CSU Asesoft a luat… Energia de la Târgu Jiu!

Dragos Trestioreanu -

CSU Asesoft a luat… Energia de la Târgu Jiu!

Rar a fost văzut un meci atât de echilibrat la sala Olimpia, în primul eșalon al baschetului autohton, precum cel dintre CSU Asesoft, campioana en-titre, și Energia Târgu Jiu, merituoasa formație ajunsă în Final Four-ul din FIBA EuroChallenge Cup, acolo unde a terminat pe locul 3, câștigând finala mică, împotriva germanilor de la Fraport Skyliners! S-a jucat la Ploiești parcă pe o… muchie de cuțit, doar un final mai bun al jucătorilor lui Sașa Ocokoljic aducând cu sine decizia – victorie la șase puncte diferență, 82-76, după două sferturi nedecise, 23-23 (primul) și 15-15 (al doilea) și ultimele adjudecate de  „alb-albaștri”, susținuți fantastic de propriii suporteri (17-15, respectiv 27-23). Fanii au demonstrat că nu contează atât numericul lor, cât – mai ales – atașamentul oferit de… suflet!

Cu un lot valoros, nu că Asesoft nu l-ar avea la fel, dar – luați om cu om cei intrați pe parchet – Energia a părut a sta ceva mai bine. Și miercuri, 29 aprilie 2015, campionii au trăit prin mâna lui Runkuaskas, lituanianul terminând coșgheter al unui duel în care a fost primul care a acumulat… patru greșeli personale, destul de devreme, dar a terminat meciul pe teren și a fost cel care a și stabilit învingătoarea, printr-o fabuloasă aruncare „de afară”. L-a susținut Flowers (foto, înconjurat de jucătorii Energiei; www.totalbaschet.ro), cu un „double-double”, așa cum a bifat și adversarul muntenegrean Miloșevic, de altfel. Apoi pivoții, de data aceasta Cooper punctând cât Zigeranovic, au fost, și ei, la înălțime. Odată cu apariția pe parchet, Szijarto l-a blocat aproape total pe Watson, cel care dăduse semnalul, în cel dintâi sfert, la revenirea pe tabelă a oaspeților, americanul conducând… „run”-ul de 9-0. Levi a compensat prin experiență gafele devenite „marcă înregistrată” ale lui Pot, un tânăr care intră pe parchet, parcă, doar pentru că este… sârb! Extrem de util a fost din nou Burlacu, iar acum și Pelekanos. Toți cei enumerați mai sus, cu excepția de… rigoare, au contribuit la un succes important în semifinalele play-off-ului Ligii Naționale de Baschet Masculin. Cum s-a pornit cu dreptul, nu ca-n sferturi cu BC Timișoara, este de dorit să vină bisul, joi, tot ca la al doilea meci cu trupa lui Dragan Petricevic. S-ar instala astfel liniștea dinaintea „dublei” din Gorj, la Târgu Jiu Runkauskas și compania putând să caute cu mult calm al treilea succes, calificant pentru jocurile cu trofeul pe masă.

La București, în Sala polivalentă Ioan Kunst-Ghermănescu, BC Mureș Târgu Mureș a „liniștit-o” pe Steaua CSM EximBank, adjudecându-și prima dispută din cealaltă semifinală cu scorul de 93-87 (20-21; 26-25; 21-17; 26-24). A fost, de fapt, o prefață fericită pentru derbiul de fotbal, disputat peste câteva ceasuri pe „Arena Națională” și ajudecat de ASA Târgu Mureș, cu 1-0 (1-0), în dauna FC Steaua SA!

Joi, 30 aprilie, sunt programatele meciurile secunde, la ore inversate, în direct pe canalele televiziunii DigiSport, Asesoftul cu Energia, de la 18.00, iar Steaua Eximbank cu BC Mureș – de la 19.45. Pentru învingătorii din Ploiești au punctat următorii baschetbaliști: Runkuaskas (25; 7×3), Flowers (13; 11 recuperări), Cooper (12), Zigeranovic (12), Pot (7), Burlacu (6; 1×3), Pelekanos (5) și Szijarto (2). Antrenorul interimar Sașa Ocokoljic, tot mai inspirat în conducerea jucătorilor săi, i-a mai avut la dispoziție pe Dogaru, Negoițescu, Movileanu și Ianuli, neutilizați deloc, însă. Cipriotul Antonis Constantinides a mizat pe Darby jr. (16), Troupe (15; 2×3), Miloșevic (14; 10 recuperări), Watson (13; 2×3), Glyniadakis (13), Mack (3; 1×3) și Aktaș (2), neapelând și la serviciile lui Bratoloveanu, Minea, Vlaicu și Tal. A mai fost folosit, dar nu a punctat, Karpelesz. De subliniat că, din efectivul oaspeților, fac parte doi baschetbaliști cu duble cetățenii – mai sus-amintiții Tal Karpelesz (israeliană și română) și Aktaș Barîș (turcă și română).

Un moment neașteptat s-a consemnat în repriza a doua, atunci când – foarte supărat pe arbitraj – fostul finanțator al CSU Asesoft Ploiești, deputatul Sebastian Ghiță, totodată și patron al postului de televiziune România TV, s-a ridicat din sectorul oficial al vechii tribune și a coborât lângă linia de demarcație a terenului, având o discuție de aproape o jumătate de minut cu unul dintre arbitri, Bukuresti Laszlo, cel care l-a invitat să se întoarcă imediat la locul său din tribună. În acest timp, unul dintre jucătorii Energiei îi cerea arbitrului să ia măsuri contra fostului patron al Asesoftului, însă Bukuresti nu a vrut să arunce paie pe foc și a cerut rapid reluarea jocului! Este pentru prima oară când Ghiță procedează astfel, însă a avut perfectă dreptate, Runkauskas fiind penalizat cu a patra greșeală personală, într-o fază mai degrabă confuză, balticul nefaultându-l pe cel care îl marca, cei doi nedisputându-și mingea în acea fază. De altfel, a fost nevoie și ca managerul general al ploieștenilor, Alexandru Iacobescu, să-și părăsească destul de repede locul din spațiul oficial al tribunei și să vină pe banca de rezerve, având și o discuție, după faza descrisă mai sus, cu comisarul Raduly Zoltan. De-atunci, Ciprian Stoica, Bukuresti Laszlo și Bogdan Podar au fost mai atenți în luarea deciziilor. Culmea este că tocmai oaspeții se tot declarau nemulțumiți de măsurile luate de arbitri, deși acesta le fusese favorabil în destule perioade ale primului meci.

În altă ordine de idei, după calificarea obținută la Timișoara, succesul din cel dintâi joc cu Energia Târgu Jiu este încă un cadou pentru antrenorul principal Vladimir Arnautovic, aflat acasă la Belgrad, din cauza unor probleme medicale serioase. Se speră astfel să i se aducă alinare și ambiție de a lupta contra unei maladii severe.