Consumul de bere, în scădere

Redactia -

Consumul de bere, în scădere

Asociația Berarii României prezintă evoluția pieței locale a berii în 2013: Consumul de bere a înregistrat o contracție de peste 10%comparativ cu 2012, atingând un volum de 16,3 milioane Hl; Consumul pe cap de locuitor a atins valoarea de 81 litri.

 

Onno Rombouts, Președintele Asociației Berarii României: “În ciuda eforturilor producătorilor locali de a menține trendul pozitiv din 2012, piața berii a înregistrat o contracție semnificativă anul trecut. Nivelul scăzut al veniturilor consumatorilor și neîncrederea lor în starea economiei, presiunea fiscală și vremea nefavorabilă din vară au reprezentat factorii cheie care au condus la declinul pieței berii în 2013”. Orientați spre menținerea standardelor de calitate în producerea berii, eforturile investiționale ale membrilor Asociației au fost constante de-a lungul timpului, depășind până în prezent 1.25 miliarde Euro. Contracția pieței de bere din 2013 a condus la o scădere cu 10 milioane Euro a bugetelor investite, acestea ajungând la 62 milioane Euro.

Preferințele consumatorilor în ceea ce priveşte tipul de ambalaj pentru bere au avut mici fluctuaţii faţă de valorile înregistrate în 2012: PET – 53,2% (+0,7% faţă de anul precedent), sticlă – 26,3% (- 1,9% faţă de anul precedent), doză – 17,1% (+1,3% faţă de anul precedent) şi keg – 3,4% (-0,1% faţă de anul precedent).

În 2013, exporturile de bere au continuat să crească într-o măsură mai mare decât importurile.

Cu 50% mai mare decât în 2012, volumul exporturilor a atins 0,35 milioane Hl. Importurile au crescut doar cu 25%, situându-se la 0,54 milioane Hl anul trecut.

Sectorul berii rămâne un contribuabil important la economia României

Cu zero evaziune fiscală pe lanțul de producție, 76.700 de locuri de muncă create pentru români și un nivel înalt al valorii adăugate, industria berii are o contribuție importantă la economia României. Sectorul berii contribuie cu aproape 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piața băuturilor alcoolice, iar jumătate din prețul unei beri îl reprezintă taxele.

„Anul acesta, sărbătorim 10 ani de existență a Asociației Berarii României. Sunt mândru de faptul că de-a lungul timpului sectorul nostru de activitate a rămas un stimul real al economiei și un partener de încredere al autorităților. Din păcate, creșterea accizei la bere în 2013 se estimează că a condus la o diminuare cu 155 milioane lei[2] a încasărilor bugetare din acciză și TVA pentru bere, comparativ cu varianta în care acciza ar fi rămas la nivelul anului precedent”, a declarat Constantin Bratu, Director general Asociația Berarii României.

Perspective 2014

Referitor la evoluția viitoare a pieței, Onno Rombouts a adăugat: “În 2014 vom continua să ne concentrăm eforturile spre readucerea pieței berii pe un trend pozitiv. Sperăm că, pe baza experiențelor din 2013, autoritățile române vor trage concluziile corecte și vor aplica măsuri care să susțină dezvoltarea acestui sector, în beneficiul românilor, permițându-le să petreacă mai multe momente placute savurând o bere.”

„După declinul accentuat din 2013, contăm pe autoritățile române să asigure predictibilitate fiscală și un tratament fiscal corect pentru categoria băuturilor fermentate”, a completat Constantin Bratu.