Cosmin Contra – Hristo Stoicikov: 1-1, pe teren neutru

Redactia -

Joi, 14 februarie 2013, pe un teren din baza sportivă Kremlin, din Lara, Petrolul a întâlnit – după slovenii de la NK Maribor – un alt adversar mai puternic, Litex Loveci, a treia clasată din prima ligă a ţării de la sud de Dunăre. Ca şi în partida din urmă cu 24 de ore, contra muntenegrenilor de la FK Zeta Golubovci, oponenţii „lupilor” au deschis scorul, însă – ca şi atunci – ei au egalat, iar prima repriză s-a terminat la fel pe tabelă: 1-1. Vedeta lui Litex, atacantul Georgi Milanov, propus pentru un transfer, la un moment dat, la Steaua, a spart gheaţa în minutul 24, învingându-l pe un Mircea Bornescu în zi mare, aşa cum a apreciat siteul oficial al bulgarilor. Atacantul a benficiat de o pasă lungă a lui Nikolai Bodurov, a preluat elegant şi a şutat apoi în plasă, din suprafaţa de pedeapsă. Avantajul „portocaliilor” nu a durat decât trei minute, fiindcă Ovidiu Hoban a înscris plasat, după colaborarea cu Jeremy Bokila, golgheterul petroliştilor în Turcia, deşi a fost prezent doar la stagiul din Belek, dovedindu-se şi specialist în „assist”-uri. Avea să fie scorul final, 1-1 (1-1), în partea a doua a jocului – şi pe fondul deselor înlocuiri de o parte şi de alta, adversarii apelând şi la câţiva jucători din propria academie de tineret şi juniori – nemaiînscriindu-se vreun gol. Iar asta datorită formei bune a deja-amintitului Bornescu, dar şi a rezervei lui Ilko Pirgov – ex-portarul echipei CS Otopeni, în prima ligă, atunci când ilfovenii au jucat pe arena Astrei Ploieşti -, Evgheni Aleksandrov. Cei de la Litex au avut prima ocazie de a marca în minutul 11, dar „Pepe” s-a opus cu succes şutului albanezului Armando Vayushi,ultrior brazilianul Junior fiind blocat de către un fundaş Petrolul_inainte_de_meci_cu_Litex_Loveci_fcpetrolul.ro_14.II.2013al Petrolului, în momentul reluării balonului respins de goal-keeper-ul „galben-albaştrilor”. Milanov (30) putea duce scorul la 2-1, dar din nou Bornescu a fost providenţial. În replică, Florent Sauvadet (35) l-a driblat pe Pirgov, însă a fost blocat apoi de Kiril Dincev, iar Bokila (38) a tras pe lângă poartă, după o centrare a lui Jean Sony Alcenat. La reluare, cea mai mare ocazie i-a aparţinut lui Hamza Younes (63) – fără gol în cele două turnee din Antalya -, dar Aleksandrov a salvat la sacrificiu, în „6 metri”, după un duel corp la corp, împiedicând preluarea conducerii pe tabela de marcaj  de către Petrolul. La rândul lor, bulgarii au avut şi ei două oportunităţi de a marca, prin Alexander Tsvetkov (55), beneficiarul unei pase frumoase primită de la Vayushi, dar şutul mijlocaşului nu a fost suficient de puternic pentru a-l bate pe Bornescu. În minutul 65, tot Tsvetkov a trimis tare de la circa 25 de metri, însă – aşa cum au scris bulgarii – apărătorul buturilor găzarilor şi-a arătat din nou clasa. Pe cale de consecinţă, confruntarea dintre echipele unor foşti internaţionali, desfăşurată pe teren neutru, s-a terminat nedecis. Ori altfel spus, Grozav versus Grozev = meci nul!

FC PETROLUL: Bornescu (77 – Hamutovski) – Alcenat (75 – Achim), Neag (46 – Geraldo), Enza-Yamissi (75 – Naziri), Grecu (75 – Guilherme) – Hoban (75 – Romario), Mustivar (cpt; 71 – Cristescu) – Muscalu (61 – Renan), Grozav (46 – L. Marinescu), Sauvadet (59 – Morar) – Bokila (46 – Younes). Antrenor: Cosmin Contra.
LITEX: Pirgov – Dinchev, Grozev, Bodurov, Nedyalkov – Kostadinov, Tsvetkov, Rumenov, Vayushi – G. Milanov, Junior. Au mai jucat: Aleksandrov – Vagner, Popov, Kolev, Despodov, Daskalov. Antrenor: Hristo Stoicikov.

Interesant că, deşi nu îi va avea la dispoziţie la meciul cu Oţelul, de la Galaţi, de pe 24 februarie, pe Sony Mustivar şi Gheorghe Grozav, suspendaţi pentru cumul de cartonaşe, la fel ca şi Marian Cristescu ;i nou-venitul Romario Santos Pires, tehnicianul ploieştenilor i-a folosit ca titulari pe primii doi, înlocuindu-i după 70, respectiv 45 minute, iar ultimilor tot atâţia le-a oferit câte 19 şi, respectiv, 15 minute de joc. La final, mulţumit, Contra – care s-a întreţinut, înainte de meci, cu Stoicikov (foto sus, în prim-plan; www.fcpetrolul.ro) – a făcut următoarea declaraţie pentru www.fcpetrolul.ro: “Am întâlnit un adversar valoros şi pot să spun că am efectuat un antrenament solicitant. Echipa creşte de la meci la meci, se vede o atitudine foarte bună şi cred că suntem pe drumul cel bun. Mai avem de disputat un meci, cu Steaua Roşie Belgrad, şi aştept să avem, la fel, dăruire şi agresivitate în joc”. Partida cu a doua clasată din prima ligă a Serbiei va avea loc duminică, 17 februarie, cu începere de la ora 19.00, iar a doua zi, delegaţia Petrolului se va întoarce în ţară, cu şase zile înaintea redebutului în campionat.