Cu o zi înainte de „Primvs Derby”, Costel Lazăr renunță la concediu și anunță despărțirea amiabilă de clubul găzarilor cu 48 de ore mai devreme de duelul împotriva „Craiovei lui Mititelu”! Nae Constantin și Vali Țicu, își făceau, tot pe-atunci, curaj pentru jocul contra Rapidului, de pe „Arena Națională”!

Dragos Trestioreanu -

Cu o zi înainte de „Primvs Derby”, Costel Lazăr renunță la concediu și anunță despărțirea amiabilă de clubul găzarilor cu 48 de ore mai devreme de duelul împotriva „Craiovei lui Mititelu”! Nae Constantin și Vali Țicu, își făceau, tot pe-atunci, curaj pentru jocul contra Rapidului, de pe „Arena Națională”!

Marți, 13 decembrie 2022, aflat în concediu medical, după care ar fi urmat cel de odihnă, președintele executiv al FC Petrolul, Costel Lazăr (foto, în text, sus, și în mijloc, în stânga), anunța în media centrală că se va despărți, amiabil, de clubul găzarilor începând de vineri 16 decembrie. Deci, anunțul a venit cu o zi înaintea „Primvs Derby”, iar despărțirea și în acte va intra în vigoare cu două zile înaintea ultimului meci din acest an, cel de acasă, de duminică, 18 decembrie, ora 14.30, împotriva FC U 1948 Craiova. Confruntare care, de data aceasta, se va disputa în campionat. Ce-a vrut Lazăr să se știe, de fapt? Că nu a fost demis, că nu a demisionat, ci doar s-a despărțit de comun acord de Petrolul. Asta era explicația pentru suporterul simplu, căci nu se arunca nimeni asupra Codului Muncii, pentru a afla ce prevede art. 55, litera B.

Cum Costel Lazăr a anunțat că va deveni… istorie, și în calitate de conducător, pentru FC Petrolul, cam în același timp antrenorul principal Nicolae Constantin (foto, în stânga, la titlu, și în dreapta, în text) – a cărui figură, din una dintre ilustrațiile acestui text, exprimă mai mult decât în oricâte cuvinte situația actuală de la club – și căpitanul Valentin Țicu (foto, în dreapta, la titlu), tânăr fiind, mimica lui apare mai optimistă, își făceau curaj. Pentru ce? Desigur că în abordarea meciului de miercuri, 14 decembrie, ora 19.00, de pe „Arena Națională”, contra Rapidului. Firesc, nu s-a vorbit despre strategii, tactici, prime etc., ci despre suflet, ambiție, devotament, victorie ș.a.m.d. Asta în vreme ce omologul lui Constantin, fostul internațional Adrian Mutu, își exprima regretul că derbiul nu se va juca pe noua arenă din cartierul Giulești, unde presiunea este imensă. Iar Horațiu Moldovan – gafeurul din meciul tur, pierdut de rapidiști cu 1-0, după eroarea copilărească a portarului, la șutul lui Grozav,  atunci când a scăpat mingea în plasă – a avut un speech asemănător celui al lui Țicu, bazat pe moral.

Rapidul are patru absenți cerți, fundașul central Dragoș Grigore și atacantul Jakub Vojtuš, ambii fiind suspendați, plus mijlocașii Jayson Papeau și Alexandru Mățan, amândoi accidentați. Francezul este de mai multă vreme, iar românul – mai de curând și e plecat  deja în SUA, legitimat la o echipă din MSL. În schimb, FC Petrolul va fi cu efectivul complet, revenind și în campionat, după trei etape de suspendare, vârful Christian Irobiso. Gazdele sunt pe locul 5 în ierarhia dinaintea etapei a XX-a, ajunse acolo după ultimele victorii ale FCSB și CSU Craiova, iar oaspeții – pe poziția opta, fără a fi amenințată, reamintesc, de a o pierde în acest an, indiferent de ce se va întâmpla în ultimele două jocuri din acest an. Ambii tehnicieni par a se teme unul de altul, fiecare dovedind mult respect pentru echipa celuilalt. Bref, un joc deschis oricărui scor, dar cu amendamentul că, pe „Arena Națională”, pentru formațiile vizitatoare nu-i ca în „cazanul în clocot” de lângă Gara Basarab. Bașca, norocul unui număr mai mare de fani ai Petrolului pe „AN”, decât în „Giulești”. Să vedem însă ce se va întâmpla la locul faptei!

Arbitrul delegat de CCA este craioveanul Sebastian Colțescu (foto, jos), de la cele două linii urmând a fi ajutat de concitadinul Daniel Mitruți și de ieșeanul Adrian Vornicu, dar și de cei din camera VAR, Sorin Costreie (Buftea) și Mircea Orbuleț (București). Arhiștiut este că la echipele din București, FCSB sau Rapid, este musai să facă parte din brigadă un localnic, astăzi acesta se află ca AVAR. Rezerva lui Colțescu vine din județul Argeș, de la Ștefănești, și se numește Iulian Călin. Delegatul de joc este, și el, din capitala țării, Ion Cățoi, dar observatorul de arbitraj e din Sibiu – fostul mare cavaler al fluierului Aron Huzu.

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.fcpetrolul.ro, captură Prima TV și www.playsport.ro