Conducerea Petrolului a reușit să aducă și-un atacant străin tânăr, cu un CV bun. Numai că, sunt și unele probleme…

Dragos Trestioreanu -

Conducerea Petrolului a reușit să aducă și-un atacant străin tânăr, cu un CV bun. Numai că, sunt și unele probleme…

Criticată, inclusiv de semnatarul rândurilor care urmează, din cauză că nu a reușit să aducă la echipă un atacant de gura porții, veritabil om de gol, ca și un play maker, aflată sub presiunea deadline-ului de pe 3 septembrie 2018, atunci când, la ora douăsprezece noaptea, se va încheia perioada de transferări, conducrea Petrolului a încercat să acopere postul centrului atacant sau înaintașului cel mai avansat – cum se spunea pe vremuri. Este tot un străin, tânăr de data aceasta, a jucat și în Olanda natală, dar și în străinătate. La prima vedere, un transfer chiar senzațional pentru al doilea eșalon fotbalistic autohton. Dar…

Jeroen Lumu, fostul internațional de juniori olandez cu nume rupt parcă din… Noua Zeelandă sau Samoa, a semnat un contract întins pe o perioadă de doi ani cu FC Petrolul Ploiești. Conducerea clubului găzarilor a depus actele la FRF, care este acum în așteptarea Certificatului Internațional de Transfer (așa-numita „carte verde”), ce va trebui eliberat de Federația de Fotbal din India, în a cărui Superligă Lumu a fost legitimat până în martie 2018, la o echipă din capitală, Delhi, numită… Dynamos. Mai precis, până spre jumătatea primei luni a primăverii, încheindu-și angajamentul cu indienii pe 12 martie 2018, la 10 zile ulterior disputării ultimului meci oficial de până în prezent. CV-ul lui Jeroen, acum în vârstă de 23 de ani, i-a împlinit pe 27 mai 2018, este plin de echipe, unele dintre acestea în cel dintâi eșalon al Olandei, Bulgariei, Austriei și Indiei, iar altele, din ligile secunde din Olanda și Turcia. Astfel, de la 1 ianuarie 2012, când nu împlinise încă vârsta de 17 ani, olandezul născut în orașul batav Breda, având și cetățenia statului african Republica Democratică Congo, a bifat până azi, deci în aproape șase și jumătate, nu mai puțin de șapte cluburi! Ca la… baschet, acolo unde este obișnuită strategia: „sezonul și echipa”!

Potrivit siteului specializat www.transfermarkt.de, postul de bază al stângaciului Jeroen Lumu este cel de atacant dreapta, dar mai poate fi folosit și ca atacant central sau stânga, rămânând la latitudinea lui Leo Grozavu, antrenorul principal al FC Petrolul, în ce loc îl va utiliza. Grozavu, potrivit impresarului lui Lumu, Bogdan Steriopol, a spus că, în maximum două săptămâni, olandezo-congolezul va fi pe teren. Nu precum Noé Acosta Rivera sau Toto Tamuz, pe care mai avem destul până să-i vedem tot acolo! În presa olandeză, la momentul apariției în prim-plan a pe-atunci foarte tânărului fotbalist Jeroen Lumu, se scria că aveam de-a face cu o mare speranță a fotbalului batav. Din păcate, potrivit aceleiași media din Țările de Jos, jucătorul ofensiv a dat dovadă, surprinzător pentru o țară din vestul Europei, de o menetalitate precară! Astfel, foști coechipieri sau fotbaliști care îl cunoșteau bine au povestit că, plăcându-i alcoolul, a făcut scandal în vestiar, a sărit la bătaie și mai obișnuia, cel puțin în Bulgaria, să vină băut la antrenamente! Cu siguranță însă că oficialii Petrolului cunosc toate acestea derapaje, mneționate și de media olandeză, din care voi și posta mai jos, și își vor lua toate măsurile de precauție pentru ca Lumu să se ocupe de fotbal, EXCLUSIV, la Ploiești! Asta deoarece, dacă ar da randamentul din perioada în care era prezent în echipele naționale de juniori „U 17” și „U 18” ale Olandei, ar fi foarte util Petrolului pe postul de atacant central, al doilea al lui ca specializare.

Articolele din presa olandeză abundă atât cu laude la adresa fotbalistului de 23 de ani, adus în în țara noastră de cel mai bun impresar român care activează pe piața olandeză, Bogdan Steriopol (în stânga foto sus, alături de Jeroen Lumu și Cristi Vlad), fost jurnalist la cotidianul Pro Sport și fin al agentei FIFA bine cunsocute Anamaria Prodan Reghecampf, dar și cu multe critici. El este astfel apreciat când ca „enfant terrible”, când ca „bad boy”! Un exemplu: pe 27 august 2014, SC Heerenveen îl recuperează de la Ludogoreț Razgrad, dar pe 3 octombrie, același an, îl lasă liber de contract, deoarece – scrie www.voetbalprimeur.nl„am făcut tot ce am putut pentru a-l lăsa pe Jeroen Lumu să-și conducă viața ca un jucător profesionist de fotbal, dar nu a mers deloc”! Asta a spus directorul tehnic al lui Heerenveen, Hans Vonk, într-o declarație la „Voetbal International”, recunoscându-și imposibilitatea de a-i schimba modul de viață al tânărului super talent de altădată!

La începutul acestui an, însă, Jeroen își punea cenușă în cap: „Este vina mea că a trebuit să plec de la Willem II, am fugit într-o <<mizerie>>, nu m-am antrenat ca un atlet de top și regret mult”. Așa că, după terminarea sezonului din Superliga Indiei, Lumu recunoaște că „aș vrea să mă urc într-un avion și să mă pot întoarce în Olanda. Eredivisie (n.r. – prima ligă olandeză) sau Jupiler League (n.r. – primul eșalon din Belgia), într-adevăr nu-mi pasă, fiind deschis la orice discuție. Mi-ar dori să joc la un nivel mai ridicat din nou”. Numai că, tot pe-atunci, scrie www.vi.nl, el trata în același timp cu două formații batave, FC Dordrecht și RKC Waalwijk, dar nu s-a lipit de niciuna! Astfel că, rămas pe tușă și apropiindu-se finalul perioadei de transferuri, a acceptat să vinăn a jucător liber de contract, la Petrolul, în speranța ca-și va reveni la nivelul de cândva. Cu siguranță că o va putea face dacă va marca mai mult decât a făcut-o în ultimii mai bine de șase ani, așa cum notează www.libertatea.ro, deconspirând totalul: 11 goluri! În sfârșit, acestea sunt plusurile și minusurile unui transfer care s-ar putea să fie unul cu mare risc, dar și, printr-un bun control asupra vieții extrasportive a fotbalistului, să devină unul neașteptat de benefic. De urmărit…

Până la debut, Jeroen Lumu se antrenează pe fosta arenă Chimia, din Brazi, unul dintre coechipierii săi de acolo fiind Toto Tamuz, proaspăt întors din Elveția. Diferența de gabarit dintre cei doi viitori concurenți la postul de atacant central este absolut vizibilă, fiind clar, într-adevăr, cine va intra mai repede pe teren, la meciurile oficiale!

Foto: www.fcpetrolul.ro