CSU Asesoft îşi regăseşte gustul victoriei înaintea derbiului cu „U”-Mobitelco Cluj

Redactia -

După ce a pierdut trei dintre primele patru meciuri oficiale ale sezonului 2012-2013, unul în Supercupa României şi două în Liga Naţională, la Brazi, în faţa echipei BC Mureş Târgu Mureş, şi la Arena de Baschet”, cu formaţia CSM Bucureşti, câştigând doar la Constanţa, în dauna nou-promovatei Farul, situaţia campioanei en-titre, CSU Asesoft Ploieşti, devenise neplăcută. Pe acest fond, a urmat întâlnirea din etapa a patra, de acasă, cu una dintre grupările neînvinse în cele trei runde scurse până atunci, Energia Rovinari. După cum decurseseră ostilităţile în primul sfert, încheiat cu 24-22 în favoarea oaspeţilor gorjeni, nori negri se adunaseră iar desupra Prahovei. Însă, a venit la rând un act doi mai bun, care a adus cu sine răsturnarea rezultatului de pe tabelă şi intrarea la cabine cu un ecart de trei puncte, 42-39,, după un parţial secund de 20-15. Sfertul al treilea avea să decidă, aproape, rezultatul final, jucătorii lui Slobodan Nikoloc nereuşind să marcheze vreme de şase minute, în vreme ce băieţii lui Vladimir Arnautovic au avut un „run” de 11-0! Astfel încât, ploieştenii au intrat în decisiv, după un 14-11 parţial, la adăpostul a şase „lungimi”. Actul al patrulea a avut un moment psihologic, în a doua sa jumătate, atunci când – după eliminarea, pentru cinci greşeli personale, a spectaculosului şi eficientului american Louis Darby jr. –  Energia ajunsese la doar două puncte distanţă, 63-65, şi a beneficiat de patru aruncări libere, plus posesia, după un fault al gazdelor şi altul tehnic, dictat împotriva tehnicianului ploieştenilor, pentru proteste. Cum cei de la Rovinari nu au transformat decât de două ori şi au irosit şi atacul ce a urmat, la care s-au adăugat alte ratări ulterioare, din atac sau de la aceeaşi linie de la „libere”, lui Cătălin Burlacu şi coechipierilor săi, dintre care s-au distins prin aruncări inspirate de la distanţă căpitanul echipei, Aleksandar Vlahovic (Foto: Mirela Oprea) şi Ivars Timermanis, cu toţii în mână foarte bună de la distanţă, CSU Asesoft şi-a adjudecat „decisivul”, cu 19-15, şi implicit şi meciul: 75-65. Astfel, au renăscut speranţele pentru o revenire grabnică pe linia de plutire. Însă, se apropie derbiul marilor orgolii, de duminică, 28 octombrie 2012, de la ora 19.00, din sala Horia Demian, de la Cluj, cu „U”-Mobitelco, imbatabilă de de la debutul întrecerilor şi acompaniind-o pe CSU Oradea pe primele poziţii ale ierarhiei la zi, cu 8 puncte, doar coşaverajul despărţindu-le pe cele două, favorabil bihorenilor, lideri neaşteptaţi. În Ardeal, „alb-albaştrii” din Ploieşti vor merge de pe un loc din afara play-off-ului, al X-lea, cu 6 puncte, neverosimil pentru o campioană. Dar, în astfel de partide, precum cea de la Cluj, motivarea este cu totul alta, iar ambiţiile pe măsură. Să vedem ce va fi!

CSU ASESOFT: Aleksandar Vlahovic (20 de puncte; 3×3), Darius Hargrove (9; 1×3), Ivars Timermanis (13; 3×3), Cătălin Burlacu (13; 3×3), Vladimir Tica (7)/Virgil Stănescu (8), Szijarto Levente (3; 1×3), Robert Nyakundi (2), Adrian Tudor. Antrenor: Vladimir Arnautovic.

ENERGIA: Stefan Nikolic (3), Stefan Atanackovic (9; 2×3), Louis Darby jr. (16), Viorel Mocanu (6; 1×3), David Steffel (19)/Darko Vujacic (5; 1×3), Robert Giles (5; 1×3), Flavius Lăpuşte (2). Antrenor: Slobodan Nikolic.

Au arbitrat: Marius Ciulin (Constanţa), Bukuresti Laszlo (Sovata) şi Dragoş Nicolae (Bucureşti).

Comisar FRB: Nicolae Daneţiu (Bucureşti).

Eliminări pentru 5 greşeli personale: Louis Darby jr., Ivars Timeramanis.

După meci, Dado Arnautovic a declarat, pentru www.totalbaschet.ro, că „foarte mult contează acest succes. A fost greu, m-am aşteptat să fie un asemenea joc, pentru că am evoluat împotriva unei echipe ce a venit la Ploieşti după trei victorii, dintre care două au fost importante – cu Timişoara şi Sibiul. Gorjenii au sosit la Brazi fără nicio presiune, cu speranţa să scoată un rezultat bun, având în vedere că ne aflăm într-o perioadă mai grea, după două eşecuri în campionat. Luând în considereare toate aceste aspecte, ştiam că va fi un meci greu, dar sunt mulţumit de apărarea practicată de către echipa noastră. Ne-am apărat mult mai bine decât în partidele trecute. Încă nu suntem totuşi la nivelul la care ar fi trebuit, dar se simte o creştere de formă. La trei puncte, am avut un procentaj bun. Trebuie să remediem jocul de sub panou, acolo unde am ratat mult, pentru că 44%, la echipa şi pivoţii pe care îi avem noi, e cam puţin. Am reglat şutul de trei puncte, repet, şi asta ne-a ajutat. În sferturile trei şi patru am primit doar 26 de puncte. Aşa trebuie să jucăm mereu. Dacă ne apărăm astfel, nu contează dacă băgăm de trei sau de două puncte. E foarte importantă această victorie înaintea derbiului de la Cluj. Au prins băieţii curaj şi au văzut că se poate. O spun încă o dată: nu acesta este nivelul nostru! Asesoftul trebuie să aibă un nivel mult mai ridicat, atât în atac, cât şi în apărare. O să ajungem şi la acel nivel curând, o să vedeţi”. În altă ordine de idei, s-a stabilit şi ţintarul sferturilor de finală ale ediţiei actuale a Cupei României, CSU Asesoft trebuind să ofere replica forrmaţiei CSŞ Giurgiu, pe terenul acesteia, pe 29 decembrie 2012, returul fiind programat, la Brazi, pe 5 ianuarie 2013. În eventualitatea în care vor trece, aşa cum este şi de anticipat, de giurgiuveni, ploieştenii vor combate, în semifinala de la Final Four, cu învingătoarea din „dubla” dintre CSM Oradea şi „U”-Mobitelco Cluj, adică tocmai primele două clasate ale Ligii Naţionale, din acest moment. Celelalte două partide din sferturi sunt următoarele: BC Timişoara – CSU Atlassib Sibiu şi BCM U Piteşti – CS Gaz Metan Mediaş. Gazdele primei manşei vor fi oraşele Giurgiu, Oradea, Timişoara şi Piteşti.