Croația – ce echipă! Pique nu a scăpat de ce i-a fost frică. Spania – Italia, finala din optimi!

Dragos Trestioreanu -

Croația – ce echipă! Pique nu a scăpat de ce i-a fost frică. Spania – Italia, finala din optimi!

A 12-a zi de la EURO 2016, din Franța, a fost cea mai plină de până acum, disputându-se, pentru prima oară, nu mai puțin de patru meciuri, mai precis cele decisive din grupele C și D. Au fost patru partide cu învingător așteptat, precum Germania și Polonia, în dauna Irlandei de Nord, respectiv Ucrainei, dar și surprinzător – Turcia și Croația, în fața Cehiei și, respectiv, Spaniei. Cel mai frumos duel al zilei a fost, fără îndoială, cel dintre croați și spanioli, în care – nemaistopați de comportamentul huliganic al suporterilor lor – Darijo Srna și coechipierii săi au dat o lecție de ambiție… 1.000%!

În „deschidere”, după ce Thomas Muller irosise două ocazii mari la poarta lui McGovern, lovind și una dintre barele verticale, fostul golgheter Mario Gomez, aflat la debutul său la turneul final din Hexagon, a punctat în stil propriu pentru un 1-0 (1-0), în minutul 29, și Germania a terminat prima în ierarhia gupei C, cu 7 puncte. Tot cu atâtea, dar cu un golaveraj mai slab, a încheiat partidele din grupă și Polonia, cea care i-a administrat același scor, 1-0, Ucrainei, cu deosebirea că Jakub Blaszczykowski a înscris, frumos, în repriza secundă, mai exact în minutul 54. Astfel, Ucraina, ce impresionase în partida de debut cu nemții, deși a pierdut-o totuși la două goluri, 0-2, pleacă acasă fără niciun punct și, mai dureros, fără niciun gol bifat la EURO!

În vedetă, Turcia i-a risipit visul Cehiei de a merge mai departe din grupa D, învingând-o cu 2-0 (1-0), după două reușite apreciate ale lui Burak Yilmaz (10), ulterior unei curse în viteză, încheiată cu o pasă perfectă, pentru reluarea din prima a coechipierului atacant, a lui Emre Mor, și Ozan Tufan (65), jucătorul lui Fenerbahce șutând superb sub bară, la colúl scurt, o minge primită de la colegul său de la echipa de club, Mehmet Topal, nesemnalizat însă în ofsaid! Cu 2-0 (1-0), turcii au făcut rocada cu adversarii lor, terminând pe locul al treilea, cu 3 puncte. Cehia (1) este o altă echipă din estul Europei care-și face bagajele și va pleca acasă, spre deziluzia lui Petr Cech, fără replică la reușitele Turciei. La aceeași oră s-a desfășurat cea mai frumoasă confruntare de până acum de la EURO, una care a avut de toate: o deschidere rapidă a scorului de către iberici, prin Alvaro Morata, tocmai recuperat de Real Madrid de la Juventus Torino, pentru peste 30 de milioane de euro, atacantul înscriind simplu din fața liniei porții goale, la pasa lui Cesc Fabregas din minutul 7, o egalare spectaculoasă, la oxfordul fabulos al lui Nikola Kalinic (foto, în stânga, la o altă fază periculoasă, în care le-a dat emoții lui Sergio Busquets și portarului David de Gea; www.gsp.ro), de la ultimul atac din cea dintâi repriză, devansându-l pe Sergio Ramos și reluând, din aer, centrarea celui care avea să fie „omul meciului”, Ivan Perișic, un penalti care a fost și… n-a fost, David Silva (71) teatralizând atingerea ușoară din spate, în careul mare, a lui Șime Vrsaljko, dar „monegascul” Danijel Subașic a parat, totul culminând cu un contraatac-bliț, în minutul 87, al croaților, la capătul căruia același Perișic a evitat plonjonul disperat al lui Gerard Pique și a tras la colțul scurt, șpagatul lui David de Gea fiind inutil, goal-keeper-ul lui Manchester United primind al doilea gol la colțul scurt, din meci! Merită acordată atenție și momentelor de dinaintea executării loviturii de la „11 metri”, de către căpitanul Spaniei, cel al Croației primind un mesaj verbal de pe bancă, pe care i l-a transmis la ureche apărătorului buturilor echipei sale. La fel a procedat și Sergio Busquets cu Ramos, dar s-a văzut ulterior că sfatul lui Srna a fost mai eficient! Este adevărat că Subașic a ieșit în față 2-3 metri până să șuteze spaniolul cam pe mijlocul porții. S-a încheiat 2-1 (1-0) pentru Croația și s-a întâmplat tocmai ceea ce se temea, înainte de acest meci, Pique, adică o… finală în optimi: Spania – Italia! Un alt moment de consemnat ar fi fost intrarea pe teren, evident al trecerea timpului, în prelungirile dictate de arbitru, a lui Duje Cop, fostul atacant al lui Dinamo Zagreb împrumutat la… Malaga, în Spania, cel care i-a marcat Petrolului nu mai puțin de trei goluri, două la Ploiești, pe arena Ilie Oană, și unul pe propriul teren, în „dubla” din play-off-ul ediției 2014-2015 din Europa League.

În acest moment, 12 echipe naționale au reușit deja să iasă din grupe: Franța și Elveția („A”), Țara Galilor, Anglia și Slovacia („B”), Germania și Polonia („C”), Croația, Spania și Irlanda de Nord („D”), Italia („E”) și Ungaria („F”). Mai rămân de stabilit numele ultimelor patru selecționate care se vor califica, și ele, în optimi, ca și local final al maghiarilor. După cum se observă, nu toate reprezentativele din estul Europei au dezamăgit, Slovacia, Polonia, Ungaria și, mai ales, Croația chiar impresionând. De altfel, fără acele incidente provocate de fanii croați, echipa națională a țării lor ar fi avut maximum de puncte, conducând Cehia cu 2-0 în clipa întreruperii jocului. Și-așa, trupa frumoasă a lui Ante Cacic a ocupat prima poziție în ierarhie, cu 7 puncte, urmată de Spania (6).