Costel Lazăr: „Pregătesc pentru Petrolul toate variantele posibile. În primul rând, participarea, în sezonul viitor, la Liga 1. Atunci, voi transfera internaționali cu statut de liber de contract, care să aducă ulterior profit clubului!”

Dragos Trestioreanu -

Costel Lazăr: „Pregătesc pentru Petrolul toate variantele posibile. În primul rând, participarea, în sezonul viitor, la Liga 1. Atunci, voi transfera internaționali cu statut de liber de contract, care să aducă ulterior profit clubului!”

După ce a răspuns, vineri după-amiază, la două întrebări ale www.gazetaph.ro, cu privire la dosarul de licențiere depus de FC Petrolul Ploiești la FRF, respectiv la ce se va întâmpla cu fotbaliștii din lot care își vor termina contractele pe 30 iunie 2020, directorul sportiv Costel Lazăr a revenit pe seară și, după cum ne-a spus, „ajuns acasă, pot vorbi pe larg, mai liniștit”. Reamintesc că Lazăr îi informase pe suporterii „lupilor”, prin intermediul siteului nostru, că toate filele dosarului de licențiere fuseseră scanate și trimise astfel, în format electronic, la comisia de profil a FRF, dar și că toate contractele cu final data mai sus-menționată se vor prelungi pe toată durata desfășurării acestui sezon.

Cum oficialul găzarilor nu mai era sub presiunea activității sale zilnice, care continuă parcă și mai abitir, acum, în perioada în care competiția este suspendată și nici antrenamente nu se mai fac, la modul colectiv, organizat, am profitat de ocazie și i-am luat un interviu. Iar întrebările puse de www.gazetaph.ro au fost epuizate aproape de miezul nopții de vineri spre sâmbătă. Cum Costel este un interlocutor inteligent și transparent, „tirul întrebări-răspuns” a decurs fără vreun moment de pauză, iar timpul s-a scurs fără să ne dăm seama!

Costele, ne-ai rămas dator cu un răspuns. Ați demarat negocieri cu fotbaliștii din lot ale căror angajamente expiră peste aproape trei luni? Nu numai pentru sezonul care sperăm să mai fie și reluat, ci și pentru cel sau cele următoare. Evident pentru cei care merită să mai joace la Petrolul.

Costel LAZĂR: Din punct de vedere contractual, în acest campionat, așa cum v-a spus deja, ne vom acoperi fără probleme. Evident că lucrăm și la contractele din sezonul următor, pe care eu nu-l văd a fi disputat decât pe prima scenă a fotbalului românesc! Personal, nu concep altceva decât ca în prima ligă să avem un efectiv acoperit valoric. Astfel încât, evident că discutăm sau vom discuta cu jucătorii din lot care, credem noi, pot face față cu brio și în liga întâi. Însă, este clar că, la acest moment, când mai sunt destule etape de bifat până la finalul competiției, nu vă pot oferi și nume, adică și ceva concret. Să rețineți însă că nu am venit la Petrolul să aștept să văd ce se va întâmpla la un anumit moment. Am venit cu un țel clar. Să promovăm!

Apropo de faptul că mai sunt destule etape până la finalul întrecerilor, ce variantă ai prefera pentru terminarea acestuia?

C.L.: Varianta de reluare normală a campionatului suspendat de ceva vreme! Nu că o prefer, dar este singura normală. Unica posibilă să decidă, corect, echipele promovate, cea de la baraj, ca și cele retrogradate. Am să și argumentez. De exemplu, în acest campionat, noi, Petrolul, am jucat deja de două ori cu UTA, cu Farul, cu Metaloglobus, da? Da! Și-atunci, de ce să mai jucăm, într-un play-off, cealaltă variantă propusă, încă un meci cu aceste formații, care sigur vor intra între primele opt? Nu are logică de loc. Și să fie ales locul de desfășurare prin tragere la sorți!!! Haideți să fim serioși, nu se poate așa ceva! O să ajungem să dăm cu zarul? Repet, nu se poate așa ceva!

Grupul care poate garanta promovarea nu comentează negativ despre înjumătățirea salariilor!

Petrolul se poate baza pe un lot conectat 100% în campionat, chiar și în cazul celor care, hai să-i zic, ar fi fotbaliști mai puțin motivați, intuind că ar putea să nu facă parte din efectivul pentru Liga 1, în eventualitatea promovării? Garantezi pentru toți? Au fiecare bonusuri în contract, la accederea în cel dintâi eșalon?

C.L: Știți ceva? Nu îmi fac niciun fel de probleme, din acest punct de vedere! La capitolul „jucători”, la Petrolul avem un grup excelent! Băieți serioși, pentru care, da, garantez sută la sută! Să fiți convinși de asta! Și da, toți componenții sunt motivați, deoarece au prevăzute bonusuri la promovare, fiecare în contractul lui. Nu unul, nu doi, nu trei, ci – repet – absolut toți! Cred că am fost explicit! Și știți de ce mai cred sută la sută în promovare?

De ce?

C.L.: Deoarece, și aș vrea să se sublinieze asta, să se scrie cu majuscule, chiar! Partenerul finanțator al Petrolului, Veolia România, prin CEO Mădălin Mihailovici, a respectat absolut toate angajamentele financiare. Nu poți promova dacă nu ai o situație financiară stabilă. Iar Petrolul, cu sprijinul important al Veoliei, chiar are o situație financiară stabilă! Chiar și în acest vremuri dramatice! Rețineți, le-a respectat atât față de jucători și angajați, cât și față de terți! Fapt rar întâlnit, sincer, în fotbalul românesc!

Recent, s-a postat un comunicat pe www.fcpetrolul.ro potrivit căruia contractele fotbaliștilor de la Petrolul se vor înjumătăți, iar unii dintre angajați vor fi trimiși în ș0maj tehnic. Au semnat toți jucătorii în ceea ce privește reducerea contractelor cu 50%?

C.L.: Ținând cont de ceea ce v-am spus, mai exact că am încredere deplină în grupul format aici, la Petrolul, să notezi că niciun jucător al nostru nu a avut vreo reacție negativă referitoare la reducerea remunerațiilor la jumătate! Toți au fost de acord cu decizia aceasta, fără niciun comentariu negativ!

– Și jucătorii străini?

C.L.: Da, inclusiv străinii, fiindcă aici suntem ca într-o familie, nimeni netrăgând într-o altă direcție. Toți știu că, dacă ating țelul propus, promovarea, vor putea recupera banii pierduți acum, într-o perioadă în care stau acasă, nu se antrenează cu echipa, nu joacă în meciuri. Pot să pun și eu o întrebare? Până acum doar am răspuns, în urma unui tir de artilerie grea! Dar aveți grijă că, atunci când eram ofițer, am avut note foarte bune la tragerile din poligon! Glumesc, desigur, dar întrebarea tot o voi pune. La ce societate ai vrea să te angajezi, vorbim despre o echipă de fotbal să zicem, vrei să stai acasă, să nu te antrenezi așa cum o faci de obicei, să nu ai jocuri, dar să primești salariul întreg? Te rog să îmi spui dacă există, ca să depun și eu acolo un CV! Tot o glumă, firește, fiindcă nu am venit la Petrolul ca să plec! Altfel, întrebarea mea este pentru oricine, iar răspunsul să îl dea doar oamenii cu bun simț și mare calitate.

Chiar vrei un răspuns, Costele? Uite, pregătește-te să depui CV la… CFR Cluj sau CSU Craiova! Cluburi care au anunțat că, încă două luni, de acum încolo, își vor plăti fotbaliștii la nivel de 100%!

C.L.: Stai puțin! Să ne înțelegem bine. La CFR, prin performanțele lor, titlul, al doilea consecutiv, și calificarea în primăvara europeană, în Europa League, jucătorii de acolo au adus bani serioși clubului. Vreo 15 milioane de euro, dacă nu mă înșel. La Craiova, prin vânzările oneroase din ultima vreme de fotbaliști, dar nu numai, în contul clubului au intrat mulți bani și încă mai sunt. Astea sunt însă excepții de la regulă.

Cel mai bun transfer din  iarnă de la Petrolul

Ca să schimbăm puțin registrul, hai să îți povestesc ceva. Asistând, întâmplător, la un antrenament al Chindiei pe arena Ilie Oană, înaintea de suspendarea meciurilor din prima ligă, am avut prilejul și să discut cu președintele executiv Marcel Ghergu. Știi ce mi-a spus, printre altele?

C.L.: Ce?

Îl citez: „cel mai bun transfer al Petrolului făcut iarna asta a fost Costel Lazăr și știu ce spun”! Ce zici?

C.L.: Îi mulțumesc lui Marcel. De altfel, el și-a dorit foarte mult să colaborăm. Dar nu numai el, au mai fost și alte oferte. Am vrut însă numai Petrolul și Petrolul!

Chiar, Costele, de ce ai venit la Petrolul?

C.L.: Este foarte simplu de ce. Să promovăm, să facem o echipă competitivă pentru Liga 1, în sezonul următor, să atacăm obiective mari, îndrăznețe, acolo, să oferim calitate fotbalistică suporterilor și spectatorilor neutri, să determinăm suflarea petrolistă din Ploiești, Prahova, România, Europa, mapamond, să ne susțină mereu, din tot sufletul. Nu să-l lăsăm pe domnul Mihailovici să pice numai asupra dânsului sarcina asigurării fondurilor pentru club! Nu mi se pare corect așa ceva și mi-aș dori să se schimbe ceva, după ce se va relua campionatul! Petrolul e un brand, care ar trebui să atragă. Împreună, am putea face rezultate mari!

O ultima întrebare și gata! Un fost coechipier al tău de la club, nu are importanță acum numele, zicea, off the records, că „vine Costel, la Petrolul, cu moldovenii și africanii lui”! Așa ai făcut? Așa o să faci?

C.L.: Poate știe el mai bine! Dacă s-a gândit numai la internaționali cu statut de liber de contract, care să aducă ulterior profit financiar clubului, și numai clubului, atunci nu a greșit absolut deloc fostul meu coleg de echipă, cu afirmația lui, răutăcioasă la prima vedere! Așa va fi la o echipă cu o astfel de stabilitate financiară și nu avem teamă că nu va fi la fel și după promovare. Nu are de ce să fie altcumva. Chiar te rog să le transmiți petroliștilor, ploieștenilor și cui mai vrea să audă că nici domnul Mădălin Mihailovici, nici o altă persoană de la partenerul finanțator, nici Costel Lazăr nu candidează la funcții publice, locale sau naționale, nu le interesează politica și tot ceea ce fac este pentru FC Petrolul! 

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.apanopvabucuresti.ro și wwwligaluiadita.ro