Consilierii locali ploieșteni votează astăzi acordarea titlului de cetățean de onoare unor mari foști și actuali sportivi: Tamara Costache, Mirela Dulgheru, Celestina Popa și Cătălin Burlacu

Redactia -

Consilierii locali ploieșteni votează astăzi acordarea titlului de cetățean de onoare unor mari foști și actuali sportivi: Tamara Costache, Mirela Dulgheru, Celestina Popa și Cătălin Burlacu

Vineri, 25 octombrie 2013, convocat în ședință ordinară, Consiliul Local Ploiești are pe ordinea de zi, printre altele, și dezbatarea a patru proiecte de hotărâri cu privire la acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului unor foste mari sportive, Tamara Costache (natație), Mirela Dulgheru (atletism) și Celestina Popa (gimnastică), și a unuia dintre simbolurile actuale – baschetbalistul Cătălin Burlacu. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de către primarul Iulian Bădescu și de consilierii locali Iolanda Băzăvan, Cristian Dumitru, Sandra Dragulea, Marilena Stanciu și Larisa Băzăvan.

Tamara Costache (foto sus; www.gsp.ro) a făcut furori în perioada în care era regina natației din România și din lume. Ea a cucerit titlurile de campioană mondială și europeană, într-o perioadă de timp în care înotătorii din fosta URSS, Statele Unite ale Americii, Germania sau Australia erau aproape aproape imposibil de învins. Talent remarcabil, fost aelevă a regretatului antrenor ploieștean Mihail Gothe a produs o fisură în blocul cvasi-inexpuganbil al reprezentanților statelor mai sus-menționate. Cu atât mai mult – ma bine mai târziu decât niciodată -, inițiativa de a i se acorda titlul de cetățean de onoare este binevenită.

Mirela_Dulgheru_infoploiesticity.blogspot.comMirela Dulgheru (foto mijloc, dreapta; www.ploiestinfocity.blogspot.com) a izbândit într-o altă ramură sportivă în care erau foarte greu de depășit rușii, americanii, nemții etc. Campioană mondială universitară și ocupantă a primului loc de lângă podium la Olimpiada de la Barcelona, în proba de săritură în lungime, ploieșteanca a reprezentat, ani de-a rândul, marea speranță a concitadinilor săi, dar și a românilor, la medalii în marile competiții de pe continent și mapamond, în sportul apreciat drept numărul unul în lume, la egalitate cu fotbalul. Pregătită de soțul ei, prof. Grigore Oprișescu, Mirela Dulgheru a lăsat în urmă numai amintiri frumoase și a făcut imagine orașului, care acum o răsplătește pe merit.

Celestina_PopaCelestina Popa (foto mijloc, stânga; www.intlgymnast.com) a fost una dintre reprezentantele de frunte ale marii școli de gimnastică autohtone, componentă – ca și Tamara Costache și Mirela Dulgheru – a Clubului Sportv Petrolul Ploiești. A câștigat titlul de campioană mondială, fiind una dintre elevele care i-au făcut cinste marii antrenoare ploie;tence Leana Sima, și a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Seul. Propusă pentru a primi onorurile orașului ei, ca urmare a unei prodigioase cariere în ramura căreia i-a dat dedicat ani buni de eforturi imense, Celestina Popa se adaugă unei galerii de mari performere locale dintr-un sport ajnuns la rang de artă – Elena Ceampelea, Mariana Constantin, Corina Ungureanu și Anamaria Tămârjan.

catalin_burlacu_www.gorjeanul.roCătălin Burlacu (foto jos; www.gorjeanul.ro) este singurul sportiv aflat încă în activitate care va primi titlul cel mai râvnit de către un cetățean al Ploieștiului. Ieșeanul plecat în căutarea succesului în sportul jucat la panou are deja în urmă un palmares aproape de neegalat de vreun alt baschetbalist român: trofeul FIBA Europe Cup, nouă titluri campion național, cupe ale României câștigate, selecții nenumărate la echipa națională, al cărei căpitan a fost în anul 2010, iar povestea continuă cu prezențe în EuroCup și o victorie fabuloasă la Moscova, în fața unei echipe de Euroligă, Khimki. Căsătorit cu o ploieștenacă, Oana, Cătălin Burlacu – antrenat în prezent de către un alt mai mult decât meritat viitor cetățean de onoare al orașului, Vladimir Arnautovic – s-a stabilit aici, iar pentru tot ceea ce a însemnat – și mai înseamnă – în clădrea marii familii CSU Asesoft va primi, la fel de meritat ca și fostele trei mari sportive, un titlu onorant.

Se spune că sportul este cel mai bun purtător de imagine și privind în urmă la carierele Tamarei Costache, Mirelei Dulgheru, Celestinei Popa și Cătălin Burlacu devine absolut clar că este un mare adevăr. Despre Ploiești s-a vorbit – și se vorbește – la superlativ pentru performanțele acestor patru mari reprezentanți ai noștri.