CSU Asesoft – la numai o victorie de atâtea titluri câți jucători numără o echipă de fotbal!

Dragos Trestioreanu -

CSU Asesoft – la numai o victorie de atâtea titluri câți jucători numără o echipă de fotbal!

Foarte frumos și cel de-al doilea meci din finala play-off-ului Ligii Naționale de Baschet Masculin, dintre CSU Asesoft Ploiești și BC Mureș Târgu Mureș, desfășurat marți seara în sala Olimpia. Din nou un public numeros și cald, care și-a susținut frenetic echipa favorită, „prima vioară” fiind iar galeria Blue Generation, care nu a tăcut o clipă, în tribuna mobilă în care s-a aflat ca și la partida de luni. Deși păreau mai greu de recuperat pentru al doilea duel, Cooper și Dykes au fost adversari încă din prima secundă a întâlnirii secunde, masivul centru – care s-a afișat cu același plasture uriaș pe obrazul drept, cu care revenise cu o zi mai devreme de la spital, și pe care l-a schimbat cu unul ceva mai mic, la reluare – pierzând, de data aceasta, angajamentul cu Barro. A apărut pe parchet și Adamovic, a cărui viză medicală era lesne de așteptat că urma a fi fost rezolvată, numai Tudor nemaievoluând. Dacă, la cea dintâi confruntare, primul sfert le-a aparținut clar ploieștenilor, după 24 de ore, rolurile s-au inversat, startul mureșenilor fiind unul pe pistol, așa cum se mai zice, doar un time-out la timp solicitat de Sașa Ocokoljic – un foarte bun și dedicat învățăcel al lui Dado Arnautovic! – mai punând puțin lucrurile la punct. Dar nu într-atât încât să se răstoarne scorul de pe tabelă. Din fericire pentru Burlacu și coechipierii săi, deficitul de după primele 10 minute de joc efectiv a fost de doar trei puncte: 18-21. Unul aproape insignifiant pentru o trupă cu adevărat tare – așa cum se dovedește a fi Asesoftul. În minutul dintre acte, Ocokoljic a făcut și mai multe reglaje, iar până la pauza mare, angrenajul a mers ca uns, plecându-se la vestiare cu un ecart de patru puncte, 45-41, pentru Asesoft, după un limpede ca apa de izvor 27-20.

În prima jumătate a meciului al doilea au fost faze de real spectacol, „lunetiștii” din ambele tabere întrecându-se „care pe care”, iar pivoții au luptat de parcă era vorba despre un joc care să decidă titlul. Când ai doi precum Zigeranovic și Cooper, cu siguranță scoți ceva mai mult în fața lui Barro – din nou, însă, cu un „double-double” – și Lazar. Omul de la care se aștepta decizia în acest meci, în favoarea mureșenilor, Adamovic, nu a intrat deloc grozav în meci, și-a revenit pe parcurs, dar în ultimul sfert a fost blocat adesea de Pot, tânărul fundaș sârb greșind, acum, mult mai puțin și fiind chiar foarte util atunci când a trebuit. Cum Runkauskas și Flowers au fost – nimic… neobișnuit! – senzaționali, Burlacu și Szijarto – ca la prima tinerețe, Pelekanos, așa cum se aștepta, în sfârșit, de la el, cine ar fi putut să-i facă față unei formații de înalt nivel,  pe plan intern? Nici măcar BC Mureș, altfel o echipă demnă de respect, dar care, în destule momente din partida secundă, a părut descumpănită în fața forței „alb-albaștrilor”. Întregul show ar fi putut avea și o… cireașă pe tort, dacă sirena nu ar fi sunat înainte ca Zigeranovic să arunce – la finalul sfertului al treilea, încheiat cu 67-60, ulterior unui 22-19, pentru CSU Asesoft – de la doi metri de propriul panou până în… coșul adversarilor! Ar fi fost „bătut” astfel „recordul” lui Szijarto, din sezonul regulat, o reușită de senzație validată, dar de la… trei metri de panoul Asesoftului! Poate altădată…

Ultimul act, în care s-a punctat cel mai puțin, după mai bine cinci minute de joc fiind un parțial ciudat de 3-2 pentru BC Mureș, a avut parte de un final cu iureș al ploieștenilor, care au câștigat astfel cu 81-67, după un… „feminin” 14-7! Și astfel, campionii en-titre vor intra în „junglă” fără sfială, doar un singur meci mai despărțindu-i de titlul cu numărul 11 – câți jucători numără o echipă de fotbal! – adjudecat în ultimii 12 ani! Cine și-a făcut calcule că Asesoftul ar fi slăbit după ce i-au plecat cinci mari vedete, post-„EuroCup-Last 32”, iar a șasea s-a accidentat grav ulterior, s-a înșelat amarnic. La Ploiești, dacă zici CSU Aseosft, zici… CAMPIOANA ROMÂNIEI! Și nu de ieri, de azi, ci de peste un deceniu! Iar povestea este departe de a se termina!

Autorii punctelor echipei lui Sașa Ocokoljic, ce bun interimar!, au fost Runkauskas (20; 4×3), Flowers (18; 2×3), Zigeranovic (14), Pelekanos (8; 2×3), Burlacu (7; 1×3), Szijarto (7; 1×3), Pot (4), Cooper (3). Nu au evoluat nici în al doilea meci al finalei Dogaru, Negoițescu, Movileanu și Ianuli. Pentru formația lituanianului Audrius Prakuraitis au reușit să-și înscrie numele pe lista marcatorilor Barro (15; 13 recuperări), Dykes (15), Adamovic (12; 2×3), Peciukas (10; 2×3), Gajovic (10; 1×3), Ivanovic (5; 1×3). Au mai jucat, dar fără a avea vreun coș bifat, Lazar și Căpușan, iar Tudor, Barabasi, Polyak și Jakab au rămas tot jocul pe bancă. Partida a doua a fost condusă bine de Laurențiu Grigoraș (Buzău), Alin Mircea Faur (Timișoara) și Bertalan Istvan (Cluj), supervizați de către comisarul FRB, Doru Vinași, domiciliat tot în Cluj. Duminică, 24 mai 2015, și luni, 25 mai, de fiecare dată de la ora 19.00, în transmisia live a postului de televiziune DigiSport, la Târgu Mureș se vor disputa meciurile cu numerele trei și patru din finala play-off-ului LNBM. Evident, al patrulea dacă va mai fi nevoie, CSU Asesoft având un parțial de 2-0 și, deci, două încercări, în deplasare, pentru a-și adjudeca titlul cu numărul 11!

Foto: www.digisport.ro