Conform Revistei Capital, Sebastian Ghiță este cel mai bogat prahovean/ În topul celor cu conturile doldora de bani, majoritatea o formează câmpinenii

Redactia -

Conform Revistei Capital,    Sebastian Ghiță este cel mai bogat prahovean/ În topul celor cu conturile doldora de bani, majoritatea o formează câmpinenii

În Top 300 publicat de Revista Capital, figurează și 13 prahoveni cu averi considerabile. Cifră se pare, cu noroc pentru ei, ghinionul fiind al altora…

Primul dintre aceștia, cu o avere estimată la 130-135 milioane euro, este ploieșteanul Sebastian Ghiță (32 de ani), patronul grupului de firme Asesoft, dar și cu participări majoritare la capitalul retailerului online eMag și lanțurilor de magazine Flamingo și Flanco, devenind astfel, poate omul nr.1 din România nu numai în IT, ci și în comerțul cu articole electrice, electrocasnice. Sebastian Ghiță și-a demonstrat, de altfel, anvergura națională, prin preluarea managementului Realitatea Media, ducând la acest nivel o luptă acerbă cu alți ”grei” ai afacerilor, ce avem senzația că încă nu s-a încheiat. De asemenea, Ghiță și-a diversificat afacerile și în alte diverse domenii, printre care vinificație, energie, construcții etc. și investește în sport, în echipa de baschet Asesoft, cu care a câștigat consecutiv 7 campionate ale României și o cupă europeană.

doru-morcovescuUrmătorul prahovean în top este Doru Morcovescu (49 de ani, 95-100 milioane euro), proprietarul companiei Valdor. Printre locațiile deținute de acesta sunt Ploiești Mall, Hotelul Prahova Plaza, care a intrat în lanțul Hilton, pentru a obține această franciză omul de afaceri fiind nevoit să construiască un nou hotel în imediata vecinătate. Morcovescu mai are active hoteliere și de alimentație publică în zona Vălenii de Munte (Capitol și Taverna Romană), în Slănic (Baia Baciului), precum și alte active în Ploiești, Cheia (terenuri) etc.

 

 

 

 

tufanCâmpinenii Mihai Anastasescu (44 de ani) și asociatul său, Mihai Tufan (foto) (38 de ani), au adunat fiecare o avere de câte 75-80 milioane de euro. Neptun Câmpina și diverse fabrici reunite în trustul Metaleuroest constituie baza afacerilor. De altfel, Anastasescu, recunoscut ca omul care decide lucrurile importante în Câmpina, are o mulțime de afaceri în zona celui de-al doilea municipiu prahovean.

 

 

 

Cu o avere de 70 de milioane de euro, este menționat Constantin Cătălin Vasile (44 de ani), proprietar al grupului Aquila, alături de bucureșteanul Alin Dociu. Cei doi au afacerea axată pe transporturi și comerț, printre altele, fiind și distribuitorii Lavazza în România.

iulian_gabriel_stanciuPoate surprinzător pentru unii, în topul prahovenilor urmează Iulian Gabriel Stanciu (35 de ani), nimeni altul decât partenerul de afaceri ”discret” al lui Sebastian Ghiță.. Acesta, deși cvasinecunoscut, are, la rândul său, o participare estimată la 65-70 milioane de euro, în grupul Asesoft și în celelalte afaceri comune.

 

 

 

 

 

 

iustin_paraschivMizileanul Iustin Paraschiv (30 de ani) are o avere apreciată la 60-65 milioane euro și a început afacerile în industria cărnii, brandul ”Ana și Cornel” fiind deja cunoscut în toată țara. Și-a extins afacerea și pe zona de îngrășăminte, semințe, pesticide.

 

 

 

 

 

 

 

ioan_simionUn alt businessman din Câmpina este Ioan Simion (66 de ani), acționar majoritar la Confind, poate cea mai mare societate din municipiu, ce numără 1200 de salariați. Averea lui Simion ar fi de 33-35 milioane de euro.

 

 

 

 

 

 

petrica_usureluPloieșteanul Petrică Ușurelu (37 de ani) deține grupul de firme Piritex și recent și-a extins afacerile pe logistică, dezvoltând Ploiești West Park, unde a atras câțiva investitori de talie mondială. Are o avere estimată la 25-30 milioane de euro.

 

 

 

 

 

 

florin_anghelDe aici încolo, în topul prahovean se află numai câmpineni. Parlamentarul Florin Anghel (foto) (51 de ani) are o avere de circa 27 milioane de euro. Acesta este asociat cu Emil Dima (54 de ani, 23-24 milioane euro) și Claudiu Bara (42 de ani, 23-24 milioane euro) la grupul de firme Fibec, prin care derulează afaceri în industrie, construcții, servicii imobiliare, energie, turism.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alexandru_rizeaAlexandru Rizea (60 de ani) a dezvoltat o înfloritoare afacere pe producția și distribuția de mobilă, prin Lemet Câmpina, adunând o avere de circa 23-25 de milioane de euro. Ar mai fi de adăugat că în calculul averii oamenilor de afaceri, reporterii de la Capital au luat în considerare nu numai acumulările financiare, ci şi activele deținute, afacerile în ansamblu.