Criza de medici de familie în județ va fi și mai grea

Daniel Dimache -

Criza de medici de familie în județ va fi și mai grea

Conform unor statistici, din România au plecat peste graniță circa 44.000 de medici în ultimii 14 ani.

Și în Prahova este o criză în ce privește medicii de familie, a informat directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, Cătălin Măguleanu, într-o conferință de presă. La acest moment există un deficit de 43 de medici de familie,  15 în mediu urban și 28 în mediu rural. Dintre cei 335 medici de familie ce activează la nivelul județului, aproape jumătate au trecut de vârsta de 60 de ani, iar 77 dintre aceștia au peste 65 de ani.

La acest moment un medic de familie își poate deschide maxim două puncte de lucru, deci, teoretic, poate acoperi două posturi.

”Din anul 2018 trag semnale de alarmă asupra acestui aspect. Deși este reglementată finanțarea medicilor de familie, suntem într-o situație dificilă, iar vremurile vor fi din ce în ce mai grele în acest domeniu, al medicinei de familie. Încercăm să motivăm medicii de familie prin acordarea de sporuri pentru zonele defavorizate, de până la 100 la sută”, a mai declarat directorul general al CAS Prahova.

Un semn de normalitate, totuși, are loc la Cosminele, unde după mai bine de doi ani de lipsă a unui medic de familie în comună, se deschide zilele acestea un punct de lucru.