Crucea de la Păulești, monument pentru istoria românilor și a Prahovei

Daniel Dimache -

Crucea de la Păulești, monument pentru istoria românilor și a Prahovei

14 Septembrie este o zi în care marcăm una dintre cele mai vechi sărbători ale creştinilor: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă, în secolul al IV-lea, de către episcopul Ierusalimului, ca simbol al victoriei creştinismului.

Dacă ne referim la identitatea noastră, crucea reprezintă elementul omniprezent în viaţa şi acţiunile românilor. Pe vreme de pace sau război, semnul crucii ne-a fost ca o ancoră sufletească, acoperindu-ne, deopotrivă, dorinţa de mântuire, bucuriile, durerile, speranţa…
Astăzi, eroii celei de-a doua conflagraţii mondiale au fost comemorați, la Păuleşti, unde a fost inaugurată o cruce ridicată în memoria lor.

Publicitate

Zona aleasă pentru amplasarea monumentului a fost una „stropită“ cu sângele soldaţilor care-şi aveau cazematele pe dealurile Păuleştiului. Aceştia răspundeau de bateriile antiaeriene care aveau rolul de a apăra locuitorii Ploieştiului, dar şi rafinăriile din zonă, ţinte strategice ale raidurilor inamicilor.

Autoritățile publice locale din comuna Păulesti au ridicat, pe cel mai înalt deal din localitate, pe locul unei foste cazarme, un monument în formă închinat soldaților care au apărat zona în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Crucea este una impresionanta, având o înălțime de 12 metri, ridicată pe o platformă de 45 metri lungime și 13 metri lățime, exact cât măsura cazarma. Crucea este luminată pe timp de noapte.

 


La inaugurarea monumentului, alături de primarul Sandu Tudor, printre oficialităţi s-au regăsit deputatul Mircea Roşca, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Cristian Apostol, dar şi mai mulţi aleşi judeţeni şi oameni de cultură, precum șu mulți cetățeni ai comunei.

Sandu Tudor, primar comuna Păulești: ”e acest deal s-a aflat amplasată cea mai mare baterie antiaeriană din Europa. Din 250 de avioane inamice care au atacat Ploieștiul, au fost doborâte 132, într-o mare încleștare de forțe pentru apărarea rafinăriilor ploieștene și a plaiurilor păuleștene.

M-am preocupat îndeaproape de a face acest monument pe ruinele vechii cazemate, monument compus din crucea impunătoare și cele două tunuri. Astăzi am ridicat acest monument care va rămâne mărturie generațiilor viitoare, despre istoria Păuleștiului, cu Dealul Degerați. Consider că Dumnezeu a lucrat cu mine și cu noi, în această zi frumoasă!”

Mircea Roșca, deputat Parlamentul României: ”Am zis cândva că o să ajungem în viitorul nu prea îndepărtat să trăim vremuri în care cei ce vor ridica cruci vor fi considerați eroi.
Un astfel de erou avem la Păulești, Sandu Tudor, primarul nostru care în această zi de mare însemnătate creștină a adus la lumină acest falnic monument, zidit pe ruinele unei cazărmi în care au murit mulți români la datorie.
Jertfa românilor trebuie să continue, nu trebuie neapărat să fie doar în război, ea poate avea multe forme și câtă nevoie avem, dar valorile ce o inspiră sunt aceleași și sunt doar de la Dumnezeu!
Pentru eroii de mâine, noi cei ce mai cunoaștem aceste valori, trebuie să le transmitem mai departe, iar mărturia vieții noastre să inspire pe cei ce sunt sigur că vor reda identitatea spirituală și demnitatea umană a țării noastre!”

 

Bogdan Chelan, consilier județean: ”Un eveniment înălțător astăzi, în Păulești, unde s-a sfințit o superbă cruce. Cu toate că nu m-am născut aici, ci sunt mutat de câțiva ani buni, nu am reușit sa ajung sa cunosc toată istoria locului și toate sacrificiile pe care le-au făcut înaintașii noștri aici.
In acest loc erau amplasate bateriile antiaeriene care au protejat Păuleștiul, Ploieștiul și rafinăriile din jurul său, de raidurile aeriene.
Este pe lângă cel mai important simbol creștin, un monument care sa ne aducă aminte de scumpă moștenire, și pe care sa le-o transmitem copiilor noștri.
Felicitări domnului primar Sandu Tudor, care împreună cu consiliul local au ridicat acest monument.”

 

Swisso
Swisso