Continuă seria achizițiilor de baschetbaliști străini la CSM Ploiești. Astăzi, o vedetă în devenire din Serbia!

Dragos Trestioreanu -

Continuă seria achizițiilor de baschetbaliști străini la CSM Ploiești. Astăzi, o vedetă în devenire din Serbia!

Așa cum se știe, nefiind deloc un secret, de altfel, acolo unde există maximă seriozitate și profesionalism 100%, alcătuirea unui lot sportiv competitiv nu se întârzie nici măcar o clipă. Fără astfel să piardă timpul, Cătălin Burlacu – președintele onorific al secției de baschet de la CSM Ploiești, a cărui echipă a promovat neînvinsă, după Final Four-ul de la sala Olimpia, în Liga Națională – a acceptat să-și dea jos… sacoul, cum se mai zice, și să îmbarce, din nou, echipamentul unei formații locale din sportul jucat la panou. După ce a oferit exemplul personal, semnând un angajament pe un sezon, cu opțiunie de prelungire pentru încă un an competițional, Burlacu a dat startul unei campanii de achiziții foarte interesante. CSM a semnat jucători potriviți pe posturile de care va avea nevoie în Liga Națională, un eșalon aflat totuși la distanță mare de cel imediat inferior. După românii George Toth și Barîș Aktas, a fost înregimentat și primul străin, Angel Nunez, component al echipei naționale a Republicii Dominicane, dar având și pașaport al Statelor Unite ale Americii. Cum fiecare echipă de LN benficiază de dreptul de a avea, în ediția 2016-2017, și cinci baschetbaliști din afara României, în efectiv, a fost transferat și Jovan Novak (foto; www.csmploiesti.ro), un fundaș de 21 de ani cu un CV ofertant.

Fost coechipier, la Vojvodina Novi Sad și la reprezentativa de tineret a Serbiei cu Stefan Pot, utimul fiind ex-conducător de joc al defunctei CSU Asesoft, în sezonul 2014-2015, Novak – înalt de 1,87 metri și cântărind 85 de kilograme – a început să „respire” baschet de nivel mai înalt la KK Vrșac (fostă KK Hemofarm și adversară a Asesoftului în ULEB Cup), într-un oraș cu o comunitate românească  numeroasă. A fost împrumutat, înainte de a trece la Vojvodina, la Radnicki Kragujevac, așa cum notează www.csmploiesti.ro. Însă, Jovan, deși foarte tânăr, nu s-a limitat doar la evoluții în țara sa de baștină, ci i-a trecut și granițele, devenind component al unei echipe obișnuite cu participările în Euroligă, prima competiție intercluburi de pe continent. A jucat astfel la Turow Zgorzelec, în Superliga Poloniei, în ediția 2015-2016, la o trupă la care evoluase, un sezon mai înainte, și internaționalul român Vlad Moldoveanu, achiziția de răsunet, din vara asta, a formației „U” BT Cluj-Napoca, antrenată de-acum de Mihai Silvășan, ex-secund la această echipă al selecționerului Marcel Țenter.

Jovan Novak a avut rezultate și cifre foarte bune și la diferitele loturi naționale ale Serbiei și este o mare speranță, pe poziția 1, pentru prima reprezentativă de baschet din țara vecină. În viitorul sezon, el își va împărți minutele, așa cum o făcea și la Vojvodina Novi Sad, cu Stefan Pot, tot cu un tânăr baschetablist – internaționalul român Barîș Aktas, venit de la Energia Târgu Jiu cu experiența meciurilor din cupele europene. După sosirea lui Nunez și a lui Novak, CSM Ploiești mai are trei locuri libere de jucători străini, iar după cum a debutat campania de achiziții, este de așteptat să mai apară și alte surprize frumoasă de afară, posibil și baschetbaliști de peste ocean. Obișnuit în toată cariera de baschetbalist profesionist cu marile performanțe, se vede că președintele-jucător Cătălin Burlacu nu-și permite să aibă răbdare, acum, ci dorește să atace viitorul campionat direct cu un lot absolut competitiv. Ceea ce este lăudabil, la urma-urmei.