Miercuri au venit Grozav și Dumitriu, iar joi sosesc Tamaș și brazilianul Jair. Dar nu-i gata! Se anunță echipă interesantă la Petrolul, în sezonul următor din primul eșalon!

Dragos Trestioreanu -

Miercuri au venit Grozav și Dumitriu, iar joi sosesc Tamaș și brazilianul Jair. Dar nu-i gata! Se anunță echipă interesantă la Petrolul, în sezonul următor din primul eșalon!

Miercuri seară, galeria Petrolului a sărbătorit așa cum se cuvine revenirea la Ploiești a fostului internațional Gicu Grozav (foto, aplaudând ultrașii), o mare speranță la tinerețe, dar care sunt convins că și acum știe mult fotbal. Asta dacă a rezistat patru ani în prima ligă din Ungaria. O țară a cărei echipă națională a făcut deranj mare în Grupa A din Liga Națiunilor, în dauna Angliei mai ales. În acest moment, Grozav are cel mai bun CV dintre românii din lotul „lupilor”, urmând ca, de joi, odată cu venirea și a lui Gabriel Tamaș (foto jos, în tricoul Astrei), să se „dueleze” cu veteranul la cifrele statistice. Albaiulianul a jucat, în ultimele patru sezoane, la Kisvarda, apoi la Disogyor, iar ultima dată, la MTK Budapesta, echipă de mare tradiție din fotbalul țării vecine de la Vest. Reaminmtesc că s-a căsătorit recent cu o handbalistă de valoare de la Rapid București, internaționala Sorina Tîrcă.

În schimb, mijlocașul central Lucian Mihai Dumitriu (foto mijloc sus, alături de Laurențiu Marinescu și Gheorghe Grozav) este un aspirant, să zic așa, la gloria de altădată a favoritului galeriei Petrolului, cel al cărei apropiat i-a fost și când a plecat de la Ploiești. Cu prezențe pe teren la echipe mai modeste, dar în perioade bune ale acestora, gen FC Hermannstadt Sibiu, Academica Clinceni și CS Mioveni, Dumitriu poate să fi fost adus aici, probabil, și ca un pariu al celui care l-a „ochit”. Una peste alta, este un mijlocaș central mai degrabă ofensiv, marchează, este insistent și depune mare efort.

Printre noutățile de efect, președintele executiv Costel Lazăr și directorul sportiv Claudiu Tudor l-au „strecurat” miercuri, 15 iunie 2022, și pe-un alt junior talentat din academie, Petre Alexandru (foto mijloc jos), acesta fiind prezentat după ce a semnat primul său contract de profesionist. Astfel, petroliștii se asigură că nu vor mai pierde, ca altădată, fotbaliști talentați, deoarece nu s-au grăbit să le ofere angajamente pentru viitor. Destul de recent, Juan Pătrașcu și Sebastian Guiu se aflaseră în situația de ieri a lui Alexandru.

Dacă miercuri au venit, au fost prezentați și s-au antrenat, cu public, pe arena Ilie Oană, mijlocașul de bandă Gheorghe Grozav și cel central Lucian Dumitru, ambii punându-și apostila pe angajamente întinse pe două sezoane, astăzi, joi, vor apărea la Ploiești încă doi fotbaliști. Unul este Gabriel Tamaș, despre care presa centrală a notat că ar fi semnat deja un contract, iar altul – brazilianul în vârstă de aproape 28 de ani Jair Tavares Silva (foto jos), tot un mijlocaș central, dar și el având cifre bune și pe plan ofensiv. Venind de la echipa Ituano, din țara natală, Brazilia, la Oulu, în Finlanda, mai întâi cu titlu de împrumut, apoi definitiv, Jair a continuat ulterior tot acolo, la Ilves Tampere și, ulterior, la campioana HJK Helsinki.

Fotbalist de picior drept, tehnic și bătăios, în sensul bun al cuvântului, chiar fără a fi foarte înalt, având 1,74 metri, brazilianul, rămas acum liber de contract, se laudă cu prezențe în Conference League și în preliminariile Europa League și Champions League. Are  următoarea statistică: 27 de meciuri, 2.209 minute, 4 goluri marcate. Este cotat la 400.000 de euro pe www.transfermarkt.de și e reprezentat de către o firmă de impresariat care îi mai are sub contract pe mai mulți fotbaliști străini din Liga 1, dar și pe petrolistul Antoniu Manolache.

Printre contestări și ironii fără rost, lăsați să lucreze în liniște, iată că oficialii aflați în conducerea clubului găzarilor, în frunte cu Costel Lazăr și Claudiu Tudor, au început să „creioneze” deja o echipă care să dea speranțe pentru depșirea cu bine a sezonului următore de Liga 1. Cu mențiunea că nu s-au încheiat transferurile și că dedaline-ul acestui mercato de vară este programat tocmai pe 14 septembrie, înclin să cred că este timp pentru a se construi un prim „11” competitiv, ca și pentru o bancă pe măsură. Urmărind mișcările de până acum, nu cred că viitoarele adversare, cu unele excepții, de așteptat, desigur, ar fi făcut achiziții răsunătoare. Odată cu plecarea în Turcia, pe 20 iunie, și startul stagiului de pregătire și jocuri, sarcina asamblării unei echipe care să-i cuprindă pe cei noi și pe cei vechi va rămâne exclusiv pe seama antrenorului principal Nae Constantin și al staff-ului acestuia. Fără imxtiuni, așa cum se întâmplă pe la case mai mari!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.digisport.ro și www.iltalehti.fi