Costel Lazăr: „Petrolul ARE președinte! Voi fi ca un tăvălug pe drumul ligii în care am promovat! Un conducător din fotbal nu se formează ușor! Cer profesionalism și ordine! Cine nu are impact asupra bugetului să tacă!”

Dragos Trestioreanu -

Costel Lazăr: „Petrolul ARE președinte! Voi fi ca un tăvălug pe drumul ligii în care am promovat! Un conducător din fotbal nu se formează ușor! Cer profesionalism și ordine! Cine nu are impact asupra bugetului să tacă!”

După „povestea” zilei de duminică, 15 mai 2022, de pe drumul Ploiești – Slobozia și retur, cu scopul de a o vedea pe FC Petrolul campioană a Ligii a II-a, obiectiv țintit și lovit, să zic așa, pe o rețea de socializare bine cunoscută unul dintre comentatorii de la textul post-factum mi-a transmis scuze că m-a crezut a fi „alături de cei care…”. La solicitarea mea, cum nu înțelegeam despre cine e vorba, mi-a precizat că „alături de conducerea care cinci ani nu a vrut să se promoveze”! Ca persoană, am recunoscut mereu că sunt suporter pe viață al Petrolului, dar ca jurnalist trebuie să fiu neutru și am încercat, pe cât posibil, chiar așa să fie. Am iubit, iubesc și voi iubi toată viața SIMBOLUL, ci nu o conducere sau alta. Ah, da, omenește, pot aprecia – și simpatiza, totodată – un  oficial, un antrenor, un fotbalist. Însă, numai pe cei în care cred că au fost, sunt sau vor fi un factor de progres pentru SIMBOL. O mică paranteză, acum, pentru acel comentator: în șase ani de eșaloane inferioare au fost trei promovări, din Liga a IV-a în a III-a, din aceasta din urmă în a II-a și, după meciul contra Concordiei Chiajna, din a doua în prima. Deci, nu prea ies la socoteală cei cinci ani fără voința de a se promova!

Ceea ce voi scrie în rândurile care urmează, trebuie să se înțeleagă, va fi numai rezultatul unor fapte de presă, nicidecum o susținere personală a unei persoane sau a alteia. Fapt de presă, de exemplu, a fost contestarea dură a președintelui executiv Costel Lazăr, la festivitatea de premiere a echipei, organizată în centrul municipiului, duminică, după meciul de la Slobozia, cu Unirea, cel încheiat cu scorul de 0-0. Că un președinte care a condus, și el, Petrolul în Liga 1, în condiții speciale, este huiduit grosier, încât să fie determinat să renunțe la a mai urca pe scenă, asta înseamnă într-adevăr a fi un fapt de presă. Unul care nu trebuie ignorat, desigur. Cum nu trebuie ignorat nici zvonul (re)scos la rampă de către un coleg de breaslă, pe siteul personal. Un zvon care nu a apărut de ieri, de azi, însă, ci de câtva timp, bine preparat și ambalat. Motiv pentru care am căutat răspunsuri direct de la sursă, adică de la președintele executiv Costel Lazăr, ca și de la un membru marcant al Comitetului Director și al Adunării Generale a Asociaților ACS Petrolul ’52 Ploiești – atenție, astfel a fost inscripționat pe trofeul de campioană înmânat de către FRF! – și membru fondator, Ion Cojocaru, alias Coco. Iată, mai jos, dialogul cu Lazăr și declarația lui Cojocaru!

Domnule președinte, nu vă spun noutate și nici nu pot escamota în vreun fel realitatea, ați fost contestat la festivitatea de premieră de după meciul de la Slobozia. Cum ați reacționat s-a văzut, nu ați mai urcat pe scenă. Dar, spuneți-ne ce a fost, atunci, în sufletul dumneravoastră!

Costel LAZĂR: Ce să fie? O mare dezamăgire! Asta în condițiile în care se știe ce-am făcut pentru echipă și club, în tot sezonul care s-a încheiat recent. Mi s-a părut nedreaptă astfel reacția unor suporteri față de persoana unuia care a făcut eforturi mari de-a lungul unui campionat terminat fericit, deși au fost condiții foarte grele de lucru. Însă, știți cum se zice, nicio faptă bună nu rămâne… nepedepsită! Contestatarilor mei de-atunci le spun numai atât: cine nu are impact concret asupra bugetului clubului să tacă!

Apropo de buget, care va fi alocat pentru sezonul de Liga 1 și când se va ști cuantumul acestuia?

C.L.: Ca și în cazul bugetului pentru eșalonul secund, care s-a făcut în mers și a… mers, și în prima ligă se va întâmpla la fel. Evident, se va încerca să fie unul mai mare decât în anul competițional precedent. Sunt speranțe că vom și reuși.

FC Petrolul va beneficia în ediția 2022-2023 a campionatului L1 de sponsori noi sau/și, din nou, de un partener finanțator?

C.L.: Sunt în discuții cu mai mulți sponsori și chiar și cu posibili parteneri finanțatori. Numele acestora va fi dat publicității, așa cum este firesc, numai în momentul când vor fi semnate actele. Negocierile sunt în curs, asta trebuie să se știe.

Se numără cumva printre acestea și Veolia Energie?

C.L.: Nu, nu negociez cu Veolia. Însă, e bună întrebarea, pentru că vreau să lămuresc un anumit aspect. Tot ceea ce avem acum se datorează Veoliei și voi continua să-i mulțumesc pentru așa ceva. Din nefericire, „mulțumirea” altora față de CEO al acestei companii ex-partener finanțator și sponsor, fostul ploieștean Mădălin Mihailovici, s-a rezumat la… injurii și alte jigniri, și nu o dată! Așa ceva mi s-a părut a fi incredibil, absolut de neînțeles. Mi-am pus mereu întrebarea ce i-a mânat pe unii să procedeze astfel cu o persoană care a salvat-o pe Petrolul în primăvara lui 2017 și, apoi, a condus-o până în liga a doua. Cine mai juca, în al treilea eșalon, având pe piept numele unei companii celebre și în Europa, și pe alte continente!

Sunt convins că ați auzit de zvonul potrivit căruia unii dintre suporteri ar cere înlocuirea dumneavoastră cu actualul director sportiv al echipei. S-a mai scris, de fapt, și odată cu apariția acestuia. Cum îl comentați?

C.L.: De obicei, nu comentrez zvonuri, chiar dacă mă privesc. Voi face acum însă o excepție, pentru ca toți acei contestatari să înțeleagă ce înseamnă a fi președinte executiv la un club de fotbal. Înseamnă experiență mare într-un post de conducere. Fără falsă modestie, am 14 ani în spate ca director sportiv la un club campion, câștigător de Cupă a României și participant la întrecerile continentale, cu ieșire din grupă spre primăvara europeană, așa cum se zice. Nu-mi place să mă autocaracterizez, important fiind nu cum ne vedem fiecare, ci cum ne văd alții. Iar când eram la Astra, cu fostul trezorier al FRF, domnul Marian Albu, acesta – văzându-mă cum mă descurc cu litigiile din țară și de afară, de la FRF și FIFA – a zis că aș fi între primii trei directori sportivi din țară! Dar la… trei lungimi de barcă de ceilalți doi! Au venit, apoi, și cei doi ani și jumătate de președinte executiv la Petrolul. Să știe toată lumea că nu-i deloc un post ușor. Dimpotrivă, trebuie să lucrezi de la 7 dimineața și până după 12 noaptea, să nu prea ai vacanțe ori cel mult de o săptămână, să nu ai liniște niciodată, să fii într-un continuu stres pentru a face bugetul, și nu numai, să înghiți destule, nemeritat adesea, dar să și lupți să fie mereu bine. Non-stop! Profit de ocazie, acum, și declar că, dacă vine cineva cu un buget care să garanteze menținerea echipei în primul eșalon, la finele campionatului următor, și va asigura în scris așa ceva, sunt dispus să mă dau la o parte! Dar, numai astfel, ci nu pe vorbe și nu în urma unor contestări fără vreo justificare!

Zilele trecute, cineva îmi spunea că nu ați avut o comunicare grozavă cu ADGA, asociația suporterilor din străinătate, și nu numai. Așa a fost?

C.L.: Poate că persoana respectivă nu a înțeles sau s-a făcut că nu înțelege că împingerea clubului către primărie, de către un membru ADGA, nu era în planurile noastre. La fel și că anumite promisiuni financiare ale acesteia nu au fost onorate. Deși se vorbea despre sume mari, care ne-ar fi fost realmente de folos la vremea respectivă. În rest, nu cred că a existat vreo distorsionare a circuitului de comunicare dintre mine și ADGA.

În acest context, v-aș ruga să dați un exemplu de ajutor benevol pentru club, din partea cuiva.

C.L.: Au mai fost ajutoare, și de la ADGA, de altfel, dar nu la nivel material precum – dau un singur exemplu – cheltuielile, vreme de un an, cu tăvălugirea tuturor terenurilor pe care echipa s-a antrenat. Poate că, la prima vedere, pare o glumă, însă nu este deloc. Prieteni de-ai mei au făcut-o atâta timp fără a ne cere nici măcar un leu! Astfel, am putut să ducem la capăt o problemă nu prea văzută dinafară, dar foarte-foarte importantă în procesul de pregătire.

Revenind la zvonuri, ați fost ofertat, în tot acest timp de când sunteți la clubul găzarilor, să mergeți la un altul? În urmă cu ceva vreme, un președinte de club prim-divizionar îmi spunea că, la acel moment, cel mai bun transfer al Petrolului era… Costel Lazăr!

C.L.: Nu mai sunt jucător, ca să mă transfer în altă parte. Dar, da, am primit acum doi ani o ofertă de la Marcel Ghergu, de a lucra alături de el la Chindia Târgoviște. Am refuzat-o, pentru că începusem un proiect care avea drept prim punct terminus promovarea Petrolului în Liga 1. A fost același motiv pentru care nu am dat curs nici ofertei de la Dinamo București, în campionatul trecut. Am jucat la Petrolul, am antrenat Petrolul și aveam obligația morală s-o duc în liga întâi. Mă bucur că am reușit, chiar dacă unele momente nu se vor uita niciodată. Cele triste, mai exact!

În calitate de președinte executiv al unui club de pe prima scenă a fotbalului autohton, ce vă propuneți, în primul rând, în campionatul care urmează a începe în luna iulie?

C.L.: Voi cere, ca și până acum, seriozitate deplină în toată activitatea, pe toate palierele. Da, voi cere profesionalism și ordine, de sus și până jos. Nu rămân la Petrolul pentru că, gata, am promovat, o merit! Nu, rămân deoarece mi-am propus acum să readuc Petrolul la nivel de cupe europene! Asta trebuie să înțeleagă și cei care m-au determinat să nu urc pe acea scenă, ca și… meseriașii! Dacă mă gândesc acum mai bine, nu am fost numai dezămăgit, ci sunt și revoltat față de reacția suporterilor la adresa mea! Petrolul este un BRAND și nu poți să nu-l onorezi. În club, trebuie să fim, vorba mușchetarilor, TOȚI PENTRU UNUL, UNUL PENTRU TOȚI! Altfel nu merge, o spun cinstit. Adică, popular zicând, unii hăis și alții cea!

Haideți să încercăm un exercițiu imaginar: să zicem că s-ar ajunge la posibilitatea să fiți eliberat din funcție. La cine se va afla decizia?

C.L.: Înainte de a răspunde, vă mărturisesc că nu sunt genul care ține de scaun, nicidecum. Și acum răspunsul. Adunarea Generală a Asociaților este unicul for care poate decide eliberarea din funcție a președintelui executiv și aprobarea numirii unui înlocuitor. Așa cum, tot AGA hotărăște exclusiv diminuarea sau creșterea salariilor. Sau excluderea unor membri care aduc prejudicii clubului. Totul este trecut în statut. Nu ne jucăm cu brandul Petrolul! Este așternut pe hârtie, negru pe alb, absolut totul. De subliniat că, dacă vrei să reziști ca șef de club, îți trebuie talent, pricepere și mare putere de muncă. Asta ca un aviz amatorilor! Iar ca o repetare, cine nu dă bani la club nici să nu emită pretenții să ia decizii! Ca să se știe că poate încă nu se cunoaște: nu am parti-pris cu nimeni, nu am luat comisioane de la cineva, nu m-am compromis niciodată. Nu am probleme de niciun fel. Stau la masa la tribunal și la biserică la fel!

Sunteți de acord că va fi diferență mare între Liga 2 și Liga 1?

C.L.: Între Liga 2 și Liga 1 este o prăpastie! Și cred că am spus totul! Dar, hai să și continui pe același subiect. Va fi, deci, foarte-foarte greu. E altceva, până și meniurile vor fi altele. Plastic vorbind, nu trebuie să se confunde marfa cu ambalajul, nici geamul cu fereastra. Repet, este altceva și trebuie muncă sporită, dar și liniște și înțelegere deplină între conducători, antrenori și fotbaliști. Altfel, nu merge, să știți! Este o mare provocare pentru mine și colegii mei apropiați să facem față presiunii. Cu frecușuri, invidii, interese fel de fel, se va fisura edificiul pe care l-am construit de când am venit aici și nu va fi deloc în folosul Petrolului! Știu însă că voi face tot ceea ce este omenește posibil să mergem pe aceeași linie, ca și în sezonul recent încheiat, adică să urcăm. Voi fi ca un… tăvălug! Așa să ne ajute Dumnezeu!

Deoarece, președintele executiv al FC Petrolul, Costel Lazăr, a explicat că AGA este singura care poate schimba un șef de club, potrivit statutului ACS Petrolul ’52, i-am cerut un punct de vedere față de cele întâmplate, mai mult sau mai puțin recent, unuia dintre membrii fondatori, Ion Cojocaru, totodată membru în CD și AGA: Cine poate schimba președintele?!? Cine o cere? De ce? Și Costel Lazăr a promovat Petrolul în Liga 1, nu numai alții! Deci, nu se pune deloc problema schimbării președintelui! Nu există contestatari în forul de conducere al clubului (n.r. – Adunarea Generală a Asociaților). În ceea ce privește, atenție!, faptul că cineva a împrumutat clubul cu o sumă de bani – a opta parte din bugetul clubului, bani pe care îi va primi foarte curând -, asta nu înseamnă că trebuie să fie numit președinte!”

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.liga2.prosport.ro și Mihai IOACHIMESCU