Informații, confirmări, infirmări și zvonuri din tabăra FC Petrolul. Se va întrerupe, în prima etapă a grupelor Cupei României, blestemul celor cinci eșecuri consecutive din Superligă?

Dragos Trestioreanu -

Informații, confirmări, infirmări și zvonuri din tabăra FC Petrolul. Se va întrerupe, în prima etapă a grupelor Cupei României, blestemul celor cinci eșecuri consecutive din Superligă?

În textul precedent, preluând câteva știri oferite de fostul jurnalist ploieștean Iulian Anghel despre Petrolul, pe grupul lui de pe o rețea de socializare, referitor la FC Petrolul, s-a strecurat o eroare care însă îmi aparține. Astfel, derutat de o afirmație făcută de Romario Moise că, în prezent, nu joacă nicăieri, am bănuit că asta ar fi din cauză că rezilierea lui cu FC Rapid fusese făcută după terminarea perioadei de transferuri din vară. Nu era așa, fiindcă despărțirtea avusese loc chiar în ultima zi de mercato, deci acum fiind liber de contract și poate semna cu oricare echipă și-l dorește. Până una alta, așa cum scria  Iulică Anghel, el se antrenază cu FC Petrolul. Iar potrivit președintelui executiv Costel Lazăr poate că ar fi fost semnat deja un nou contract cu fostul astrist, cel care mai fusese împrumutat de la clubul cvasi-defunct în Liga a II-a, Astra Giurgiu, dar numai în condițiile în care bugetul „găzarilor” ar fi permis o nouă înrolare de jucători. În pofida infuziei de capital din sponsorizări de dată mai recentă, acesta nu poate susține încă un nou salariu.

Tot din informațiile furnizate de către fostul ofițer de presă al Astrei, de pe vremea cartierului 9 Mai, să zic așa, am aflat și că fundașului central Răzvan Horj i s-ar fi reziliat contractul aflat în derulare. Este vorba totuși despre o confuzie, deoarece – conform aceluiași Costel Lazăr – nu lui Horj reziliindu-se angajamentul cu Petrolul, ci lui… Raul Avram, portarul titular din primele două etape ale campionatului în curs. Cum fiecare echipă din Liga 1 are dreptul la un număr de 25 de fotbaliști (portari și jucători de câmp), orice nouă înregimentare coincide, obligatoriu, cu scoaterea de pe acea listă depusă la LPF a unuia deja înscris. Prin venirea austriacului Andreas Leitner și prezența deja a patru apărători ai buturilor în lot, trebuia eliberată o poziție. Andrei Jercălău apără și la FC Petrolul „U 19”, în Liga Elitelor, iar în Superligă, în afara lui Avram, o mai făcuse și Octavian Vâlceanu, împrumutat un sezon de la FC Voluntari. Deci, trebuia ales între bistrițean și sătmărean, adică Raul Avram, respectiv Sebastian Moroz, ultimul fiind nedebutat încă în primul eșalon. Bănuiesc, dar nu bag mâna în foc, că în alegerea numelui celui reziliat a primat vârsta, Seba având 24,pe când Raul – 29. Astfel încât, s-a renunțat la Avram pentru a i se face loc lui Leitner, care a bifat primul meci al său la Petrolul în play-off-ul Cupei României, scor: 4-0, în dauna CSC 1599 Șelimbăr, la Mediaș. În aceste zile, Raul Avram, fostul goal-keeper de bază din eșalonul secund al Petrolului, este în vacanță acasă, aflându-se, zilele trecute, la pescuit, pe lacul Colibița, din județul Bistrița-Năsăud. Asta, desigur, după ce și-a încheiat și al doilea mandat la trupa „lupilor”.

Revenind la Răzvan Horj, chiar dacă nu i s-a reziliat contractul, el nu mai are însă drept de joc, fiindcă a fost scos de pe lista de 25, pentru a i se permite să joace lui Félix Mathaus Lima Santos, tot un fundaș central. În sfârșit, nota bene, Constantin Budescu a primit și el drept de joc, foarte recent, înlocuindu-l pe prietenul lui Gabriel Tamaș pe lista cu pricina, odată deja cunoscută rezilierea contractului brașoveanului, la cerere, cu FC Petrolul. Și, pentru că tot am ajuns la Tamaș, trebuie spus că, în urma aflării locului din care ex-petrolistul îi sunase pe președintele clubului, care nu i-a răspuns, ora fiind înaintată, și pe antrenorul principal, deschis dialogului și la acea oră, crezând că i se întâmplase ceva jucătorului, s-a dat drumul la zvonistică. De consemnat însă și că oficialii „galben-albaștrilor” apreciază incidentul cu Gabi drept un caz închis, odată cu plecarea jucătorului de la Petrolul. Deci, dacă Daniel Chiriță – posesorul și al unui local în incinta bazei sportive Kiru Sport, pe care o are proprietate pe termen limitat – a recunoscut că „agapa” a fost găzduită de el, postând, de altfel, de acolo, și o poză a lui cu Tamaș, pe o rețea de socializare, nu sunt cunoscute și numelor celorlalți convivi. Amfitrionul e cert, am stabilit, dar despre ceilalți meseni numai se speculează că ar fi doi suporteri bine cunoscuți între cei ai Petrolului, apoi șapte echipieri actuali, invitați acolo de Tamaș. Se zvonește astfel că ar fi vorba despre doi români, care nu au jucat deloc în acest sezon din Superligă, și cinci străini, difici însăl de identificat, dintre cei 11 existenți acum în lot. A mai fost prezent și unul dintre cei doi masori, însă nu se știe care. Cum nici clubul nu mai vrea să caute „acul în carul cu fân”, apreciindu- se că niciunul dintre fotbaliștii prezenți nu ar avea vreo vină, ei numai onorând invitația unui, la acea dată, coechipier și neștiind la ce urma să fie martori, nu cred că se va mai afla vreodată „lista de la Chiriță”. De ce nu au venit și restul de 20 de jucători din efectiv, excluzându-l pe Raul Avram, deja plecat atunci din Ploiești, asta este o altă poveste, „clasificată” deja, și să vedem dacă va mai fi nevoie să fie… „declasificată”, vreodată!

În altă ordine de idei, astăzi, 20 octombrie 2022, la ora 18.15, FC Petrolul urmează a debuta, pe arena Ilie Oană, în Grupa A a Cupei României. Va fi primul meci dintr-o serie de trei, toate dintr-o grupă de… șase echipe, din care mai fac parte Sepsi Sfântu Gheorghe, adversara de azi, FC Voluntari, FC U 1948 Craiova, care va fi tot găzduită tot de echipa lui Nae Constantin, Unirea Slobozia, la care „lupii” se vor deplasa din nou, și Dinamo București. Dacă va avea un punctaj, în luna decembrie, care să-i permită să ocupe unul dintre dintre primele două locuri, atunci Valentin Țicu & Co. se vor califica în sferturile de finală ale competiției. Antrenorul principal al ploieștenilor a spus că va mai oferi șansa de a evolua în acest joc și altor echipieri mai puțin utilizați, nefiind exclus astfel să mizeze pe următoarea formulă: Leitner – Mathaus, Meijers, Huja – Borța, Dumitriu, Cebotaru, Țicu – Cioiu, Irobiso, Măzărache. Cu siguranță că și Cristiano Bergodi, italianul care, aflat la cârma lui Sepsi, a condus cu succes până acum echipa patronată de Dioszegi Laszlo, va face schimbări față de ultimul duel din campionat. Posibil, pe cale de consecință, ca primul său „11” al deținătoarei actuale a trofeului Cupa României să arate astfel: Began – Ninaj, Bălașa, Márk Tamás – Ciobotariu, Jonathan Rodríguez, Achahbar, Ispas – Bărbuț, Rondon, Ion Gheorghe (Golofca). Meci greu de tot, una peste alta, prima întâlnire, cea din vară, pe același „Ilie Oană”, terminându-se la egalitate: 1-1. În rest, inflație de bucureșteni la acest meci, în cadrul brigăzii de arbitri de pe teren, a celor din camera VAR și a unuia dintre observatori. La centru va fi Horia Gabriel Mladinovici, la tușa unu – Mircea Mihail Grigoriu, la tușa doi, Bogdan Gheorghe, iar rezervă – Andrei Chivulete. Arbitru VAR a fost ales Sorin Costreie, singurul din afara Bucureștilor, fiind domiciliat în orașul ilfovean Buftea, arbitrul AVAR fiind tot un bucureștean, Andrei Constantinescu. Ca și observatorul de joc, Mihai Andrieș, cel care lucrează în cadrul Comisiei de competiții a FRF. De arbitraj se va ocupa un fost asistent de prim eșalon, unicul care vine de mai departe, Ioan Onicaș (Zalău).

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.frf.ro și www.fcpetrolul.ro