Consiliul Judeţean intenţionează să cumpere Casa Căsătoriilor

Daniel Dimache -

Consiliul Judeţean intenţionează să cumpere Casa Căsătoriilor

Consiliul Judeţean Prahova face o încercare de a reda ploieştenilor clădirea de pe Bulevardul Independenţei, nr. 15, unde vreme de decenii s-au oficiat căsătoriile în Ploieşti, a anunţat Bogdan Toader, preşedintele administraţiei locale judeţene. Se intenţionează accesarea de fonduri europene pentru transformarea clădirii de patrimoniu în muzeu.

Casa a fost construită în jurul anului 1850 de către memorabilul primar al Ploieştilor, ctitor al Bulevardului, Radu Stanian, care a locuit aici. Ulterior a aparţinut unei alte personalităţi a judeţului, N. Constantinescu Bordeni. A fost naţionalizată de comunişti, care au transformat-o în Casa Căsătoriilor. A avut această funcţiune până în 2008, când a fost retrocedată. Autorităţile ploieştene au făcut o ofertă, la acel moment, refuzată de proprietar. Consiliul Judeţean a făcut o ofertă, mai târziu, în 2016, după valoarea dată de un evaluator, însă proprietarul a refuzat, preferând să lase clădirea pradă paraginei, în continuare, în speranţa obţinerii unui câştig mai mare.

Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova, a postat pe Facebook următorul mesaj:

„Îmi doresc să redăm Casa Căsătoriilor ploieștenilor!

 La nivelul Consiliului Județean Prahova, reîncepem demersurile pentru a aduce în patrimoniul public una dintre cele mai frumoase clădiri ale Ploieștiului, care, din păcate, de atâția ani, este lăsată în paragină de proprietar, se devalorizează și se deteriorează pe zi ce trece. 

◇ Considerată o clădire emblematică pentru Ploiești, pe vremuri fiind locuința lui Radu Stanian, Casa Căsătoriilor a rămas în memoria multor ploieșteni ca fiind locul unde, aproape 40 de ani, și-au legat destinele mii de tineri.

📌 Având în vedere necesitatea de a identifica un nou sediu pentru ca Muzeul „Ion Luca Caragiale” să funcționeze în viitor, cât și faptul că se redeschide Axa 5.1, din fonduri europene, pentru reabilitarea patrimoniului cultural, imobilul situat pe Bulevardul Castanilor constituie o soluție viabilă în vederea transformării acestuia într-un spațiu propice pentru relocare.

În funcție de expertiza făcută de evaluator vom analiza oportunitatea achiziționării și convertirii în muzeu a acestui imobil de o încărcătură istorică și emoțională aparte pentru ploieșteni! Vă țin la curent!
Prahova”