Contabilitate și Afaceri Bulgaria – fiscalitatea în Bulgaria

Daniel Dimache -

Contabilitate și Afaceri Bulgaria – fiscalitatea în Bulgaria

Fiscalitatea în Bulgaria este considerată de analiștii economici ca fiind cea mai mică din UE. Bulgaria are cel mai mic nivel de impozitare directă din Uniunea Europeană. În această țară, cota impozitului pe profit este de 10%. Companiile străine sunt supuse impozitului pe venit în Bulgaria, din punct de vedere al profitului realizat. Companiile bulgare sunt supuse impozitului pe profit realizat din activități din țară și străinătate.

Foarte important pentru oamenii interesați de investiții este impozitul pe dividende, care dacă ar fi eliminat ar fi un motiv bun în atragerea mai multor investitori străini în Bulgaria. Impozitul pe dividende este de 5%, el fiind o formă de impozitare dublă, pentru că se reține deja un impozit pe profit de 10%. Analiștii economici precizează că veniturile din impozitul pe dividende, din buget, sunt neglijabile și vor continua să scadă în fiecare an. În Bulgaria se dorește ca sistemul fiscal să stimuleze investițiile și antreprenoriatul în următorii ani.

Declarația fiscală nu trebuie depusă obligatoriu trimestrial, ea se va aplica până la 31 martie a anului următor. Persoanele impozabile, care depun declarația anuală și un raport până la această dată, au avantajul de a primi și o reducere de 1% din impozitul pe profit anual datorat.

Legislația din Bulgaria prevede o valoare de 20% la taxa pe valoarea adăugată, respectiv la cota TVA. Aceasta se aplică la importul de mărfuri pe teritoriul acestei țări, la livrările impozabile ale bunurilor și serviciilor (excepție fac cele impozitate 0%) și la achiziții intracomunitare. Există anumite tranzacții la care nu se percepe taxa pe valoarea adăugată (TVA): asistență socială, asigurări sociale, livrări medicale, vânzări de clădiri vechi și altele.

Turismul mondial evoluează de la an la an, pentru că tot mai mulți oameni își doresc să călătorească mai des. Bulgaria este o țară stabilă din punct de vedere politic, are cea mai rapidă creștere din Europa în ceea ce privește turismul. Investițiile în sectorul turistic din această țară sunt în continuă creștere. Cota în turism în Bulgaria a fost redusă la 7%.

Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Bulgariei (BNB): sistemul bancar în Bulgaria este stabil. Oamenii de afaceri apreciază diferite bănci din Bulgaria, precum sunt: UniCredit Bulbank, United Bulgarian Bank, First Investment Bank, DSK Bank, Central Cooperative Bank, Investbank. Consiliului de la Banca Centrală a Bulgariei a precizat că se vor lua măsuri în continuare pentru consolidarea poziției capitalului băncilor.

Alte avantaje pentru oamenii de afaceri străini în Bulgaria sunt: cota de export este de 0%, costul chiriilor este mic, costul utilităților este mai scăzut ca în România, forța de muncă este mai ieftină, iar prețul la materii prime și materiale este redus. Înființarea unei afaceri se face în timp scurt. De exemplu, o societate comercială va fi înființată cam în 7 zile, iar o firmă în aproximativ 14 zile.

Investitorii străini din diverse sectoare de activitate au avut încredere în servicii de contabilitate în Bulgaria, pentru că sunt profesionale și pot ajuta în orice afacere. În prezent, este mai rentabil să angajezi o firmă care oferă servicii de contabilitate în această țară, chiar înainte de a începe afacerea. Acest lucru este valabil pentru firme mici, mijlocii sau companii care au un flux de documente mai amplu. Atunci când contabilitatea și impozitele sunt realizate corect și repede, managerul de firmă sau de companie are timp să se ocupe de lucruri mai importante, cum ar fi atragerea de noi clienți, creșterea veniturilor. Prin urmare, el va economisi timp dacă apelează la personal contabil calificat, instruit, care are experiență. Mulți afaceriști știu cât de important este un contabil bun, pentru că o greșeală a unui contabil fără experiență poate fi scumpă pentru orice companie.
În plus, o astfel de firmă poate să ofere sfaturi despre optimizarea costurilor (informații importante conducerii), dar și alte servicii importante, pentru că, după cum se știe contabilitatea este doar o parte din ceea ce are nevoie afacerea, indiferent de domeniul de activitate. Există servicii auxiliare care țin de întregul proces de management, sau servicii precum: înregistrarea companiei, sfaturi privind obținerea unui împrumut, consultanță economică în diferite probleme, consultanță în afaceri și altele. Contabilitatea trebui să fie întotdeauna corectă, mai ales dacă se dorește la un moment dat vinderea afacerii, sau înființarea unei afaceri noi.
În ultimii doi ani, principalele sectoare ale economiei bulgare au fost: producția, comerțul cu amănuntul, comerțul cu ridicata, transport, cazare și catering, administrație publică, educație, apărare, sănătate, servicii sociale.
Potrivit datelor statistice de pe europa.eu, aproximativ 69% dintre exporturile din Bulgaria se duc în țările Uniunii Europene. De exemplu 9% dintre acestea se duc în România, 9% în Italia și 15% în Germania. Pe de altă parte, 64% dintre importuri provin din țările UE: 7% provin din România, 8% din Italia și 12% din Germania.
Guvernul bulgar a lansat și în acest an o politică prin care urmărește atragerea investitorilor străini, pentru a crește capacitatea de producție în diferite sectoare de activitate. Bulgaria este o țară propice pentru afaceri, așa este descrisă de către investitorii străini. Comisia Europeană se așteaptă ca această țară să înregistreze o creștere economică semnificativă și în anul 2020, de aproximativ 4%.