Conducerea Petrolului schimbă foaia

Redactia -

Conducerea Petrolului schimbă foaia

În urma unui text postat pe www.phon.ro, în care s-au menționat declarații ale unor suporteri ai Petrolului menite să explice motivele stării conflictuale din ultima vreme cu conducerea clubului, s-a emis un comunicat tranșant al acesteia. Astfel, s-a precizat că nu este problema fanilor ce jucători vin, ce jucători pleacă și nici ce bani se bagă și cum se folosesc la club. SC FC Petrolul este o societate privată, iar răspunsul nu ar trebui deloc să mire. Poate doar să-i mai enerveze pe cei care încă trăiesc cu impresia că unui patron i se poate cere socoteală. Totuși, trebuie și nuanțat, în sensul în care, când o societate particulară primește bani de la bugetul local, combinația public-privat incumbă, într-adevăr, un control al cetățenilor plătitori de taxe. Asta nu înseamnă însă că, în privința transparenței încasării și cheltuirii banului public, demersul legal ajunge să fie înlocuit de… jigniri sau bășcălie ori de abordare a unei strategii de pe picior de forță. Cum Asociația Lupii Galbeni 2012 – prin care se virau, de către municipalitate, bonusurile de performanță pentru jucătorii și staff-urile Petrolului – nu a mai intrat în posesia ultimei tranșe de bani din sezonul 2012-2013, prevăzută într-un contract semnat ștampilat și întins pe un anumit număr de ani, și nici în a celei din ediția 2013-2014 a Ligii I, patronatul nu se mai simte obligat acum să dea seamă cuiva. Simplu, fiindcă nu mai are de ce! Nu a primit banii, nu trebuie să le explice suporterilor de ce vin unii jucători, de ce alții pleacă, pe bani sau nu! E ca și cum, s-ar duce cineva peste altcineva și l-ar lua la întrebări de ce a cumpărat o plasmă și a vândut o canapea, de ce și-a schimbat bucătăria, vânzând sufageria! Este strict problema proprietarului. Nu și a altora. Ah, dacă ar fi vorba despre achiziții în folos personal, dar făcute cu bani publici, atunci sigur poate fi luat la întrebări și – dacă instanța constată o ilegalitate – musai să plătească.

Deranjată nu neapărat de insistența contestărilor ce nu se mai termină, conducerea – se anunță în comunicat – a decis să schimbe foaia. Dar asta cu siguranță că exclusiv pentru jigniri și luări peste picior la adresa sa, la ultimul meci de pe teren propriu. Profitându-se de montarea unor camere de luat vederi, deci identificându-se acum clar cine a dat tonul la scandările ce-au condus la o nouă amendă, ca și la decizia închiderii peluzelor arenei Ilie Oană pentru șase meciuri, șefii de la SC FC Petrolul nu numai că au renunțat să mai aibă dialog cu acei fani, dar au și făcut o plângere la poliție împotriva lor. Evident că un asemenea anunț a inflamat și mai mult spiritele, refuzându-se un dialog cu toate cărțile pe masă. Un dialog la care – repet – nu mai este obligat patronatul. Tocmai din motivele expuse mai sus. S-a ajuns astfel la situația în care, în lipsa banilor publici, suporterii Petrolului să nu mai poată face comentarii decât asupra jocului echipei și a prestațiilor individuale ale fotbaliștilor. Nimic altceva, nimic mai mult. Dacă, până acum, s-a mai trecut peste contestări, așa cum s-a întâmplat în iarnă, fiind organizată atunci o întâlnire între patronul Daniel Capră, directorul executiv Alexandru Crângu și reprezentanți ai fanilor „lupilor” – o întâlnire în care s-au mai lămuruit lucrurile, dar nu pe deplin, nici neavând cum, în orice afacere privată existând secrete ce nu pot fi divulgate, orice ar fi -, în prezent, o inițiativă similară a devenit imposibilă. Între părți s-a căscat deja o prăpastie uriașă în urma scoaterii din bugetul clubului pentru plata amenzilor a peste 150.000 de euro. La care se va adăuga diminuarea rețetei financiare de la următoarele șase meciuri de acasă, în urma închiderii peluzelor. Într-o lume aflată în criză, asta înseamnă o lovitură ce poate fi fatală unei societăți comerciale, în condițiile în care fiecare euro trebuie bine drămuit.

Se pune întrebarea nu doar de ce contestatarii au perpetuat acțiunea lor, ci mai ales de ce nu o fac în limitele bunului simț. Chiar s-a crezut că un patron privat va ceda în fața jignirilor și a miștourilor repetate? Chiar și-au închipuit cei care nu-l mai doresc pe Dan Capră la SC FC Petrolul că acesta va și da bir cu fugiții? Dacă ar fi studiat mai bine cum stau lucrurile în realitate, și-ar fi avut această posibilitate, ar fi înțeles că toate aceste contestări nu vor conduce la nimic altceva decât la afectarea echipei favorite. O echipă care pierde suportul moral, prin trecerea de la încurajarea sa la sloganuri contra conducerii, pe timpul unui meci sau altul. Astfel, efectul va fi opus cauzei de la care se presupune că s-a ajuns la exteriorizarea nemulțumirilor. Firesc, dacă iubesc echipa, suporterii ar trebui să aibă conștiența consecințelor acțiunilor lor. Nu poți spune că-i iubești pe Pecanha, Geraldo, de Lucas, Albin, Teixeira, Astafei sau Tamuz, adică iubești Petrolul, dacă nu te mai oprești din a periclita viitorul acestora, pe termen scurt. Înainte de a porni în luptă se pune problema: ori ai motive justificate de a acționa, și-atunci speri într-un rezultat pozitiv, ori ai doar un anume interes, și-atunci „joci la loterie”. Poate îți iese, poate nu. Ce a fost sau ce este, de fapt?