CSU Asesoft pleacă la Krasnodar fără Gerald Lee. Finlandezo-americanul s-a transferat în Spania!

Redactia -

CSU Asesoft pleacă la Krasnodar fără Gerald Lee. Finlandezo-americanul s-a transferat în Spania!

Luni seară, după meciul de handbal feminin dintre CSM Ploiești și HCM Râmnicu Vâlcea, Vladimir Arnautovic – antrenorul principal al campioanei en-titre a baschetului masculin autohton, CSU Asesoft – a condus, în sala Olimpia, ultimul antrenament înaintea plecării spre Rusia, delegația „alb-albaștrilor” urmând să zboare mâine dimineață, de la ora 8.00, către Moscova, iar după escala de acolo, se va lua cap compas Krasnodarul, orașul de domiciliu al următoarei adversare din Top 32, EuroCup, Lokomotiv Kuban, liderul neînvins al ierarhiei la zi din grupa N. Din efectivul comandat de Dado Arnautovic va lipsi internaționalul finlandez de origine americană Gerald Raymond Lee jr. (foto, în aruncare; www.totalbaschet.ro), baschetbalist care doar a asistat la ședința de pregătire a de-acum foștilor coechipieri ai săi. Lee jr. va pleca spre Spania, pentru a fi încorporat în cadrul echipei Universidad Catolica de Murcia Club Baloncesto, pe numele său întreg. UCAM Murcia CB este combatantă în Superiliga Spaniei, combatantă într-o competiție dominată de celebrele Unicaja Malaga, Real Madrid, Bilbao Basket, FiatC Joventut și FC Barcelona. În prezent, noua echipă a ex-centrului formației CSU Asesoft Ploiești este clasată pe poziția a XII-a, într-o întrecere ce adună la startul său nu mai puțin de 18 grupări. Una dintre acestea, mai sus plasată în ierarhie, feste fosta adversară a lui Cătălin Burlacu & Co., Valencia Basket. În Spania, unul dintre coșgheterii campioanei României va fi coechipier cu patru spanioli, trei americani, doi brazilieni, un muntengrean și un dominican, avându-i drept contracandidați pe postul său pe baschetbalistul „cariocas” Augusto Cesar Lima și pe localnicul Victor Arteaga Gonzales.

Astfel, după ce chiar înaintea jocului din Castilia, „alb-albaștrii” s-au despărțit de fundașul yankeu Daniel Dee Brown, transferat în Bulgaria, la LukOil Academic Sofia, un alt jucător de bază părăsește trupa ploieșteană mai devreme de disputarea unui alt joc dificil, cel cu Lokomotiv Kuban. Pivot care a impresionat prin eficiență și constanță în joc, Gerald Lee jr. a lăsat în urmă amintiri dintre cele mai frumoase la Ploiești, fiind regretat deja de către fanii „rechinilor”. În absența lui, un alt american, Christopher Cooper, va deveni centrul titular, dar care nu va avea miercuri, la Krasnodar, un back-up, Vlad Negoițescu abia revenind la antrenamente, după o fractură la mâna dreapta – cea de aruncare. Cooper este recunoscut îndeosebi ca un foarte bun apărător, un specialist al recuperărilor și un maestru al „capacelor”, problema lui fiind însă că punctează foarte puțin, mult sub nivelul celui pe care îl va substitui de-acum înainte.

Dar, nu numai Lee jr. va fi cel care va pleca din România, pe 20 februarie 2014 urmând a-și termina contractul cu Asesoftul și ex-baschetbalistul din NBA, Jarvis Hayes, despre care se spune totuși că, din cauza vârstei, nu prea mai făcea față la mai mult de un meci pe săptămână. Iar cum programul a fost foarte dens din luna octombrie a anului trecut și până în prezent, americanul se mai resimțea din punct de vedere fizic. El va fi însă pe teren atât în Rusia, cât și acasă, la ultima partidă din EuroCup, cu SLUC Nancy. Cum, ulterior, CSU Asesoft se va concentra exclusiv pe competițiile interne, în care nu sunt permiși, potrivit regulamentului FRB, decât șase jucători străini, se pune problema dacă nu cumva ar trebui să se renunțe cumva și la serviciile extremei de forță din Serbia, ex-internaționalul Dragan Labovic. Dacă va pleca și el, atunci baschetbaliștii din afara țării care vor rămâne pe loc vor fi Marius Runkuaskas, de care se va beneficia și în ediția 2015-2016, Alhaji Mohammed, căruia i se va cere constanță pe măsura talentului său inegalabil, Jermaine Jonte Flowers, un jucător total, experimentatul Michalis Pelekanos, deja-amintitul Christopher Cooper și tânărul nou-venit din Serbia, Stefan Pot. Ar mai urma, posibil, să se încerce aducerea a încă unui jucător pe poziția 5, pentru a-i face concurență cât mai serioasă yankeului. Evident, respectivul nu va putea fi decât un autohton. „Maurii” și-au făcut datoria, deci pot să plece, Asesoftul bifând deja două obiective din acest sezon: câștigarea Supercupei României și ieșirea din grupele preliminare din EuroCup. Mai rămân de bifat trofeele din Cupa României și LNBM.