CSU Asesoft a legat două victorii în Liga Naţională de Baschet Masculin

Redactia -

În sfârşit, CSU Asesoft Ploieşti – campioana en-titre a baschetului masculin românesc – a reuşit să lege două succese în returul sezonului regulat, după o lună, ianuarie, deloc pe gustul fanilor „alb-albaştrilor”. După recitalul oferit în sala Antonio Alexe în faţa liderului Ligii Naţionale de Baschet Masculin, CSM Oradea, de care a dipus la o diferenţă mai mare de scor decât cel cu care pierduseră, în tur, la Brazi, ploieştenii au revenit acasă, pentru a primi replica echipei care i-a răpit primul trofeu al acestui sezon, Supercupa României, BCM Universitatea Piteşti. Cătălin Burlacu şi coechipierii săi, printre care şi debutantul american venit din Liga ACB a Spaniei, Alhaji Mohammed (foto jos, în dreapta, sub privirile lui Slobodan Popovic; Mirela Oprea), şi-au luat revanşa în dauna argeşenilor, dar după un joc mai puţin încântător decât cel prestat în Bihor, în etapa a XXI-a. Asesoft a câşigat finalmente cu scorul de 71-67 (19-19; 12-14; 13-12; 27-22), cel mai bun om al său fiind sârbul Predrag Miletic (foto, aruncând la coş din faţa adversarilor Pankracije Barac, nr. 7, Damien Lamone Kinloch şi Marcel Jones, nr. 8, şi a coechipierilor Cătălin Bulracu şi, semi-mascat, Mohammed; Mirela Oprea), care se anunţă a fi deja unul dintre jucătorii de bază pentru ultima parte a returului sezonului egulat şi, ales, a play-off-ului.

În primul sfert, baschetbalişti pregătiţi de Vladimir Arnautovic, Sorin Hartman şi Ionuţ Ivan au început mai bine decât adversarii lor, dar s-au „tăiat” pe finalul actului, atu7nci când piteşteniAlhajii au avut un „run” de 9-0, ajungându-se astfel ca, la sunetul sirenei, tabela de marcaj să arate egalitate: 19-19. În al doilea sfert s-a marcat şi mai puţin, 26 de puncte, oaspeţii plecând la vestiare, pentru pauza mare, cu un ecart de o posesie: 33-31. Nici la reluare, combatanţii nu au fost deloc generoşi în privinţa reuşitelor, intrându-se astfel în decisiv doar cu o lungime avans în favoarea băieţilor la Tudor Costescu, adică 45-44. Abia în ultimul act, CSU Asesoft a „explodat”, a marcat mai mult şi a ţinut-o şi la o distanţă liniştitoare pe BCM U Piteşti, atât cât să bifeze a doua victorie consecutiv: 71-67. Până la urmă, contează cele două puncte adunate în ierarhia la zi, una foarte strânsă, CSU Asesoft (15 succese şi 7 înfrângeri) fiind egală cu echipele de deasupra sa până la locul 4 inclusiv, şi având recuperat un punct faţă de CS Gaz Metan Mediaş, învingătoarea Oradei în această rundă, dar şi cu un meci mai mult disputat, două faţă de revelaţia SCM Universitatea Craiova şi trei în raport cu liderul bihorean al LNMB. Cum, pentru Virgil Stănescu, autorul unui „double-double” în confruntarea cu argeşenii (11 puncte şi 10 recuperări, dintre care patru au fost ofensive), şi compania urmează dueluri uşoare, la Dinamo Bucureşti şi, respectiv, cu BC Csikszereda Miercurea Ciuc, este de aşteptat ca Asesoftul să urce din nou pe podium şi – de ce nu? – la final de sezon regulat să poată termina chiar ca şefă de pluton, având şi avantajul unui coşaveraj superior în disputele directe cu CSM Oradea.

CSU ASESOFT: Aleksandar Vlahovic (7 puncte), Alhaji Mohammed (4; 1×3), Predrag Miletic (16), Cătălin Burlacu (11; 1×3), Vladimir Tica (9)/Virgil Stănescu (11), Robert Nyakundi (7; 1×3), Ivars Timermanis (4), Adrian Tudor, Szijarto Levente (2). Antrenor: Vladimir Arnautovic.

BCM U PITEŞTI: Adonte Maurice Gennie (7), Pankracije Barac (13; 1×3), Marcel Xavier Jones (8), Slobodan Popovic (15; 2×3), Drasko Albijanic (5)/Daniel Popescu (3; 1×3), Octavian Popa Calotă (7), Damien Lamone Kinloch (9). Antrenor: Tudor Costescu.

Au arbitrat: Laurenţiu Grigoraş (Buzău), Ciprian Stoica (Sibiu) şi Dragoş Nicolae (Bucureşti).

Comisar FIBA: Ion Olaru (Bucureşti).

Eliminări pentru 5 greşeli personale: Marcel Xavier Jones, Damien Lamone Kinloch.

La debut, vedeta din cel mai puternic campionat naţional din Europa, cel spaniol, yankeul Alhaji Mohammed, a abordat jocul cu timiditate, fiind preocupat mai mult să nu greşească, dar tot a avut procente nesatisfăcătoare. Benefic pentru el a fost că a marcat primul „de afară”, în condiţiile în care nu s-a finalizat prin acest procedeu numai de şapte ori în total, trei – Asesoftul, şi patru, Piteştiul. În rest, „Mo” a transformat doar una dintre cele două aruncări libere avute la dispoziţie. Plecat ca titular şi jucând tot primul sfert, Alhaji a fost ţinut pe bancă în actul al doilea, mai prinzând doar trei sferturi din penultimul, fiind astfel 17 minute şi patru secunde pe teren, în decisiv nemaiapelându-se la el. Însă, e limpede că acomodarea se va face în timp, utilitatea acestui transfer urmând a fi observată cu precădere în play-off, fază de care argeşenii se îndepărtează îngrijorător pentru ei. Altfel, potrivit www.csuasesoft.ro, profitând de venirea lor în zonă, în vederea deplasării la Kataja, în Finlanda, pentru meciul oficial din EuroChallenge Cup, cu Joensuun, de marţi, 19 februarie 2013, directorul tehnic al CS Gaz Metan Mediaş, Florin Muntean, antrenorul principal al aceleiaşi echipe, Marcel Ţenter, şi colaboratorul său sârb, Milorad Perovic, au optat să vizioneze intergal, din tribună, disputa de la Brazi. Tot în sală a fost remarcat şi fostul conducător de joc al lui Dinamo, dar nu numai, Adrian Voinescu, apărut la faţa locului împreună cu soţia şi copilul. CSU Asesoft va juca vineri, 22 februarie, de la ora 18.00, cu tânăra trupă a „câinilor roşii”, la „Arena de Baschet”, din capitala ţării noastre.