CSU Asesoft a trecut de suta de puncte, la Cluj, şi a învins-o pe rivala „U”-Mobitelco

Redactia -

Duminică, 28 octombrie 2012, în faţa a 2.500 de iubitori ai baschetului, care au umplut tribunele sălii Horia Demian, din Cluj, s-au confruntat ultimele două campioane naţionale, „U”-Mobitelco şi CSU Asesoft Ploieşti, cea din urmă fiind deţinătoarea en-titre a trofeului Ligii Naţionale masculine. Marea rivalitate dintre cele două combatante s-a văzut iar pe parchet, din nou alunecos, după ce, cu o seară înainte, o altă suprafaţă – specială pentru cupele europene de handbal – le-a creat mari probleme de echilibru fetelor de la „U” Jolidon şi Podravka Koprivnica! Gazdele, antrenate din acest sezon de ex-tehnicianul Stelei Turabo Bucureşti, croatul Nikşa Bavcevic, au avut o primă jumătate de meci mai bună, adjudecându-şi astfel şi primul, şi al doilea sfert, intrând astfel la cabine, pentru pauza mare, cu un ecart de şapte puncte: 53-46. Asta după un parţial de 26-23, respectiv un altul – de 27-23. La reluare însă, a venit rândul deja vestitului act trei al campionilor, care au reuşit să răstoarne scorul de pe tabelă, însă – până la urmă – s-a intrat în decisiv la egalitate, 73-73, ploieştenii adjudecându-şi sfertul cu 27-20. În ultimul s-a mers cap la cap, dar pe final, dacă Vladimir Tica şi Darius Hargrove nu ar fi ratat câte o aruncare liberă, CSU Asesoft ar fi pus capăt meciului mai devreme. Nu a reuşit şi s-a trecut, drept urmare la repriza de prelungire, în care s-a intrat de la 85-85. Jucătorii lui Vladimir Arnautovic au fost atunci de neoprit, antrenorul lor dovedindu-se inspirat la rotaţie, astfel încât Asesoftul a putut gestiona cu calm finalul întâlnirii, în pofida ostilităţii din sală, fanii locali provocându-l non-stop pe mai vechiul lor „client”, căpitanul Cătălin Burlacu (foto, în stânga, privindu-l, împreună cu Vukaşin Mandic, pe omologul gazdelor, Mihai Silvăşan, aruncând la coş; www.u-mobitelco.ro). Ploieşteanul a răbufnit după al doilea coş al său marcat de la distanţă, în „over time”. S-a luat imediat decizia de sancţionare a gestului, perceput de arbitrul Marius Ciulin drept o provocare a suporterilor lui „U”-Mobitelco! Însă, nici după cele două aruncări libere şi a atacului rezultate ca urmare a faultului tehnic, ce a condus şi la eliminarea din joc a „decarului” oaspeţilor, pentru 5 greşeli personale, gazdele nu au reuşit să pericliteze succesul „alb-albaştrilor”, care au câştigat astfel cu 103-96, după un clar 18-11 în repriza de prelungire.

Mihai Silvăşan şi mai noii săi coechiperi, dintre care s-a distins fundaşul american Derek Steven Wright Jr., au intrat în sală din postura de invincibili după primele patru etape, în vreme ce adversarii lor bifaseră deja două eşecuri. Încă unul ar fi fost prea mult pentru Asesoft, dar ziua excelentă a „shooter”-ului leton Ivars Timermanis, ca şi lupta continuă de sub panouri dusă de Virgil Stănescu şi Vladimir Tica, susţinuţi de Burlacu, plus forma în creştere a celorlaţi echipieri ai ploieştenilor, cu o menţiune în plus pentru Szijarto Levente, a condus la un succes pe deplin meritat. Se aşteaptă însă mai mult de la Robert Nyakundi şi Vukaşin Mandic, care nu au strălucit nici acum. În rest, pe rând, Aleksandar Vlahovic şi Adrian Tudor au condus cu tact şi imaginaţie atacurile echipei lor, iar Darius Hargrove s-a metamorfozat în coşgheter al echipei, plus că un capac al lui a avut un mare impact pe final de confruntare. Astfel, încet, dar sigur, CSU Asesoft şi-a început ascensiunea spre vârful ierarhiei, acolo unde se află în prezent CS Gaz Metan Mediaş, care are un meci în plus disputat. În runda viitoare, a VI-a, ploieştenii vor primi vizita, pe 3 noiembrie, la sala de sport din Brazi, a liderului detronat în această etapă, CSM Oradea.

„U”-MOBITELCO: Derek Steven Wrigjht Jr. (24 de puncte; 3×3), Sean Barnette (14), Mihai Vlad Silvăşan (23; 5×3), Hristo Yanchev Nikolov (13; 3×3), Ivan Todorovic (9)/Vedran Nakic (2), Reinar Halik (6; 2×3), Cătălin Baciu (5), Ioan Alexandru Pop, Kuti Nandor. Antrenor: Nikşa Bavcevic.

CSU ASESOFT: Aleksandar Vlahovic (4), Darius Hargrove (21; 3×3), Ivars Timermanis (19; 4×3), Cătălin Burlacu (18; 4×3), Vladimir Tica (15)/Virgil Stănescu (14), Szijarto Levente (5), Adrian Tudor (4), Vukaşin Mandic (3; 1×3), Robert Nyakundi. Antrenor: Vladimir Arnautovic.

Au arbitrat: Marius Ciulin (Constanţa), Alexandru Olaru (Bucureşti) şi Sorin Drugău (Braşov).

Comisar FIBA: Romi Stănciulescu (Târgovişte).

Eliminări pentru 5 greşeli personale: Hristo Yanchev Nikolov, Derek Steven Wright Jr, Cătălin Burlacu.

Foarte interesant, după cum s-a putut observa mai sus, statistica acestei partide foarte spectaculoase a reţinut un număr de nu mai puţin de 25 de aruncări transformate din afara semicercului, 13 de către jucătorii Clujului şi 12 – de cei ai Ploieştiului. Dar procentajul a fost de partea băieţilor lui Arnautovic, 52%-48%, la acest capitol. De altfel, învingătorii au fost superiori, la procentaje, şi la aruncările de 2 puncte, şi la recuperări, victoria lor fiind astfel de necontestat, gazdele având un plus doar la „libere”, încă o problemă nerezolvată de oaspeţi.