Conferința de presă pentru deschiderea proiectului european pentru formarea de tineri antreprenori și activiști civici în comunitățile interetnice din estul județului

Daniel Dimache -

Conferința de presă pentru deschiderea proiectului european pentru formarea de tineri antreprenori și activiști civici în comunitățile interetnice din estul județului

Asociația Centrul de Resurse pentru Incluziune Socială CRIS, în calitate de promotor, în parteneriat cu Școala Gimnazială Sat Mărginenii de Jos, Comuna Filipeștii de Târg, a anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, începerea proiectului „Tinerii-motorul dezvoltării comunităților interetnice”, proiect derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul se desfășoară în perioada 01.03.2021 – 28.02.2023, în județul Prahova, în comunele Filipeștii de Târg, Filipeștii de Pădure și Florești.

Valoarea proiectului este de 163,977.00 Euro.

Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea comunităților rurale interetnice din cele trei comune.

Beneficiarii direcți vor fi: 18 tineri romi/neromi, femei și bărbați, ce vor fi abilitați în participare civică și implicați în acțiuni de inițiativă civică; 30 de reprezentanți ai românilor și romilor ce vor fi implicați în activitatea grupurilor locale de sprijin pentru educație; 30 de tineri romi/neromi ce vor fi instruiți în antreprenoriat și implicați în realizarea de planuri de afaceri.

Activitățile principale vor fi: Formarea în dezvoltare comunitară pentru 18 tineri romi și neromi; Organizarea a 3 asociații civice de tineret interetnice, fără personalitate juridică; Acțiuni de inițiativă civică a asociațiilor civice de tineret; Formarea și activarea a 3 grupuri locale de sprijin pentru educație; Formarea în antreprenoriat a 30 de tineri romi și neromi; Sprijinirea elaborării de planuri de afaceri de tinerii formați.

Scopul proiectului este să contribuie la dezvoltarea comunităților rurale interetnice din comunele Filipeștii de Târg, Filipeștii de Pădure și Florești, din județul Prahova.

Manager al proiectului este Rodica-Elena Tudor, talentată și de mare perspectivă cântăreață pe scena românească, dar și muzician elevat – în prezent doctorand, care este președintele Asociației Centrul de Resurse pentru Incluziune Socială CRIS, fiica fostului consilier județean Gheorghe Tudor, reputat activist în societatea civilă, implicat în numeroase proiecte pe domeniul apărării drepturilor omului și pentru dezvoltarea comunităților interetnice. În fapt, întreaga familie Tudor este una de intelectuali valoroși, cu activitate susținută în dezvoltarea comunităților de romi din județul Prahova.

Conferința de presă s-a bucurat de prezența mass-media, dar și a directorilor unor școli și licee din cele trei localități și a altor persoane implicate în dezvoltarea acestor comunități.