Contra Metaloglobusului, parcă, mai greu ca niciodată pe „Ilie Oană”! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 39)

Dragos Trestioreanu -

Contra Metaloglobusului, parcă, mai greu ca niciodată pe „Ilie Oană”! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 39)

Astăzi, 2 decembrie 2019, de la ora 18.00, jucătorii de la FC Petrolul se vor întâlni pentru ultima oară în acest an cu suporterii lor, în timpul meciului programat în prima etapă a returului, cu Metaloglobus București. Pe o vreme friguroasă, ar putea fi chiar și 0 grade Celsius la ora partidei, și pe un teren „tocat” duminică, de Ziua României, de prim-divizionarele Chindia Târgoviște, ca gazdă, și Academica Clinceni, foste contracandidate la promovare ale „lupilor” din campionatul trecut, se anunță un duel extrem de dificil pentru băieții unui Flavius Stoican aflat cu… sabia lui Damocles deasupra capului, măcar potrivit părerii mai multor suporteri ai ploieștenilor.

De ce va fi așa? Din câteva motive, primordial fiind absența, din diferite motive, a trei titulari importanți. Fără căpitanul și „regizorul din iarbă, Laurențiu Marinescu, suspendat pentru cumul de cartonașe, fără cel mai bun mijlocaș central din lot, Ionuț Cioinac, și fără atacantul de la care se dorea, în amintirea trecutului superb, nu foarte îndepărtat, o „căruță” de goluri, Younes Hamza, primul „11” pe care va trebui să-l alinieze, azi, Stoican va fi clar unul mai puțin competitiv decât dacă trioul amintit mai sus ar fi fost pe teren. O altă explicație a unei confruntări grele cu Metaloglobusul ar fi… scenariul primului joc din campionat, cel de pe arena din cartierul bucureștean Colentina, „Daco-Getica”, un „script horror”, atunci, pentru oaspeții de acum: au condus la pauză cu 1-0, au fost egalați repede, la reluare, de David Derlis Meza Colli, care a debutat cu gol la Petrolul, și au rămas, la final, cu mâna goală, ultima fază a întâlnirii, sub o ploaie torențială, coincizând cu o reușită de senzație a juniorului Mario Bratu (nr. 19, în echipament galben), care a fixat tabela la 2-1, după o remontadă neașteptată! Iar, să zic, un ultim motiv privind dificultatea duelului cu Ovidiu Herea & Co. ar fi prezența pe banca și în lotul Metaloglobusului a câțiva foști petroliști, de la defuncta SC FC Petrolul și de la actualul FC Petrolul: Marius Măldărășanu, Laurențiu Costache, respectiv Florin Plămadă, Lucian Cazan, Alexandru Coman, Claudiu Herea și Alexandru Ciocâlteu, dornici de revanșă.

Apoi, mai sunt jucători transferați definitiv sau detașați de la „satelitul” Astrei, care joacă la Ploiești, fie pe arena centrală din „9 Mai”, fie pe cea de la Strejnicu (ex-Conpet), bine cunoscuți de Măldărășanu de pe vremea când antrena „viitorul” clubului „alb-negrilor”, dar și pe seniori, George Gavrilaș, Cristian Nedelcovici, Robert Vâlceanu, Alexandru Duminică, Paulian Banu și Radu Chiriac, fosta rivalitate cu Petrolul conducând mereu la emulație. Metaloglobus are și alți fotbaliști importanți, precum Daniel Lung, Andrei Lungu (la un moment dat a fost în vizorul SC FC Petrolul), Andrei Ionescu, o fostă mare speranță a Craiovei și a Stelei, ca și doi străini, fundașul central Alexandru Starîș (Republica Moldova) și mijlocașul central Sota Mino (Japonia).

În condițiile date, la primul fluier al arbitrului gălățean de prim eșalon național, profesorul de educație fizică Adrian Viorel Cojocaru, care va fi asistat de colegul de lot, Bucsi Imre-Laszlo, din Sfântu Gheorghe, și Doru Zamfir (Slatina), asistent de L2 și o amintire total neplăcută pentru… Metaloglobus, asupra căreia voi reveni mai jos, Flavius Stoican ar putea miza pe portarul Avram, fundașii Bărboianu, Olaru, Manolache sau Walace și Țicu, mijlocașii Munteanu, Mihăescu, Gavrilă,  Saim Tudor sau Stoica și atacanții Blănaru și Arnăutu. Banca ar putea fi una acceptabilă, cu Lungu și Sîrghi, Enache, Zaharia, Bratu, Ștefănescu, a șaptea rezervă fiind unul dintre Sîrghi sau Stoica. Marius Mădărășanu ar putea conta pe Gavrilaș între buturi, pe Ciubotaru, Plămadă, Lung și Coman în defensivă, pe Lungu și Sota la închidere, pe Duminică, Claudiu Herea și Ciocâlteu în spatele căpitanului Ovidiu Herea, iar ca rezerve, pe goal-keeper-ul Nedelcovici și pe jucătorii de câmp Cazan, Starîș, Vâlceanu, Banu, Vraciu și Ghenovici.

Revin, acum, asupra lui Doru Zamfir, cu precizarea că, în tur, la meciul dintre Metaloglobus și Rapid, el a provocat… eliminarea de pe teren a portarului celei dintâi echipe, Cristian Nedelcovici, după ce acesta a respins cu mâinile o minge în afara careului mare, primind însă numai un cartonaș galben, inițial, de la centralul pieștean Robert Avram! Cel a cărui decizie, însă, slătineanul a… schimbat-o, după un dialog de circa un minut cu colegul său său de la centru! Altfel, de consemnat că observatorul pentru arbitraj este un ex-tușier din Brăila, Laurențiu Vărgatu, iar de joc – Cristian Petropoulos (Alba Iulia), președinte al AJF Alba.

Foto: www.fcpetrolul.ro (Ionuț CĂRBUREANU), www.looksport.ro și www.hotnews.ro