Cine este profesionist și respectă Cupa României merge mai departe; cine nu, se „bucură” de o… „lingură de lemn”! Cu un punct din nouă posibile, în trei meciuri acasă, FC Petrolul a fost devansată și de două echipe de Liga 2!

Dragos Trestioreanu -

Cine este profesionist și respectă Cupa României merge mai departe; cine nu, se „bucură” de o… „lingură de lemn”! Cu un punct din nouă posibile, în trei meciuri acasă, FC Petrolul a fost devansată și de două echipe de Liga 2!

După ce-a bifat o semifinală de Cupa României, pierdută în fața Astrei în ceasul al 12-lea, în urma unei greșeli de arbitraj, nici SC FC Petrolul, nici urmașa ACS Petrolul (FC Petrolul) nu au mai părut interesate de a (re)cunoaște aerul tare din fazele superioare ale competiției. Au mai fost pe acolo, rar, mai degrabă conjunctural. Nici la revenirea în Liga 1 a unui Petrolul, de data aceasta cel al membrilor fondatori al AS Petrolul, nu a părut să-și dorească din plin a reedita marele succes din 2013. Sezonul acesta nu a fost cu nimic diferit față de ceea ce se întâmpla odată. Adică, tot un traseu tratat mai la limita de jos, cauționări pesemne de genul că nu Cupa ar fi fost vreun target, ci exclusiv acumularea de puncte în Superligă, căci tot se înjumătățesc la un moment dat. Când ai parte de numai trei meciuri, într-o grupă de șase echipe, dintre care două formații au fost din Liga a II-a, le mai și joci pe toate pe arena Ilie Oană, dar pierzi două, iar unul a fost remiză, nu știu ce scuze să ai pretenția să primești! Mai ales când știi că jocurile din Cupa României le sunt atât de dragi suporterilor!

Pentru seara de astăzi, Nae Constantin a făcut nu mai puțin de șapte schimbări în primul „11”, deși precedentul meci, cel victorios în fața Universității Cluj, avusese loc în urmă cu patru zile, pe când următorul abia peste opt. Oponentul Nicolo Napoli a răspuns numai cu două, deși jucase sâmbătă un meci greu: derbiul local contra lui CSU. Asta a demonstrat multe. Mai precis că uneia dintre echipe, „lanterna roșie”, știută de toți petroliști, nu doar frigul fiind explicația unui stadion cvasi-gol, nu i-a păsat prea mult să meargă mai departe, în vreme ce alteia i-a păsat chiar foarte mult. Sigur, se poate replica, și sunt sigur că astfel se va și întâmpla, că mai importante sunt meciurile de la Rapid și cu aceeași FC U 1948 de peste 12 zile, tot acasă, ambele în Superligă. Că, repet, adunarea de cât mai multe puncte este cu mult mai importantă decât o calificare mai departe în Cupa României. Nota bene, acum și aceasta din urmă aduce bani, și nu chiar puțini. Iar la un club vai mama lui din punct de vedere financiar, orice ban în plus era mană cerească. Dar, fiecare își face ce strategie vrea, mai ales acum când există un nou șef al Executivului.

O primă repriză aproape egală – cu ocazii puține, de fapt numai două mari, cele ale lui Bauza, la pasa de manual al lui Negru, respectiv a lui Irobiso (foto mijloc), la aceea la fel de inteligentă a lui Mathaus – s-a terminat just cu un scor alb: 0-0. Nici a doua nu a fost cine știe ce, numai că, prin schimbări, Iancu în locul lui Ganea și Chițu în al lui Baeten, cei schimbați fiind șterși în joc, italianul de pe banca „Craiovei lui Mititelu” a vrut să arate că echipa pe care o pregătește – și a renăscut sub bagheta lui – poate obține două succese și la un interval de trei zile. În schimb, Petrolul a cam mers în gol, nu cu gol, Tucaliuc fiind mai aproape, dar Duarte i s-a opus. Totuși, în minutul 80, după ce făcuse adevărate minuni între buturi la oportunitățile de a marca ale lui Bauza și Iancu (foto jos), austriacul Leitner nu s-a mai putut opune și la reluarea din prima a celui din urmă, din minutul 80 (foto sus), assist-ul fiind semnat de o altă rezervă utilizată cu succes, Bahassa. Adică, un fotbalist adus la club de un ex-reporter de la fosta Dolcesport TV, nu de mult timp devenit team manager la FC U 1948 Craiova, Eduard Zelgin. Deci, pot avea ochi și jurnaliștii!

Drept urmare, echipa care a respectat pe deplin competiția a învins, scor: 1-0 (0-0), și a evitat rușinea de a pierde calificarea, dacă era învinsă la Ploiești, iar la Buzău câștiga, cu scorul potrivit, una dintre divizionarele B din grupă, Dinamo sau Unirea Slobozia. În schimb, în ceea ce-o privește pe cealaltă formație din duelul de pe arena Ilie Oană nu știu cât de mult disconfort i-o fi lăsat în urmă primirea… „lingurii de lemn”. Așa cum se zice că primește ultima clasată! Cea care a scos doar 1 punct din 9 posibile, deși a evoluat numai pe teren propriu! Atenție mare: cum, în viață, ultima impresie contează, ar fi total neplăcut să se încheie anul promovării și al unei clasări până acum meritorii pentru o nou-promovată cu o serie – Doamne ferește! – de trei eșecuri la rând. Primul s-a „bifat”!

Foto: capturi www.digisport.ro