Mai noul Petrolul continuă seria eșecurilor din Liga Națională de Baschet Masculin! „Derbiul subsolului”, adjudecat de Dinamo după trei reprize de extra-time, la finele cărora puteau câștiga și ploieștenii, de ce nu?

Dragos Trestioreanu -

Mai noul Petrolul continuă seria eșecurilor din Liga Națională de Baschet Masculin! „Derbiul subsolului”, adjudecat de Dinamo după trei reprize de extra-time, la finele cărora puteau câștiga și ploieștenii, de ce nu?

Scriam duminică, 19 decembrie 2021, cu mai multe ore până la ceea ce se putea numi, fără doar și poate, „derbiul subsolului” campionatului Ligii Naționale de Baschet Masculin, cel dintre Dinamo București și CSM Baschet Petrolul Ploiești, că oaspeții aveau șansa să mai echilibreze palmaresul din sezonul regular, 4 victorii și 7 înfrângeri, înaintea primului angajament din sala de sport refăcută din Șoseaua Ștefan cel Mare. O sală aproape goală, ci nu ca la partidele din Liga Campionilor ale handbaliștilor de la același club, CS Dinamo, o construcție interioară modernă, pe scurt, o sală cochetă, dar cu o atmosferă care nu aducea aminte cu nimic de marile derbiuri pentru titlu național de pe vremea marilor echipe ale „roș-albilor” și CSU Asesoft! O sală mică, cu „parfum” englezesc vechi, una care era plină ochi la fiecare meci, acolo câștigând Ploieștii prima coroană a sa în sportul jucat la panou. Era baschet, nu glumă! Acum? Două trupe modeste, pe deplin justificată, prin prestații, fiind clasarea lor în partea de jos a ierarhiei la zi!

Valoarea mai redusă a fost compensată de suspans, Dinamo dominând primele 10 minute de joc (scor: 28-15), Petrolul revenind în următoarele tot atâtea și impunându-se cu 20-12, după un „run” fabulos de 17-0! La pauza mare, ploieștenii au mers la vestiare cu numai două posesii în urma bucureștenilor (35-40). Sferturile trei și patru au semănat în privința ordinii în care fiecare echipă și le-a adjudecat pe cele din prima jumătate a jocului: dinamoviștii – cel dintâi de la reluare, la limită (26-25), iar petroliștii, pe cel decisiv (26-20). Ultim act în urma căruia oaspeții au trimis confruntarea în prelungiri. Au fost, ulterior, chiar nu mai puțin de trei reprize de extra-time, primele două încheindu-se cu același rezultat, 9-9. Meciul a fost decis abia în a treia, gazdele fiind mai eficiente, beneficiind, e drept, ca și de-a lungul întregului duel, de procentul acordat de către arbitri! Unul cu mult mai mare decât clasicul 5% de la fotbal! Și din acest motiv, dar nu numai, Dinamo a câștigat finalmente – pe fondul unor proteste vehemente, justificate, ale antrenorului principal Mihai Popa – cu scorul de 111-109!

Dincolo de datele statistice (vezi facsimile) ale „derbiului subsolului”, ulterior căruia Petrolul (echipament albastru) a picat de pe locul 10 pe 13, iar Dinamo (echipament alb) a urcat pe 8, de pe 11, aș afirma că decizia finală a venit și grație unui număr mai mare de baschetbaliști de la Dinamo mai în formă, în acest „derbi,” decât cel al adversarilor. Astfel, mi s-au părut superiori suedezul Viktor Gaddefors (25 de puncte; 1×3), americanul Cecil Williams (25; 2×3) și sârbul Nenad Miljenovic (20; 1×3), la ploieșteni ridicându-se la nivelul acestora un yankeu, Johnathan Jordan (24; 3×3), doar nord-macedoneanul Andrej Magdevski (20; 2×3) ținându-i cu adevărat isonul. Asta pe când un alt american, Earl Watson (18), și un sârb, Mihajlo Sekulovic (13; 2×3), au încercat, dar nu au fost totuși de rangul celor mai buni oponenți și nici al celor doi coechipieri deja nominalizați. Și nu mă refer aici numai din punctul de vedere al punctelor bifate la baschetbaliștii pe care i-am lăudat.

Meciul din București a fost ultimul din acest an bifat de CSM Baschet Petrolul Ploiești, care încheie anul la polul opus față de tiza de la fotbal, lider la Liga 2. Dar, se anunță un program mai convenabil, anul viitor, pentru băieții lui Mihai Popa (cel care nu l-a folosit deloc pe internaționalul de seniori Bogdan Popa, elevul actual la lotul național al lui Dragan Petricevic!). Primul duel este programat pe 4 ianuarie 2022, la „Olimpia”, contra unei echipe, CSM Târgu Jiu, cu același palmares: 4-8 și, implicit, 16 puncte. Și reședința județului Gorj avea o echipă tare pe vremea Asesoftului, dar în prezent, ca și Prahova, de altfel, se „laudă” cu… mediocritatea. Jocul va debuta la ora 18.45 și va fi transmis live, ca și acela cu Dinamo, pe unul dintre canalele postului de televiziune Digisport, al cărui o să-l anunț atunci când va fi stabilită – și postată – grila. Desigur, se poate viziona și pe canalul de Youtube al Federației Române de Baschet, prin camera postată permanent la partidele din LN ale ploieștenilor, în sala în care joacă pe teren propriu.

Foto: csm ploiesti.ro și www.frb.ro