilometri de reședința județului Covasna, stadionul din Ploiești oferea cele mai bun condiții. Iar debutul – cum avea să se vadă ulterior – a fost semnalul unei salvări de la retrogradare, una care părea extrem de dificilă la finele primei ediții de prezență în L1. Într-una dintre zilele 3, 4 sau 5 martie 2020, după cum vor cădea de acord FRF și televiziunile care dețin drepturile de transmisie exclusive ale Cupei României, Sepsi va reveni la Ploiești, de data aceasta pentru a se lupta cu Petrolul în vederea intrării în semifinale, ceea ce ar reprezenta o premieră absolută pentru gruparea păstorită de Dioszegi Laszlo.

Chiar dacă este o nucă tare în Liga 1, chiar dacă antrenorul principal și preparatorul fizic, ba chiar și antrenorul secund, Leo Grozavu, Ovidiu Chiribici și, respectiv, Robert Ilyeș, posibil să mai aibă un… dintre contra Petrolului, Sepsi nu-i vreo „bestia nera”. E o echipă care joacă fotbal, în primul „11” fiind prioritari românii, deși există și străini buni, printre alții, noul golgheter slovac Pawol Șafranko și concurentu-i pe post, sârbo-elvețianul Goran Karanovic,  fundașul central francez Rachid Bouhenna, mijlocașul central bulgar Stefan Velev sau cel de bandă tot slovac, Peter Gál-Andrezly. Cu toții, alături de portarul Roland Niczuly, internaționalul de tineret Florin Ștefan, căpitanul Gabriel Vașvari, fundașul central Răzvan Tincu, talentatul mijlocaș stânga Marius Ștefănescu, dar nu numai, alcătuiesc o trupă care se descurcă, e drept, mai bine în deplasare decât acasă, dar, oriunde, este încurajată la fel de frenetic de către fanii săi. Totuși, repet, nu este o echipă de neînvins, ci una de eliminat mai precis.

Condiția sine qua non ca FC Petrolul să reușească, finalmente, ceea ce va fi numită, cu siguranță, marea surpriză a sferturilor actualei ediții a Cupei României este ca „Ilie Oană”, cum-necum, să fie full! Îmi aduc aminte de meciul cu CS Mioveni, din aceeași competiție și de pe același stadion, atunci când „lupii” combăteau în Liga a III-a, iar adversarii lor – un eșalon mai sus. S-a mers în prelungiri, s-a ajuns și la executarea loviturilor de departajare, însă nu înainte ca, aproape de încheierea celor 120 de minute, actualul golgheter al unei formații din Seria a III-a a L3, Cosmin Lambru, pe-atunci „lup”, să fi lovit transversala în urma unui șut senzațional, expediat din afara careului mare. Câțiva centimetri mai jos să fi fost, și Petrolul ar fi mers mai departe! Argeșenii erau în L2, pe când Sepsi, acum, în L1, dar și Petrolul e acum în eșalonul secund, nu-i așa? Cu un lot mai bun, clar, față de toamna trecută, cu jucători străini mai de valoare, cu un antrenor implicat și ambițios, cu un CEO, Mădălin-Jorj Mihailovici, al partenerului finanțator, Veolia România, din al cărui discurs despre Petrolul nu a lipsit niciodată dorința unui parcurs cât mai lung al „lupilor” în Cupa României, cu suportul unui stadion plin ochi și alături trup și suflet de echipă, calificarea în semifinale, unde a ajuns, nu demult, de două ori consecutiv, defuncta SC FC Petrolul, nu ar fi deloc o… Fata Morgana. Nicidecum! Însă, condiția sine qua non, o repet, este să nu se poată arunca un… ac în arena Ilie Oană, la începutul lui martie, fie că plouă, fie că ninge, fie că sunt 0 grade Celsius! Petrolul și calificarea îi vor încălzi pe suporterii prezenți în tribune și peluze, ca în noaptea inaugurării oficiale a stadionului! Haideți să vedem, căci nu mai este mult până ce „galben-albaștrii” vor bifa trei meciuri la rând pe arena lor dragă, cu Dunărea Călărași și Farul Constanța, în campionatul L2, respectiv cu Sepsi Sfântu Gheorghe – în sferturile competiției KO!

Foto: www.frf.ro și www.digisport.ro