Controale ale poliţiei la centrele de colectare a fierului vechi

Redactia -

Controale ale poliţiei la centrele de colectare a fierului vechi

Poliția Română a coordonat, în perioada 1—30 noiembrie a.c., o acțiune pentru prevenirea și combaterea ilegalităților comise la regimul deșeurilor feroase și neferoase, în șase județe și în Capitală. În urma acțiunii, au fost constatate 51 de infracțiuni și aplicate 292 de contravenții prevăzute de legislația incidentă, fiind confiscate aproximativ 60.000 de kg. de materiale feroase și neferoase. În perioada 1—30 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică, transporturi și investigarea fraudelor au acționat, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliției Române, pe raza județelor Argeș, Bacău, Călărași, Constanța, Hunedoara, Prahova și a municipiului București, pentru verificarea agenților economici ce desfășoară activități de colectare a deșeurilor feroase și neferoase. Acțiunea a urmărit prevenirea furturilor de materiale feroase și neferoase de la componentele de infrastructură feroviară, din sistemul de transport și distribuție a energiei electrice și de gaze naturale, de îmbunătățiri funciare și din rețelele de telecomunicații. De asemenea, au fost desfășurate controale la societățile comerciale ce au ca obiect colectarea materialelor feroase și neferoase, pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu.

Echipele de control au verificat 649 de centre de colectare a materialelor feroase și neferoase, pentru neregulile constatate aplicând 292 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 242.340 de lei. De asemenea, au fost constatate 51 de infracțiuni, dintre care 36 prevăzute de Codul Penal și 8 prevăzute de Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În urma activităților, au fost confiscate 59.688 de kg. de materiale feroase și neferoase și a fost făcută o sesizare privind necesitatea retragerii avizului de funcționare a unei societăți comerciale. Totodată, au fost identificate 29 de centre de colectare a materialelor feroase și neferoase neautorizate.

În acțiune au fost angrenați peste 1.400 de polițiști. De asemenea, la activități au participat și reprezentanți ai Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare, precum și ai unor societăți specializate în furnizarea de utilități.

~ Exemple ~

Argeș: Polițiștii Secției nr.14 Poliție Rurală Schitu Golești, județul Argeș, împreună cu cei din cadrul IPJ Argeș — Serviciul de Ordine Publică, au efectuat un control la punctul de lucru al unei societăți specializate în colectarea deșeurilor din localitatea Mihăești.

În urma verificărilor, s-a constatat faptul că administratorul societății ar fi desfășurat acte de comerț, în perioada august — octombrie a.c., fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. Acesta ar fi comercializat 1.456 de kg. de deșeuri de fier, fără a întocmi documente de primire și plată, pe care le-ar fi valorificat la prețul de 1,18 lei/kg.

Administratorul societății a fost sancționat contravențional, conform art.1 lit. a din Legea 12/1990, cu amendă în valoare de 1.500 de lei. Totodată, a fost dispusă confiscarea sumei de 1.730 de lei, provenită din comercializarea deșeurilor feroase, urmând ca banii să fie predați la DGFP Argeș, ca venit la bugetul de stat.

Bacău: Polițiștii au depistat în trafic, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 24 și 54 de ani, în timp ce transportau cu un autovehicul, în localitatea Zemeș, aproximativ 3.000 de kg. de componente metalice din domeniul petrolier.

De asemenea, a mai fost identificat un bărbat de 32 de ani, aflat la volanul unui autovehicul, care transporta aproximativ 700 de kg. de componente metalice din domeniul petrolier.

În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că subansamblele au fost sustrase de la o turlă de sondă dezafectată, din localitatea Zemeș, punctul de lucru aparținând unei societăți comerciale, în scopul de a fi valorificate la un centru de colectare fier vechi.

În cauză, au fost întocmite dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 208-209 din Codul penal.

Prahova: Polițiștii au oprit în trafic, pe raza orașului Băicoi, un autoturism care transporta material feros și neferos, fără documente justificative. În urma controlului efectuat, s-a constatat faptul că șoferul transporta, fără documente de proveniență, 93 de kg. de aluminiu, 114 kg. de cupru, 17 kg. de bronz, 21 kg. de plumb și 19 kg. de fier.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform Legii 12/1990, iar cele 264 kg. de materiale au fost confiscate și valorificate ulterior. Suma obținută, de peste 2.426 de lei, a fost depusă la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova.