În meciul Farul – Petrolul, de astăzi, va fi suficient, pentru a se câștiga punct(e), ceea ce a schimbat în bine Florin Pârvu la duelul de acasă contra lui Hermannstadt? Sau iureșul condus de dobrogenii Alibec, Munteanu și Mazilu va fi totuși greu de stăvilit?

Dragos Trestioreanu -

În meciul Farul – Petrolul, de astăzi, va fi suficient, pentru a se câștiga punct(e), ceea ce a schimbat în bine Florin Pârvu la duelul de acasă contra lui Hermannstadt? Sau iureșul condus de dobrogenii Alibec, Munteanu și Mazilu va fi totuși greu de stăvilit?

După debutul cu dreptul din meciul de luni, 13 februarie 2023, de acasă, bifat în companiei fostei adversare (și) din sezonul trecut al Ligii a II-a, FC Hermannstadt Sibiu, noul antrenor principal al Petrolului, Florin Pârvu (foto mijloc), are parte astăzi, sâmbătă, 18 februarie, de o deplasare infernală la Ovidiu. Acolo unde, ” lupii” vor oferi replica liderului clasamentului, FCV Farul Constanța, într-o partidă ce va debuta la ora 20.00, în transmisia live a posturilor Digisport 1, OrangeSport și PrimaSport. Ar putea fi un duel mai dezechilibrat la prima vedere, dintre o formație care, nu numai că este în fruntea ierarhiei, dar o face după ce a marcat nu mai puțin de 47 de goluri, în cele 25 de jocuri de până acum ale sezonului regular din SuperLigă, și o alta ce-a primit mai mult de un gol/meci (32). Numai cinci echipe din primul eșalon au mai multe goluri primite decât FC Petrolul. Asta în vreme ce gazda – pregătită de către managerul tehnic Gheorghe Hagi – le-a bifat pe cele mai multe goluri din cel dintâi eșalon. Așa arată statistica azi, rămânând însă ca decizia în joc s-o dea nu cifrele, ci numai valoarea lotului de jucători ales de cei doi antrenori.

În avancronica partidei cu Farul, fostul internațional ploieștean Florin Pârvu face o reverență în fața „Regelui” Hagi, ca mulțumire că i-a oferit, cândva, debutul în echipa națională a României, pe vremea când actualul manager tehnic al Farului era selecționer. Asta, fără discuție, nu înseamnă și că Pârvu se va lăsa copleșit de nostalgie și emoții, știut fiind că fiecare, în viață, indiferent de domeniu de activitate, își dorește mereu să-l depășească pe cel care și-a pus amprenta, la un moment dat, asupra carierei. Așa cum s-a întâmplat, repet, în cazul actualului tehnician al Farului și în privința celui al Petrolului. Acum, îmi pun totuși întrebarea dacă ceea ce a adus ca plus evdient Florin Pârvu în meciul cu sibienii – o defensivă ceva mai elastică și, mai ales, acordarea libertății în joc lui Jair, concretizată eficient în faza primului gol al Petrolului – va fi suficientă și pentru duelul de la Ovidiu. Însoțit, la conferința de presă, de noul jucător al „lupilor”, fundașul central Paul Papp (foto jos), mai proaspăt venit de la CSU Craiova și lăudându-se cu un CV intern și internațional bogat, Florin nu a contenit cu laudele, meritate, de altfel, la adresa omologului de pe bancă, din confruntarea de azi. Antrenorul a scos în evidență mai ales că adversara de peste mai bine de 17 ore practică cel mai frumos fotbal din întregul prim eșalon. Ceea ce nu-i deloc departe de adevăr, chiar dacă, poate, și o altă echipă din SL ar revendica această titulatură neoficială, în aceste moment. Se știe foarte bine și care este. La Ovidiu, Petrolului îi va lipsi vârful de atac, puternicul nigerian Irobiso, absent pentru o etapă, din cauza celor două cartonașe galbene arătate cu prea multă dărnicie de arbitrul meciului cu Hermannstadt. Posibil, lui Moldoveanu i se va oferi șansa astfel de a fi titular, și fiindcă atacantul fals, Budescu, este incert pentru confruntarea cu Alibec, Munteanu, Mazilu, tridentul letal al lui Gică Hagi. Va absenta, în afara mai vechiului accidentat Huja, și… faristul Tucaliuc, cel care nu are drept de joc, astăzi, ca urmare a unei clauze de împrumut din contract. Dar, el oricum a început meciurile din primul eșalon mai mult pe bancă, intrând apoi pe parcurs. Cum ar arăta primul „11” al ploieștenilor? S-ar putea cam așa: Leitner – Borța, Papp, Meijers, Mathaus, Țicu – Dumitriu, Seto, Jair, Grozav – Moldoveanu, iar pe bancă să ia loc portarul Vâlceanu și jucătorii de câmp Pashov, Achim, Doua, Purtić, Budescu (în cazul în care nu va putea fi titular), Bratu, Tolea și Bucur. Hagi ar veni, posibil, cu această formulă de început: Aioani – Kiki, Larie, Popescu, Borza – Artean, Băluță, Grameni – Mazilu, Munteanu, Alibec, apelând la rezervele – Buzbuchi, Baravykas, Sârbu, Boli, Casap, Nedelcu, Mateus, Sali și Morar. Las amatorilor să facă, de ce nu?, comparațiile dintre combatante.

Meciul dintre ocupantele locurilor 1 și, respectiv, 7 a fost încredințat unei brigăzi alcătuite din mai recent teleportatul din Bănie în capitala țării, Sebastian Colțescu, olteanul de baștină urmând a fi asistat de fostul concitadin Daniel Mitruți (Craiova) și de Bucsi Imre-Laszlo (Sfântu Gheorghe). Ca rezervă a fost delegat Horia Gabriel Mladinovic (București), iar în camera VAR vor funcționa Sorin Costreie, din Buftea, județul Ilfov, și Mircea Orbuleț (București). Observatorul lor va fi tot un bucureștean, ex-tușierul de prim eșalon Nicolae Marodin. Colegul delegat de joc va sosi de la Bârlad și se numește Bogdan Buhuș, un ex-fotbalist din Divizia A, așa cum se numea mai înainte SuperLiga (Liga 1). 

Foto: Ionuț CĂRBUREANU și www.fcpetrolul.ro