Consiliul Elevilor încearcă să ia la bani mărunți Primăria Ploiești, pe tema bugetului

Daniel Dimache -

Consiliul Elevilor încearcă să ia la bani mărunți Primăria Ploiești, pe tema bugetului

Consiliul Județean al Elevilor Prahova (CJEP), unica structură de reprezentare a elevilor la nivel județean, a transmis către Primăria municipiului Ploiești o adresă oficială, prin care solicită decidenților de la nivel local organizarea unei dezbateri privind bugetul local al reședinței de județ.

Este important ca toți factorii implicați să conștientizeze problemele pe care le întâmpină elevii atunci când vine vorba de transportul local gratuit, bursele pe care le merită, dar nu le primesc întotdeauna și alte subiecte pe care considerăm prioritare în acest moment, precum
condițiile din școli, arată, într-un comunicat de presă CJEP.
Pe data de 9 martie, bugetul de stat aferent anului 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobat de Parlamentul României și promulgat de Președinte. Acum, fiecare autoritate județeană și locală trebuie să elaboreze bugetul după care se va ghida în anul 2021, în funcție de prioritățile care pe care le urmăresc.
La nivel național, Consiliul Național al Elevilor a reușit să convingă factorii de decizie să impună un prag minim al burselor acordate în sistemul de învățământ românesc. Astfel, după demersurile elevilor reprezentanți de la nivel național, s-a stabilit un cuantum minim al burselor, de 100 de lei pe lună.
În acest context, este important să avem o dezbatere publică, la nivel local despre viitoarele sume pe care Consiliul Local le va aloca pentru învățământ. Împreună putem afla de ce este nevoie pentru ca educația din Ploiești să ofere societății de mâine oameni responsabili,
integri, care vor putea fi mândri de condițiile de care au avut parte în mediul școlar, se mai precizează în comunicat. De finanțarea complementară depinde o serie de factori care pot schimba experiența elevilor în cele șase ore pe zi petrecute la școală: infrastructura școlară, paza și protecția elevilor, digitalizarea educației și modalități de facilitare a accesului elevilor cu dizabilități în unitățile de învățământ.
Pe această cale, invităm toți cetățenii interesați și organizațiile de reprezentare a societății civile din Ploiești să ni se alăture pentru a aduce pe agenda autorităților locale teme de interes pentru comunitate, astfel încât bugetul aferent anului 2021 să ajungă spre domenii care să ofere o
dezvoltare prielnică elevilor din localitatea noastră.
„Această perioadă este perfectă pentru a începe reforme în sistemul de învățământ ploieștean. Educația se află într-un moment de cumpănă, iar cel mai bun mod prin care autoritățile locale pot contribui pentru a aduce calitatea actului educațional la cele mai înalte standarde este creșterea finanțării complementare a unităților de învățământ. Avem încredere că reprezentanții municipalității vor accepta organizarea acestei dezbateri și că vor identifica soluțiile optime pentru a rezolva problemele cu care beneficiarii direcți ai educației se confruntă”, a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Județean al Elevilor Prahova.