Cristi Nica, acuzat din nou că a facilitat victoria unuia dintre granzii din Bucureşti

Redactia -

Din nou un meci foarte greu pentru arbitrul-asistent purtător de ecuson FIFA, Cristian Nica (foto, în stânga, consultat de către centralul Alexandru Deaconu; www.gsp.ro), ploieşteanul fiind acuzat de antrenorul echipei FC Braşov, Marius Şumudică, şi de jucătorii acestei echipe că ar fi viciat rezultatul final al meciului disputat pe „Arena Naţională”, contra Stelei. În etapa trecută, Nica fusese arătat cu degetul că a lăsat nesancţionat un ofsaid în care se afla căpitanul Rapidului, Marcos Antonio, în urma acelei faze, trupa lui Răzvan Lucescu desprinzându-se din nou, dar decisiv, de adversara sa din „Giuleşti”, Gaz Metan Mediaş, pe care a învins-o cu scorul de 5-3. Fostul preşedinte al Comisiei Judeţene de Arbitri din cadrul AJF Prahova a explicat însă că reluările televiziunii ce a transmis partida respectivă, „Dolcesport”, au derutat, el având la dispoziţie o alta, care îl absolvă de orice vină, brazilianul fiind pe linie cu ultimul apărător al formaţiei ardelene.

În jocul cu FC Braşov, Steaua a benficiat de o lovitură de la „11 metri”, în minutul 44, la o fază la care Raul Rusescu a trimis, de pe linia de margine, spre Mihai Costea, acesta din urmă a sprintat spre careul advers, a alunecat, iar portarul oaspeţilor, unul dintre apărătorii buturilor echipei naţionale a Portugaliei, Mario Felgueiras, a sărit pe deasupra adversarului, care s-a văitat ulterior, pe iarbă, din cauza unei lovituri aplicate lui.  Arbitrul Alexandru Deaconu, surprins mai departe de fază, a lăsat jocul să curgă, însă a revenit după câteva secunde şi a arătat punctul cu var, la semnalizarea lui Cristi Nica, aflat pe linie cu cei doi fotbalişti – M. Costea şi Felgueiras. În ciuda protestelor braşovenilor, Deaconu a rămas ferm pe decizia de a acorda penalti, după o consultare scurtă cu Nica. Atunci, el i-a spus că merge pe mâna asistentului, fiindcă nu a văzut ce s-a întâmplat. Reluările televiziunii „DigiSport” au oferit… două impresii, în funcţie de unghiul de filmare: una – că lusitanul dintre buturile „galben-negrilor” ar fi sărit peste cel mai mic dintre fraţii Costea, iar a doua, că, în săritură, el l-a şters pe stelist, involuntar, pe cap, cu piciorul drept. Întrebat de „gsptv” ce iregularitate a văzut la acea fază, Cristian Nica a declarat că atacul lui Mario Felgueiras a fost unul periculos, cu piciorul înainte, şi că, din poziţia în care se afla, a observat cum portarul braşovenilor l-a lovit în piept, cu gheata, pe Mihai Costea. Nica a menţionat însă că a avut la dispoziţie decât o fracţiune de secundă, ci nu nenumărate relurări.

În conferinţa de presă de după meci, antrenorul principal al echipei FC Braşov s-a lansat într-o serie de acuze dure la adresa brigăzii conduse de Alexandru Deaconu, punând tunurile atât pe arbitru, cât şi pe asistentul acestuia de la tuşa unu, cel dintâi – pentru că l-ar fi trimis fără vreun temei şi explicaţie în tribune, iar cel de-al doilea – fiindcă i-a semnalizat colegului de la centru o infracţiune inexistentă în careul mare, dar care a condus la acordarea penaltiului şi, după transformarea acestuia, la adjudecarea partidei de către Steaua, cu scorul de 1-0. Şumudică a spus că-şi aminteşte de un meci de juniori, de pe vremea când Deaconu juca la… Steaua, iar el – la Sportul Studenţesc. Atunci , tatăl tehnicianului s-a certat crunt cu cel al actualului arbitru, cel din urmă fiind magazinerul Federaţiei Române de Fotbal, iar preşedintele Mircea Sandu – naşul actualului central. Mai mult, acelaşi antrenor a mai declarat şi că i s-a adus la cunoştinţă că arbitrul-asistent care a sugerat să se dicteze lovitură de pedeapsă ar fi angajatul Centrului de Copii şi Juniori al FC Astra Ploieşti. Adică, nimeni alta decât viitoarea adversară a Braşovului, în etapa viitoare. El a lăsat astfel să se înţeleagă că ar fi fost la mijloc un complot împotriva sa, pentru a-l enerva şi a-l scoate astfel de pe teren, ca să fie suspendat când se va combate cu truipa din „9 Mai”. Sunt acuze grave care vor trebui  însă şi probate. Dar, şi dacă se vor verifica informaţiile primite de antrenor, credibilitatea de care tot vorbeşte preşedintele CCA, Ion Crăciunescu, cel care deleagă brigăzile la meciuri, se va duce pe apa sâmbetei.