Cosmin Contra a venit cu punctele pentru România! Fostul antrenor al Petrolului, neînvins după două meciuri oficiale ca selecționer

Dragos Trestioreanu -

Cosmin Contra a venit cu punctele pentru România! Fostul antrenor al Petrolului, neînvins după două meciuri oficiale ca selecționer

Joi, 5 octombrie 2017, la Ploiești, pe arena Ilie Oană, fostul antrenor principal al Petrolului, timișoreanul Cosmin Contra, în prezent stabilit în Spania, a debutat ca selecționer al echipei naționale a României cu o victorie în dauna primei reprezentative a Kazahstanului. Cea pe care Chiricheș & Co. au învins-o cu scorul de 3-1. După numai trei zile de la primul său joc ca selecționer, Contra i-a condus din nou pe tricolori, de data aceasta la ultimul lor meci din grupa preliminară pentru calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din Rusia – 2018. Fără miză pentru români, ieșiți deja din cărțile accederii în ultima fază a Cupei Mondiale, disputa de la Copenhaga, cu Danemarca, de pe „Parken”, a fost mai degrabă una a orgoliilor fotbaliștilor echipați în galben.

Deși statistica în ceea ce privește posesia a oscilat, fiind totuși mereu în favoarea trupei pregătite de către norvegianul Aage Hareide, când 58%-42%, când 62%-38%, când din nou un raport echilibrat, în mitanul secund, băieții lui Contra  nu s-au lăsat bătuți. Le-a mai dat o mână de ajutor și asistentul german Diego Kleve, care a ridicat aiurea steagul la o fază în care Niklas Bendtner, fostul vârf al Arsenalului, a plecat din poziție regulamaentară, deschis pe culoar de Chistian Eriksen, l-a driblat pe Ciprian Tătărușanu și a trimis balonul în plasă! Astfel încât, fără să fi avut ocazii mari de gol, poate lovitura liberă executată de Constantin Budescu puțin pe lângă buturi să-i fi dat ceva emoții, în minutul 41, lui Kasper Schmeichel, tricolorii au plecat spre vestiare privind spre o tabelă pe care era înscris același scor ca și în momentul în care centralul Deniz Aytekin, un neamț de origine turcă, fluierase debutul partidei de pe „Parken”: 0-0. Un rezultat bun pentru o echipă în care și-au făcut loc cinci titulari noi față de duelul de la Ploiești: Mihai Bălașa, ca fundaș dreapta, în locul lui Romario Benzar, suspendat pentru cumul de cartonașe, Ovidiu Hoban, la închidere, în locul lui Mihai Pintilii, aflat în aceeași situație cu coechipierul de la FCSB, Ciprian Deac în locul lui Alexandru Chipciu, pe banda dreaptă, Nicolae Stanciu – în cel al lui Răzvan Marin, dar ceva mai sus decât cel din urmă, și Alexandru Băluță, pe stânga, în locul lui Gheorghe Grozav, accidentat și rămas în țară, ca și Benzar și Pintilii. Cu precizarea însă că Hoban prinsese totuși 23 de minute pe teren la Ploiești, în finalul jocului contra Kazahstanului. În rest, în poartă a fost tot Tătărușanu, pe linia de fund, în afara lui Bălașa, din nou Vlad Chiricheș, Dragoș Grigore și Cristian Ganea, ca vârf de atac același Florin Andone, iar în spatele lui, ca atacant retras, iar Budescu.

În repriza secundă au apărut și mai multe faze mai calde de poartă, cu Bendtner în prim-plan, mai ales. Până la urmă, el a scos un penalti, după ce – la centrarea lui Ifolo Emirmija Sisto – fundașul stânga al Viitorului l-a îmbrățișat și l-a trântit în careul mic. Era minutul 60 și Eriksen a transformat cu mari emoții lovitura de pedeapsă, dictată corect de Aytekin, portarul oaspeților atingând balonul în drumul său spre colțul din dreapta al buturilor sale! Destul de repede după acea fază, în urma căreia Cristi Ganea a văzut cartonașul galben, el l-a scăpat din marcaj pe incomodul mulatru Yussuf Poulsen și l-a faultat apoi, din spate, aproape de colțul stâng al careului mare. Evident, cartonaș galben din nou și, implicit, cel roșu, România rămânând, deci, în 10 jucători pe teren din minutul 63! Totuși, oaspeții au noroc la câteva acțiuni periculoase ale gazdelor, aflate în plină căutare a despirnderii, ba mai mult, cu două minute înaintea terminării timpului regulamentar de joc, Fortuna îi îmbrățișează pe trei dintre fotbaliștii români ce colaborează la faza din care se egalează scorul! Debutantul Nicușor Bancu a avansat pe stânga, a centrat spre punctul cu var, un alt nou-intrat, George Țucudean, a făcut stop pe piept și a reluat apoi din cădere, cu pământul, spre poarta lui Schmeichel, mai mult „bărbierind” însă balonul, care i-a venit totuși perfect lui Deac, la 8 metri, puțin lateral dreapta, șutul acestuia, tot cu pământul, fiind deviat de căpitanul Simon Kjaer atât cât a trebuit ca mingea să sară peste goal-keeper-ul Danemarcei, prăbușit pe linia porții! Cu toate că românii au avut ceva fiori în prelungirile dictate de centralul Aytekin, până la urmă, Cosmin Contra a plecat neînvins de pe „Parken”, obținând 4 puncte, din 6 posibile, pentru România, la ultimele două întâlniri din preliminarii. Adăugate celor 9 bifate în mandatul de opt partide al germanului Christoph Daum, tricolorii au încheiat pe locul 4, după Polonia, calificată direct la Cupa Mondială din Rusia, Danemarca și, respectiv, Muntenegru, ultima fiind perdantă în fața lui Robert Lewandovski și compania, cu scorul de 4-2.

DANEMARCA: Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer (cpt), Chiristensen, Durmisi – Kvist – Poulsen (83 – Schoene), Delaney, Eriksen, Sisto – Bendtner (70 – Dolberg). Selecționer: Aage Hareide.

ROMÂNIA: Tătărușanu – Bălașa, Chiricheș (cpt), Dr. Grigore, Cr. Ganea – Hoban – Deac, N. Stanciu, Băluță (83 – Țucudean) – Budescu (66 – Bancu) – Fl. Andone (70 – Keșeru). Selecționer: Cosmin Contra.

Au arbitrat: Deniz Aytekin – Diego Kleve și Markus Haecker (toți din Germania).

Arbitru de rezervă: Marco Fritz (Germania).

Comisar FIFA: George Koumas (Cipru).

Observator FIFA pentru arbitri: Marinus Koopman (Olanda).

Cartonașe galbene: Băluță (12), Budescu (50), Tătărușanu (54), Cr. Ganea (59 și 63), N. Stanciu (61), Kjaer (72).

Cartonaș roșu: Cr. Ganea (63).

Dacă joi, la Ploiești, pe „Ilie Oană”, pe teren, împotriva Kazahstanului, s-au aflat, ca titulari, doi foști jucători ai SC FC Petrolul, Budescu și Grozav, un al treilea intrând pe gazon în minutul 70, Hoban, la Copenhaga doar ultimii doi au apărut încă de la începutul meciului, actualul „ceferist”clujean terminând ca integralist. Ei au fost conduși de pe margine de către doi foști antrenori principali ai aceluiași SC FC Petrolul, Cosmin Contra și Jerry Gane. La conferința de presă de dinaintea partidei din Danemarca, Contra și Hoban au declarat că se simt întotdeauna ca acasă la Ploiești și pe stadionul Ilie Oană, sperând să revină cu echipa națională acolo!

Altfel, de scos în evidență că, pe „Parken”, tricolorii au fost încurajați frenetic de o galerie numeroasă, formată din români aflați la muncă în străinătate, dar și din compatrioți ai lor sosiți din țară. Pe parcursul reprizei secunde, la scorul de 0-1, pe stadion se auzea doar… „România, România”! Emoționant!

Foto: www.gsp.ro