CSU Asesoft Ploieşti s-a calificat în cea de-a zecea finală consecutivă din campionat. Viitorul adversar va fi o premieră absolută: BC Mureş

Redactia -

CSU Asesoft Ploieşti s-a calificat în cea de-a zecea finală consecutivă din campionat. Viitorul adversar va fi o premieră absolută: BC Mureş

Campioana en-titre a baschetului masculin autohton, CSU Asesoft Ploieşti, şi-a fructificat pe deplin avantajul terenului propriu, din sala de sport de la Brazi, câştigând cele două partide, a treia şi a patra din semifinale, necesare pentru a accede, pentru a zecea oară consecutiv, în finala play-off-ului primului eşalon, în dauna echipei CSM Oradea, după un 1-1 în deplasare. Dacă, în prima zi, a trecut cu 86-68 (21-18; 23-14; 22-17; 20-19) de bihoreni, în a doua, scorul a fost un pic mai strâns: 85-72 (27-20; 21-13; 16-15; 21-24).

După cum se observă, din opt sferturi, Asesoftul şi le-a adjudecat pe primele şapte, doar ultimul fiind pierdut, dar ecartul de dinaintea acestuia, de 16 puncte, era cvasi-decisiv. De subliniat că, în meciul de joi, 9 mai 2013, ploieştenii nu au mai beneficiat şi de serviciile căpitanului Cătălin Burlacu (foto dreapta; Mirela Oprea), care a fost suspendat pentru un joc de către Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Baschet, după cotul aplicat, în partida secundă de la Oradea, lui Miloş Peşic. Pedepsit iniţial pentru două meciuri, sancţiunea i-a fost redusă în urma apelului făcut de căte conducereea clubului său, ceea ce i-a permis să joace miercuri, 8 mai, nu şi joi. Dar va putea evolua din primul duel al finalei, cel CB_suspendatcontra BC Mureş Târgu Mureş, învingătoare în trei dispute în dauna CS Gaz Metan Mediaş, ultima oară în deplasare, cu 92-84. Ardelenii vor avea avantajul, ca şi orădenii de altfel, dar ei nu au mai şi beneficiat de acesta, de un joc în plus pe propriul teren, terminând sezonul regulat pe prima poziţie a podiumului, pe când „alb-albşatrii” – pe ultima. Se va juca după sistemul „cel mai bun din şapte meciuri”, campioană urmând a fi formaţia care va câştiga patru întâlniri, primele două urmând a avea loc la Târgu Mureş, următoarele tot atâtea – la Brazi, iar dacă va mai fi nevoie, se va mai combate o dată în urbea mureşeană şi, mai departe, tot dacă va fi cazul, în localitatea prahoveană, patida decisivă având loc, cum am scris mai sus, tot în Ardeal. În finală, CSU Asesoft nu va putea să-l folosească pe americanul Robert Nyakundi, cel care a suferit o fractură de stres, fiind declarat indisponibil pentru tot play-off-ul. Astfel, ploieştenii vor avea parte doar de cinci dintre cei şase străini existenţi în lot şi permişi de regulamentul FRB. Viitoarea adversară s-a calificat în premieră în ultimul act al Ligii Naţionale de Baschet Masculin şi se va lupta astfel pentru prima oară cu Asesoftul, care are experienţa unui număr de nouă astfel de dueluri, consecutive.

Iată care au fost autorii punctelor celor două succese ale „alb-albaştrilor”, obţinute în faţa echipei CSM Oradea: Adrian Tudor (8; 2×3/10; 1×3), Szijarto Levente (2/3; 1×3), Predrag Miletic (14; 2×3/10), Cătălin Burlacu (9; 1×3), Ivars Timermanis (14; 3×3/7), Alhaji Mohammed (20; 2×3/16; 1×3 – aruncând la coş; Foto: Mirela Oprea), Vladimir Tica (6/19), Virgil Stănescu (9/13), Aleksandar Vlahovic (4/7; 1×3). În meciul al treilea, antrenorul Vladimir Arnautovic i-a folosit, câte 48 de secunde, pe final, şi pe tinerii Vlad Negoiţescu şi Vlad Dumitrescu, care n-au marcat însă. Principalul realizator al oaspeţilor a fost, în ambele confruntări de la Brazi, yankeul Daniel James Dillon (16; 1×3/22; 2×3). Un joc bun a făcut şi compatriotul acestuia,  William Edward Franklin, în ceea ce a fost ultima dispută. Dacă, miercuri, a bifat doar 5 puncte, a doua zi a reuşit 14, dintre care trei aruncări finalizate de la distanţă, exasperându-i la un moment dat, cu mâna sa, pe suporterii Asesoftului care au umplut la refuz sala de sport din comuna prahoveană.