CSU Asesoft și-a luat la revedere în stil mare de la EuroCup. Victorie pentru o clasare pe podiumul grupei N!

Redactia -

Meciul CSU Asesoft Ploiești – SLUC Nancy, desfășurat miercuri seara la sala Olimpia, în fața a peste 1.500 de spectatori, a avut drept miză poziția a treia din ierarhia finală a gurpei N din EuroCup, Last 32, echipele calificate în optimile competiției fiind deja cunoscute dinaintea ultimei etape – Lokomotiv Kuban Krasnodar și Valencia Basket. Chiar dacă platonică, satisfacția unui loc pe podiumul unei grupe din Top 32 tot exista, astfel încât cele două combatante s-au luptat de la egal egal în primele două sferturi, la pauza mare fiind un scor egal, 43-43, după 23-22 și, respectiv, 20-21. Echilibrul de pe tabelele de marcaj – cu adevărat impunătoare cea inaugurată cu acest prilej! – s-a menținut și la intrarea în sfertul decisiv, 64-64, ulterior unui 21-21. Ultimele 10 minute ale întâlnirii au fost realmente spectaculoase, existând și destul dramatism, jucătorii lui Vladimir Arnautovic și Sașa Ocokoljic având puterea de a gestiona remarcabil ultimele 240 de secunde de joc efectiv, când au întors rezultatul favorabil francezilor, 77-74, și au risipit, apoi, toate emoțiile, în urma unei aruncări perfecte de la distanță a lui Jarvis Hayes (foto mijloc, dreapta, luptându-se cu Keydren Clark și Alexis Thomas; Cătălin SOARE, www.sportaction.ro), poate la cel mai bun meci al său la Asesoft, posibil chiar ultimul, americanul fost în NBA urmând să termine contractul pe 20 februarie 2015. Cu o apărare perfectă, „alb-albaștrii” i-au blocat total pe adversari, care au pierdut mingea atac după atac și au primit coș după coș, sirena auzindu-se în momentul în care Michalis Pelekanos puncta pentru un excelent 88-81 pentru CSU Asesoft, grație unui 24-17!

Chiar dacă antrenorul Alain Weisz a deplasat în România un efectiv mai restrâns din cauza absențelor lui Florent Pietrus, Bandja Sy, Randal Falker și Damir Krupalja – în raportul de joc fiind trecuți astfel doar 10 baschetbaliști, pe care tehnicianul i-a folosit mai mult sau mai puțin timp -, valoarea adversarei nu s-a diluat deloc. Formația oaspete a dovedit că are ștaif, Asesoftul întrebuințându-se serios pentru a obține o revanșă, convertită în mult doritul loc 3 reușit la finalul întrecerilor. E drept că lipsa de eficiență a centrului Alexis Thomas, ca și imprecizia la coș a  colegului de post, Ryan Reid (foto jos, stânga, în echipament negru, pierzând mingea de angajament cu Christopher Cooper; Cătălin SOARE, www.sportaction.ro), pe finalul disputei, a contat în economia partidei. Însă, e corect de remarcat și că evoluția lui Alhaji Mohammed (foto mijloc, stânga; Cătălin SOARE, www.sportaction.ro), în sferturile al treilea și al patrulea, ca și a lui Jarvis Hayes și Marius Runkauskas (foto sus, talonat de Benjamin Sene, sub privirile lui Cătălin Burlacu și Maxime Zianveni; Cătălin SOARE, www.sportaction.ro), ori de 2222d_micacâte ori au fost pe parchet, a cântărit decisiv în stabilirea învingătoarei. La fel, jocul foarte bun în defensivă al lui Jermaine Jonte Flowers și Christopher Cooper, mai puțin norocoși totuși la panoul oponenților, a contribuit la succes. Și Michalis Pelekanos, și Dragan Labovic au avut partea lor la victoria Asesoftului, iar – deja acomodat – tânărul Stefan Pot se anunță drept un viitor conducător de joc de nădejde pentru campioana en-titre a României. Un cuvânt de apreciere merită, nu în ultimul rând, și căpitanul Cătălin Burlacu, remarcabil în cele aproape 12 minute în care a fost prezent pe teren, puntele sale fiind o dovadă că valoarea iese la suprafață ca uleiul și la peste 35 de ani!

Nancy a mizat pe mâna bună de la distanță a americanilor Vaughn Duggins și Keydren Clark, ca și a ucraineanului Serghei Gladir, dar și pe pătrunderile lui Maxime Zianveni și Karim Souchu, cel din urmă, fost internațional al Franței, fiind adus pe 24 ianuarie să suplinească absența lui Sy, operat la un umăr. Produs al centrului de formare al lui SLUC Nancy, Lenny Charles-Catherine a avut un joc plăcut ochiului, dar a fost prea puțin folosit de Weisz. Mai modest au evoluat, în afara lui Thomas, Benjamin Sene, pus în umbră de Clark, iar prezența în joc a lui Bigote a trecut ca și neobservată. Dar, baschetbaliști precum primii trei menționați mai sus – în special ei – au arătat de ce prima ligă a Franței este una dintre cele mai puternice de pe continent. Cu atât mai mult, succesul echipei CSU Asesoft Ploiești trebuie scos în evidență, fiind vorba acum despre depășirea unei trupe ce a câștigat la ea acasă la 17 puncte diferență. Deși nu mai exista miza unei calificări în optimi, cu siguranță că oaspeții și-aui impus tot atât de mult ca gazdele lor să câștige „derbiul” pentru locul 3. Și l-a adjudecat, finalmente, echipa care a avut jucători cu mai mult sânge rece și inspirație pe final, iar aceasta a fost cea locală!

CSU ASESOFT: Marius Runkauskas (18 puncte; 4×3), Alhaji Mohammed (21; 2×3), Jermaine Jonte Flowers (3; 1×3), Cătălin Burlacu (7; 1×3), Christopher Cooper (5)/Jarvis Hayes (19; 3×3), Dragan Labovic (11; 1×3), Michalis Pelekanos (4), Stefan Pot. Nu au jucat: Szijarto Levente, 3333s_micaVlad Negoițescu și Vlad Dogaru. Antrenor: Vladimir Arnautovic.

SLUC NANCY: Sene (5; 1×3), Vaughn Duggins (15; 3×3), Karim Souchou (7; 1×3), Maxime Zianveni (13; 1×3), Ryan Reid (11)/Keydren Clark (13; 3×3), Serghei Gladir (15; 3×3), Alexis Thomas, Valentin Bigote, Lenny Charles-Catherine (2). Antrenor: Alain Weisz.

Au arbitrat: Murat Biricik (Turcia), Tomislav Hordov (Croația) și Markos Michaelides (Elveția).

Comisar: Virgil Căruțașu (România).

Eliminare pentru 5 greșeli personale: Ryan Reid (sfertul IV).

La finalul unei confruntări care a încântat asistența, prea mică însă pentru un spectacol atât de mare, tehnicianul învingătorilor, Vladimir Arnautovic (foto jos, dreapta; Cătălin SOARE, www.sportaction.ro), care are un merit deosebit, alături de secundul lui, în dirijarea echipei sale, a declarat: „Vreau, în primul rând, să felicit ambele echipe pentru jocul prestat în această seară. Băieții mei s-au comportat foarte bine în momentele de presiune, au răspuns prin reușite din spatele semicercului și au evoluat curajos și pe faza defensivă, în ultimul sfert. Noi am gestionat mai bine atacurile poziționale, am fost mai atenți pe construcție și cred că aici s-a făcut 4444d_micadiferența. Ne-am dorit foarte mult această victorie, întrucât să termini pe locul al treilea, în spatele celor două mari forțe din Rusia și Spania, nu este deloc puțin lucru”. Unul dintre artizanii succesului Asesoftului, Jarvis Hayes, a spus că „a fost un meci pe cinste, din partea ambelor formații. Nancy ne-a ținut în permanență conectați la joc, nu am avut momente de respiro, dar – totodată – am știut să menținem același nivel de concentrare pe tot parcursul jocului. Am executat mai bine pe faza ofensivă în ultimele minute, i-am obligat pe adversari să greșească și astfel am obținut o victorie de palmares, de care suntem mândri”. La rândul său, omologul lui Arnautovic a mărturisit: „Am vrut să câștigăm acest joc, chiar dacă știam că zarurile erau aruncate în privința calificării. Am întâlnit o echipă bună, care s-a descurcat mai 5555s_micabine pe faza de construcție și a greșit mult mai puțin ca noi. Chiar și în aceste condiții, doresc să îmi felicit jucătorii, deoarece așa cum am câștigat, pe final, partida de campionat cu Pau-Orthez, de-o manieră similară am pierdut-o pe aceasta, de la Ploiești. Sunt aceiași băieți, care au muncit încă din vara trecută pentru a ajunge aici și îmi doresc ca, toamna viitoare, să ne găsească tot în EuroCup”. În sfârșit, Zianveni a considerat că „a fost o partidă care a făcut cinste baschetului de calitate. Atât noi, cât și adversarii am tratat meciul la victorie, diferența de la final fiind făcută de unele mici detalii tactice. Sunt convins că ne putem revanșa în campionat, acolo unde vrem să continuăm seria rezultatelor bune din ultima perioadă. Cât despre EuroCup, a fost o experiență benefică, din care am avut ce învăța, alături de adversari de calitate și în orașe devotate fenomenului baschetbalistic”.

În urma succesului pe muchie de cuțit reușit de liderul detașat al grupei N, Lokomotiv Kuban Krasnodar, (și) pe terenul Valenciei Basket, scor: 90-89 (24-29; 22-25; 22-14; 22-21), rușii terminând astfel cu maximum de puncte și doborându-și recordul de invincibilitate în EuroCup, clasamentul final al grupei N arată astfel: 1. Lokomotiv Kuban – 6 victorii, 0 înfrângeri, 12 puncte; 2. Valencia Basket – 3 succese, 3 eșecuri, 9; 3. CSU Asesoft – 2 victorii, 4 înfrângeri, 8; 4. SLUC Nancy – 1 succes, 5 eșecuri, 7. De-acum, trupa ploieșteană își îndreaptă atenția exclusiv asupra competițiilor interne – campionatul Ligii Naționale de Baschet Masculin, respectiv Final Four-ul Cupei României, de la Pitești, din 2 și 3 aprilie, la care se va califica dacă va trece de BC Timișoara, în urma unei „duble”. Următoarea întâlnire a lui Burlacu și compania cu suporterii lor se va consemna sâmbătă, 14 februarie, ora 19.00, atunci când se va combate, la „Olimpia”, cu Energia Târgu Jiu, o grupare ce a câștigat trofeul Cupei României chiar la Ploiești, în primăvara lui 2014, și a fost învinsă, apoi, toamna trecută, în capitala țării, în Supercupă, de către „rechini”. Acest meci este programat în cadrul etapei a XIX-a a sezonului regulat.