CSM Ploiești a mai făcut un pas apăsat spre Final Four-ul de promovare în Liga Națională de baschet masculin

Dragos Trestioreanu -

CSM Ploiești a mai făcut un pas apăsat spre Final Four-ul de promovare în Liga Națională de baschet masculin

Duminică, 10 aprilie 2016, echipa de baschet masculin CSM Ploiești a mai făcut un pas apăsat către calificarea în Final Four-ul de promovare în Liga Națională, „călcând” astfel către competiția în care a strălucit mai bine de un deceniu… defuncta-i concitadină CSU Asesoft. Meciul cu Știința București a arătat, după primul sfert, dar și la pauza mare, că băieții lui Eugen Ilie au tratat serios disputa cu o formație care i-a învins de două ori în grupele preliminare ale Diviziei A, dar și pe care au (și) depășit-o, la București, în turul fazei ce precede Final Four-ul. Evident, asta după ce CSM s-a întărit serios din punctul de vedere al efectivului, transferându-i de la… Știința pe fostu-i tehnician, plus trei dintre jucătorii „studenților”, Andrei Căpușan (foto lângă titlu, www.csmploiesti.ro), Tudor Gârbea și Amedeo Casale, internaționalul de seniori fiind, duminică, MVP-ul unui joc câștigat de „alb-albaștri” cu scorul de 81-73 (44-34). Nu a fost însă deloc floare la ureche pentru gazde, chiar dacă oaspeții au avut antrenorul pe… teren tot meciul, fostul sibian Cristian Crăciun fiind, și el, unul dintre remarcații întâlnirii.

Marius Ciotlaus, csmploiesti.roPrimul sfert a „curs” lejer în favoarea lui Vlad Dumitrescu & Co., cei care au fixat tabela, la finele primelor 10 minute de joc efectiv, la un just 15-8. În actul secund, combatantele au dat „drumul la câini”, bifându-se nu mai puțin de 55 de puncte, 29 de partea CSM-ului, respectiv 26, de cea a bucureștenilor. Ulterior pauzei mari însă, scenariul a devenit unul aproape de coșmar pentru ploieșteni, cei de la Știința trezindu-se „din pumni” și recuperând ecartul de 10 puncte. Ba chiar, au răsturnat, apoi, scorul, grație inspirației „renăscutului”căpitan”, Vasile Ștefan, a constanței în joc a lui Crăciun, insistenței la coș a lui Mihnea Andrei, plus contribuției semnificative a lui Alin Olaru și Adrian Filovici, cel din urmă un specialist al aruncărilor „de afară”. Din fericire, la sunetul sirenei, înaintea actului decisiv, distanța dintre adversare a fost de doar un punct, în favoarea Științei: 56-55, după un sec 22-11. Astfel încât, s-a intrat cu destule emoții în sfertul al patrulea. Dar, la momentul potrivit, baschetbaliștii locali și-au revenit – foarte eficient fiind Marius Ciotlăuș (foto, la minge, privit de Forreiter Szabolcs, Cristian Crăciun și Alin Olaru; www.csmploiesti.ro) – și au reușit să egaleze, apoi să preia conducerea și să nu o mai cedeze până la final. Totuși, rezultatul consemnat în minutul 40, mai sus-menționat, a fost puțin exagerat față de cum sd-au desfășurat ostilitățile pe parchet, în partea a doua jocului.

Reușind „dubla” în fața Științei București, așa cum o făcuseră și cu CS Cuza Sport Brăila, jucătorilor de la CSM Ploiești nu le mai trebuie decât să câștige și partidele de acasă cu CS Olimpic Baia Mare și Politehnica Iași, iar la Timișoara, cu Timba, într-un joc ce se anunță a fi foarte dificil, să încerce măcar să nu piardă la o diferență mai mare decât au câștigat jocul de la „Olimpia”, din turul acestei faze a întrecerilor. Asta și pentru a înmulți numărul iubitorilor de baschet ploieșteni din sală, duminică fiind parcă prea puțini care să-i încurajeze pe sportivii aflați în drumul lor spre Final Four. Oricum, cei prezenți au compensat, prin aplauze, absența unei asistențe la un nivel meritat de CSM Ploiești!

CSM PLOIEȘTI: Sebastian Ionescu (3; eliminat pentru 5 greșeli personale), Vlad Dumitrescu  (cpt; 10), Marius Ciotlăuș (17), Andrei Căpușan (23), Mihai Gavrilă (4)/Adrian Movileanu (12), Amedeo Casale (7), Andrei Ene (5), Tudor Gârbea, Vladimir Biasutti. Nu au jucat: Mircea Neagoe și Mircea Topologeanu. Antrenori: Eugen Ilie (principal), Cătălin Ștefănescu (secund).
ȘTIINȚA BUCUREȘTI: Adrian Filovici (9; eliminat pentru 5 greșeli personale), Ștefan Bârloveanu, Vasile Ștefan (cpt; 17), Forreiter Szabolcs, Cristian Crăciun (15)/Alin Olaru (17), Andrei Vizitiu (8; eliminat pentru 5 greșeli personale), Mihnea Andrei (7), Andrei Plămădeală. Nu au evoluat: Eugen Panțuru, Andrei Gheorghe și Adrian Cânpeanu. Director tehnic: Vasile Gâlcă. Antrenor: Cristian Crăciun.
Au arbitrat: Csender Andrada (Mediaș), Alexandru Anica (Târgoviște) și Alexandru Ivan (ambii din Târgoviște).
Comisar FRB: Anton Cuțov (Tulcea).

De remarcat că FRB, prin comisia sa de profil, a delegat la acest meci de eșalon secund un arbitru internațional, Csender Andrada (foto în text, în dreapta; www.csmploiesti.ro), pe care însă ploieștenii nu au avut ocazia s-o vadă oficiind și pe vremea Asesoftului, așa cum se întâmpla, de exemplu cu Alexandru Anica, unul dintre dâmbovițenii colegi de brigada cu ardeleanca. Umrătorul duel al CSM-ului va avea loc la Timișoara, cu Timba. La disputa dintre baschetbaliștii ploieșteni și cei bucureșteni au asistat și trei dintre jucătorii ultimei campioane a României la baschet masculin, CSU Asesoft: Cătălin Burlacu (echipier al SCM Universitatea Craiova și, totodată, președinte de onoare al secției de baschet a clubului sportiv al muncipalității), Szijarto Levente (în prezent la Steaua EximBank) și Vlad Negoițescu (și el transferat vara trecută la SCM Universitatea Craiova, dar accidentat în acest moment).