„Dialog la distanță”! Costel Lazăr: „Nu am demisionat din funcția de președinte executiv la FC Petrolul și nici nu am de gând s-o fac!”/Haralambie Ion: „Lazăr a demisionat, iar votul AGA în favoarea deciziei sale a fost în unanimitate!”

Dragos Trestioreanu -

„Dialog la distanță”! Costel Lazăr: „Nu am demisionat din funcția de președinte executiv la FC Petrolul și nici nu am de gând s-o fac!”/Haralambie Ion: „Lazăr a demisionat, iar votul AGA în favoarea deciziei sale a fost în unanimitate!”

În urma unei discuții, miercuri noapte, târziu, la insistențele unui prieten comun, urmată de o alta, absolut necesară, fiind adeptul principiului „audiatur altera pars” (n.m. – a asculta ambele părți), am ajuns să mi se confirme că la FC Petrolul există încă o schismă. De data aceasta, între președintele executiv în concediu, Costel Lazăr, și unul dintre membrii Adunării Generale a Asociaților (AGA), Haralambie Ion, totodată și membru fondator al AS Petrolul ’52 Ploiești. De la bun început, vreau să precizez că nu sunt apărătorul vreunuia, ci doar intenționez să prezint faptele așa cum mi-au fost aduse la cunoștință de către fiecare dintre ei.

Cu președintele executiv Costel Lazăr nu am mai avut relații de genul „oficial de club – jurnalist” de o lună, iar asta din cauza supărării domniei sale pricinuită de un articol scris și postat de mine pe www.gazetaph.ro. Cum mi-a interzis să îl mai „deranjez” și, nefiind genul de a intra pe geam, când am fost dat afară pe ușă, cum se mai spune, nu l-am mai… deranjat. Am făcut-o însă aseară, nu numai, așa cum scriam mai sus, la dorința unui prieten comun la care țin foarte mult, ci și pentru că îmi place să mai citesc și printre rânduri. Iar prilejul mi se oferise odată cu apariția comunicatului cu privire la – atenție! – preluarea atribuțiilor de președinte executiv ale lui Costel Lazăr de către directorul sportiv Claudiu Tudor.

Acolo, în acest comunicat, era scris ceva foarte important pentru cine își dorea să aprofundeze textul: nu s-a menționat cu subiect și predicat, clar, fără echivoc, că Tudor ar fi devenit DEFINITIV șeful Executivului. Așa cum visau unii dintre suporteri. Nota bene, numai că i-a preluat prerogativele lui Lazăr. Devenise astfel un președinte interimar, pe șleau. Ceea ce este cu totul altceva. Ambiguitatea comunicatului m-a făcut să revin la sentimente mai bune față de oficialul Petrolului. Pe cale de consecință, s-a legat de o conversație de câteva ore bune, noaptea târziu, cu aspecte de scris a doua zi, dar și cu altele, cu o… „bătaie” viitoare. Desigur, nu pentru a-l verifica pe Costel dacă ceea ce afirmă se și confirmă, l-am contactat, tot atunci, și pe Hari, așa cum îi zic încă de pe vremea de când apăra buturile acelui FC Petrolul original.

Cine este, de fapt, președintele executiv?!?

Costel Lazăr m-a luat tare: „De unde știi că nu mai sunt eu președintele Petrolului?”. E drept, așa se postase pe www.gazetaph.ro, preluând, ca de altfel toată media interesată, comunicatul postat pe siteul oficial al clubului găzarilor. Acel comunicat despre care aminteam mai sus. „Să știi, ca și toată lumea, că nu am demisionat și nici nu am de gând s-o fac, nefiind nici demis, mai spunând asta (n.r. – și astăzi pentru www.prosport.ro) și repetând acum” – a tunat cel care „nu mai era președinte, dar spune că mai e”! Are cuvântul Haralambie Ion: „Lazăr a demisionat, iar votul membrilor AGA prezenți a fost în unanimitate. A absentat, NEMOTIVAT (subl. mea), de la ședința de-atunci numai Tavi Grigore”! Reacționează Lazăr: „Nu a fost o ședință statutară, ci așa, o întâlnire, hai să-i zic, nicidecum o ședință conform statutului”! Fost portar, Haralambie – așa cum era cunoscut din paginile ziarelor când apăra, deși numele de familie îi este Ion – o „prinde din zbor” și, apoi, o „degajează” lung: „Ședința, în urma căreia s-a emis comunicatul postat pe siteul clubului, a fost legal convocată, conform statutului, și au participat toți membrii AGA, cu excepția lui Grigore, așa cum am mai amintit”. Deci, fiecare cu „adevărul” său! Plus deducția simplă că la FC Petrolul nu (mai) există UNITAT, din  nefericire. Bref, reamintesc componența AGA: Mircea Dridea, Octavian Grigore, Constantin Ștefan, Gheorghe Liliac, Ion Cojocaru, Haralambie Ion, Decu Crângașu și Paul Gușă. Cu amendamentul că din AGA a făcut parte și reprezentantul suporterilor, Robert Burlacu, alias Roby, dar care, potrivit lui Haralambie, a fost exclus, fiindcă „a primit o interdicțe, pentru un an, de intrare pe stadion, prin primăvară, și astfel a adus atingere imaginii clubului”.

S-au amorsat bombele!

După explicații să le zic ceva liniștește, membru influent în AGA, Haralambie amorsează bombele: „Da, momentan, Claudiu Tudor este președinte interimar. Iar dacă voi fi întrebat despre viitor, nu știu acum ce să spun. Ceea ce știu sigur, însă, este că unii care au greșit trebuie sa plătească!”. A urmat, firesc, o altă chestionare: „Care sunt aceia?”. Din nou „degajare” lungă a goal-keeper-ului de altădată: „Cei care, la acest moment, și-au luat concedii, cei care și-au mărit salariile și care și-au dat prime de promovare în prima ligă de-ți sar capacele, asta în contextul în care clubul este într-o mare gaură financiară”! Și a terminat cu o „explozie” tare: „Din păcate, acele persoane nu iubesc și nici nu au iubit PETROLUL (subl. autorului declarației), ci numai câștigul lor material, și atât”! Prin logică simplă, este vorba desigur despre Costel Lazăr și Octavian Grigore, alte nume nemaifiind oferite de Hari. Eh, aici e aici. De ce? Deoarece, de aici încolo încep lucrurile să se bată cap în cap, ajungându-se, vedeți mai jos, la străvechiul „pentru unii mumă; pentru alții, ciumă”! Dar, să vedem cum se apără mijlocașul de creație – fost internațional – de odinioară.

Actualul președinte interimar a propus… măririle pentru care este acuzat președintele „din concediu”!

Costel Lazăr a ținut să se menționeze că se află în concediu medical, unul care – potrivit legii – poate, și va fi, să fie urmat de cel de odihnă. Până atunci, deci, tot domnia sa se consideră președintele executiv al Petrolului. „Nu voi pleca decât dacă mi se va acorda respectul care trebuia să îmi fie purtat, până nu voi primi banii pe care i-am adus la club, în urma a două credite făcute în nume personal. Iar, în ceea ce privește primele de promovare despre care se bate monedă, toți cei care au concurat la aceasta le vor primi din cesiunea sumelor care se vor primi în ianuarie sau februarie, anul viitor, atunci când Liga Profesionistă de Fotbal va aloca banii”. În ceea ce privește o altă acuzație primită din partea ultrașilor, dar – după cum s-a observat – nu numai, cmai precis cea referitoare la mărirea salariilor, e rândul lui Lazăr să amorseze o „bombă” zgomotoasă: „Salariile au fost mărite pentru toți salariații clubului, nu numai pentru președinte și alți membri ai conducerii. Nu, rețineți, vă rog, pentru toată lumea! Sunt salarii la nivelul primei ligi, în raport cu munca prestată acum de fiecare, la acest nivel și cu performanțele reușite Și rețineți că nu Lazăr a făcut propunerea măririi salariilor, ci directorul sportiv Claudiu Tudor, pe care continui să-l consider drept copilul meu și îl voi ajuta ori de câte ori va avea nevoie. De față erau toți membrii Comitetului Director al FC Petrolul, dar și Hari (n.r. – Haralambie Ion), care nu e însă membru”, dar se afla la club! Pe scurt, unii au fost arătați cu degetul pentru această mărire, iar cel care a propus-o a fost… „uns” președinte! Chiar și ca interimar, dar orișicât…

Trebuie dați afară din club oameni care au adus mai bine de o jumătate de milion de euro?

O altă chestiune interesantă atinsă miercuri spre joi noapte de  către președintele aflat  în concediu, Costel Lazăr, a fost cea referitoare la solicitarea unor suporteri să plece din club împreună cu… Haralambie Ion, dar și cu Octavian Grigore, Ion Cojocaru și Mihai Constantinescu, ultimul fiind directorul de marketing. În privința celui din urmă, Lazăr se întreabă: „Spune-mi, te rog, de ce ar trebui să-l dau afară pe Mihai Constantinescu, în condițiile în care a adus șase sute de mii de euro din sponsorizări și contracte de barter? Chiar aș avea vreun motiv?!?”. Mai mult ca sigur că motivul invocat de cei care îl vor demis (și) pe șeful marketingului ar avea o altă explicație. Cea mai la îndemână ar fi, bănuiesc, că face parte din echipa celui care pe care îl vor plecat neapărat, apreciindu-se că înlocuitorul, Claudiu Tudor, este exact ce îi trebuie Petrolului, în acest moment de restriște. Nu cred că acuzatorii își închipuiau că Mihai Constantinescu ar fi putut să aducă sponsorizări de milioane de euro, în condițiile în care nici celui mare fotbalist din istoria clubului găzarilor, Seniorul Mircea Dridea, nu i s-a acordat onoarea acordării, la timpul necesar, a unor sume măcar de câteva sute de mii de euro. Oricum, mai puține decât cele aduse de directorul de marketing actual. Asta este la Ploiești, ce să ne mai păcălim: fie firmele străine mari nu au în statut decât să dea bani exclusiv pentru diverse evenimente din comunitate, fie cele locale chiar nu au ce să ofere, neavând vreo anvergură financiară deosebită.

Deadline-ul unei plăți împinsă ma bine de un an de către Costel Lazăr

De subliniat că, pe 15 decembrie 2022, adică peste numai o săptămână, FC Petrolul trebuie să plătească sumele eșalonate la ANAF. Una pe care, a zis președintele aflat în concediu, „Lazăr a dus-o mai bine de un an, mai exact din luna august 2021. Același Lazăr care a promovat  echipa în prima ligă… fără bani. Da, acel Lazăr contestat și înjurat de atâta vreme! Ceea ce am învățat în 15 ani la un club privat profesionist am pus în aplicare aici, la Petrolul, dar nu înțeleg de ce numai mie mi se impută că nu am adus milioane de euro, iar altora, proprietari ai clubului, nu! Eu, cel puțin, am făcut împrumuturi la bănci – atenție, să nu se confunde împrumuturile cu sponsorizările! – și nu voi pleca decât atunci când mi se vor restitui, o repet, toate drepturile”.

Apropo, de știința de a se face totul „ca la carte”, un episod a atras atenția marți, 6 decembrie. Spune Lazăr: „Am auzit că a postat cineva pe o rețea de socializare că Nae Constantin ar fi declarat, în conferința de presă de după meciul cu FC U 1948 Craiova că nu a știut, mai până spre final de joc, că – dacă echipa pe care o pregătește câștiga indiferent la ce scor – se califica în faza următoare a Cupei României!!! Dar, așa se întâmplă când s-a dorit ca aceia care puteau să-l anunțe dinainte cum se poate obține calificarea, care ar fi adus bani dublați, să fie dați la o parte! Însă, cine știe cine o fi stabilit strategia, eu fiind în concediu medical”!

Foto: www.liga2.prosport.ro, Mihai Ioachimescu, Youtube Ploiești TV, www.fcpetrolul.ro